Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Žeimių miestelio šventė „Tradicijos ir dabartis“

Penktadienis, 08 July 2016 08:19 Parašė 

Kaip ir kasmet, liepos 6 – tąją Žeimiuose vyko tradicinė miestelio šventė „Tradicijos ir dabartis“, skirta paminėti Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną.

Sveikinimo žodį gausiai susirinkusiems ir lietaus nepabūgusiems žeimiečiams bei miestelio svečiams tarė visi trys renginio organizatoriai – Žeimių mokyklos – daugiafunkcio centro direktorė Dijana Vazgienė, Žeimių seniūnas Faustas Pilipavičius ir bendruomenės pirmininkas Bronislovas Liutkus. Renginio organizatoriai pasidžiaugė gražiomis šventės gyvavimo tradicijomis.

Valstybės dienos proga organizatorius ir žiūrovus sveikino Lietuvos Respublikos susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius ir Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius. Renginio vedėjos pasveikino gerbiamą merą su vardo diena ir palinkėjo, jog tradicinė Žeimių miestelio šventė taptų ir tradicine mero vardo dienos minėjimo vieta.

Šventiniai koncertai ir kitos pramogos

Šventėje koncertavo Žeimių mokyklos – daugiafunkcio centro meno kolektyvai, t. y. vaikų muzikos kolektyvas „Muzikos vaikai“, solistė Austėja Dobilaitė bei moterų ansamblis. Visų šių kolektyvų vadovė Ligita Budrikienė. Gražiausius šokius žiūrovams dovanojo merginų šokių kolektyvai, kuriems vadovauja šokių mokytoja Asta Grigaliūnienė ir aerobikos trenerė Živilė Jefimenkė.

Šventinį koncertą paįvairino svečiai iš Šveicarijos kultūros centro – vaikų popchoras „Spindulėliai“ ir solistė Karolina Krivickaitė (vadovė Dalia Toločkienė).

Vakaro vinimis šiais metais tapo net dvi populiarios grupės – „Pinup girls“ ir „Nemuno krantai“. Artėjant 12-tai valandai Žeimių miestelio šventę papuošė šventiniai fejerverkai, kurie šiais metais buvo finansuojami iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projekto "Visos kartos kartu"( projekto vadovas Bronislovas Liutkus) ir rėmėjų lėšų.

Šventėje taip pat netrūko ir kitų pramogų. Veikė batutai vaikams, įvairiais užkandžiais, loterijomis ir suvenyrais viliojo prekybininkų kioskeliai. Renginio lankytojų dėmesį traukė Žeimių medžiotojų būrelio užeiga, kurioje sušalę lankytojai galėjo pasivaišinti karšta sriuba ir kitais užkandžiais ar sudalyvauti medžiotojų organizuojamose rungtyse. Vaikams nuobodžiauti neleido ir įvairius užsiėmimus siūlė Žeimių bibliotekininkės Astos Chlastauskaitės edukacinis kampelis.

Miestelio šventės tradicijos

Žeimių miestelio šventė ypatinga tuo, jog turi savitas, metai iš metų besikartojančias tradicijas. Kaip ir kasmet, šventę pradėjo nuo pat ankstyvo ryto prie Žeimių ežero susirinkę žvejai, varžęsi dėl daugiausiai svėrusio laimikio. Nugalėtoju tapo Salvijus Budrevičius, kurio laimikis svėrė 1,169 kg, o didžiausią žuvį – karosą pagavo Laurynas Rokas (0,547 kg). Kiti sporto aistruoliai savo jėgas išmėgino prie Žeimių ežero vykusiose tinklinio varžybose, kurias organizavo Žeimių mokyklos-daugiafunkcio centro sporto organizatorius Aleksandras Janovskis. Šiais metais sėkmė lydėjo svečius iš Truskavos (Kėdainių rajonas) – Luką Jakaitį ir Žygimantą Grigą.

Tradiciškai šventės metu buvo apdovanoti konkurso-apžiūros „Gražiausia Žeimių bendruomenės sodyba 2016“ nugalėtojai. Sodybų savininkus sveikino ir į sceną kvietė sodybų apžiūros konkurso pirmininkas Pranas Urmonas Dailidė kartu su bendruomenės pirmininku Bronislovu Liutkumi ir vienu iš komisijos narių – ūkininku Gintaru Stašioniu. Pirmos vietos nugalėtoju tapo Valdas ir Jolanta Zabrodinai, antra vieta džiaugėsi Artūras Jakuitis, trečia vieta šiemet atiteko Vandai ir Alvydui Raubūnams bei Janinai Svirskienei.

Žeimių seniūnas Faustas Pilipavičius padėkojo Žeimių medžiotojų būreliui už gražią iniciatyvą prisijungti prie šventės ir įteikė Žeimių miestelio vėliavą bei paragino ir toliau garsinti Žeimių vardą.

Šventės rėmėjai

Žeimių miestelio šventė „Tradicijos ir dabartis“ nebūtų buvusi tokia smagi ir spalvinga, jei ne itin gausus rėmėjų būrys. Organizatoriai dėkingi Jonavos rajono savivaldybei, Jonavos rajono savivaldybės merui Mindaugui Sinkevičiui, UAB „Beržų kompleksas“, UAB „Dažnis“, L. Mirinausko įmonei, VŠĮ „Kretingos maistui“, Vartotojų kooperatyvui „Jotrungė“, UAB „Žibarta“, Žeimių medžiotojų būreliui ir dosniesiems Žeimių ūkininkams bei visiems žeimiečiams, vienaip ar kitaip prisidėjusiems prie šios gražios šventės tradicijų puoselėjimo.

Renginių organizatorė Ingrida Stundžė