Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Virš Joninių slėnio suplevėsavo įspūdingo dydžio trispalvė

Penktadienis, 08 July 2016 10:15 Parašė 

Liepos 6-ąją švenčiame pirmojo suvienytos Lietuvos valstybės valdovo, kunigaikščio Mindaugo vainikavimo karaliumi šventę – Valstybės dieną. 1253 m. liepos 6 d. jis ir kunigaikštienė Morta užsidėjo karūnas.

Mindaugo karūnavimo, kaip Lietuvos valstybės europinio pripažinimo, diena jau buvo minima nepriklausomoje Lietuvoje prieš sovietinę okupaciją. Deja, per 50 sovietinės okupacijos metų, kai visa, kas tautiška, kas žadina patriotinius jausmus, istorinę atmintį, buvo visokiais būdais persekiojama ir slopinama, Mindaugo karūnavimo prisiminimą išblukino. Ir tik 1990 m. spalio 25 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba – Atkuriamasis Seimas įstatymu „Dėl švenčių dienų“ liepos 6-ąją – Mindaugo karūnavimo dieną – paskelbė Valstybės švente.

Akmens vietoje – 25 m vėliavos stiebas

Liepos 6-osios vakarą jau septintus metus vainikavo viso pasaulio lietuvių vienybė – vienu metu – lygiai 21 valandą – visuose pasaulio kampeliuose giedamas Lietuvos himnas. Gausus būrys jonaviečių ir miesto svečių giedoti himno šiemet susirinko į Joninių slėnį. Susiburti didelei miniai buvo kelios priežastys – kelių valandų koncertinę programą pristatė Ieva Narkutė, Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“, grupė „Saulės kliošas“. Koncertą miestelėnams dovanojo Savivaldybė. Antroji priežastis buvo ta, kad atėjusieji į Joninių slėnį su nekantrumu laukė ne tik 21 valandos, bet ir savo akimis užfiksuoti istorinį momentą – į įspūdingo dydžio aukštį kylančią trispalvę.

Dar prieš kelias savaites ne vienas nustebo, kai iš įprastos vietos akmuo buvo „pastumtas“ arčiau vandens. Jo vietoje praėjusią savaitę buvo sumontuotas vėliavos stiebas. Liepos 6-ąją ant 25 m stiebo iškelta įspūdingo dydžio – 7,64 m ilgio ir 4,5 m pločio – Lietuvos trispalvė, kuri buvo pasiūta pagal specialų užsakymą. Įvairiomis progomis bus keliama ne tik trispalvė, bet ir tokio pat dydžio istorinė vėliava su Vyčiu ar Jonavos vėliava.

Beje, vėliavos stiebas rajono mero ir lenktynininko B. Vanago rūpesčiu į Jonavą atkeliavo net iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Miesto šeimininkų ir svečių sveikinimai

Joninių slėnyje įrengtoje scenoje susirinkusiuosius su valstybės diena sveikino LR Seimo narys, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, rajono meras Mindaugas Sinkevičius, Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadas pulkininkas leitenantas Aleksiejus Gaiževskis, lenktynininkas Benediktas Vanagas.

„Džiaugiuosi, kad šiandien turime tokią unikalią akimirką, kuri įeis į mūsų miesto istorijos metraščius: vyriškąjį pradą – akmenį, pakeitė moteriškasis – vėliava. Ilgai svarstyta ir su specialistais derinta vieta, manau, čia suburs mus įvairioms šventėms. Turėsime ne tik plevėsuojančią trispalvę, bet ir istorinę vėliavą su Vyčiu, kurios labai pageidavo lenktynininkas B. Vanagas. Gaila, kad dar nespėjome pasiūti, bet po kelių savaičių visi išvysime ne tik istorinę, bet ir vėliavą su miesto herbu – gulbe. Panaudosime šį įspūdingo dydžio stiebą, kurio analogas yra tik Vilniuje, Lukiškių aikštėje,“ – kalbėjo meras M. Sinkevičius.

„Kad Jonava turės antrą aukščiausią vėliavos stiebą šalyje – man labai svarbu. Lygiai tiek pat svarbu, kad šiame slėnyje plevėsuos ir istorinė vėliava su Vyčiu. Vytis – tai simbolis, kuris iš tiesų labai daug duoda Lietuvai,“ – neabejojo lenktynininkas B. Vanagas.

Jis prisiminė savo pirmąsias lenktynes Dakare, kurios transliuojamos net į 195 valstybes. Pasak lenktynininko, vykdamas į Dakarą jis norėjo Vytį parodyti visam pasauliui. „Po pirmojo iššūkio suvokiau vieną paprastą dalyką – Vytį mes privalome pirmiausia rodyti patys sau, turime tapatintis su juo, tapti tokiais, kaip jis. Tuomet būsime patys geriausi Lietuvos ambasadoriai. Turime nepamiršti, kad mes esame ne tik savo valstybės, bet ir savo miesto ambasadoriai,“ – sakė jonaviečiams garsus lenktynininkas B. Vanagas.

Nuvilnijo „Tautiška giesmė“

Nuo scenos Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko kariai įspūdingo dydžio vėliavą iškilmingai nunešė iki jos pakėlimo vietos. Visas vėliavos kelias ėjo per tautiškais drabužiais pasipuošusių žmonių grandinę.

Lygiai 21 val. virš Joninių slėnio suplevėsavo trispalvė ir nuvilnijo jonaviečių ir miesto svečių iš širdies giedama „Tautiška giesmė“.

Nepakartojamas jausmas!

Gyčio RAMANAUSKO fotoreportažas