Paskelbtas Miesto naujienos

100 tūkst. eurų sukišti į „zebro užpakalį“, tačiau kaltų savivaldybėje nerasta

Penktadienis, 08 April 2022 16:13 Parašė 

Daugiau kaip 100 tūkst. eurų, galėjusių pagerinti Jonavos miesto ar sodų bendrijų gatvių būklę, Jonavos savivaldybė sukišo į „zebro užpakalius“. Ir nors būtų galima pasidžiaugti, kad savivaldybės padarytos klaidos taisomos, bet vienas svarbiausių klausimas – atsakomybės prisiėmimas už aplaidų Žemaitės ir P.Vaičiūno gatvių remonto darbų kontroliavimą - vis dar atviras.

Kiek kainavo Jonavos savivaldybei šis projektas? Techninio projekto parengimas su projekto ekspertize – beveik 10 tūkst. eurų, ženklinimo darbai buvo nupirkti už daugiau nei 93 tūkst. eurų. Dar kainuos savivaldybei papildomi darbai ardant „zebrų užpakalius“, perdažant eismo juostas. Tai viso šio „inovatyvaus“ projekto vertė bus apie 130 tūkst. eurų. Greičiausiai buvo galima už šią sumą įrengti Ąžuolų gatvėje šaligatvį? Arba išasfaltuoti dar vieną „Draugystės“ sodų bendrijos gatvę ar palyginti žvyro dangos gatves? Deja, šie pinigai buvo išleisti vėjais.

Nors savivaldybė dabar kalčiausiu už šį projektą įvardina projektuotoją, tačiau norisi paklausti – kurgi per visus tuos kelis metus, nuo idėjos iki realių darbų, buvo mūsų valdžios vyrai bei atsakingi savivaldybės tarnautojai?

Priminsiu, kad prieš pradedant pirkti techninio projekto parengimo paslaugą, savivaldybės specialistai paruošia projektavimo užduotį, kurią patvirtina administracijos direktorius. Jau tuomet yra aiški gatvės vizija, yra žinoma kaip ji atrodys po remonto. Rengiamas techninis projektas derinamas su savivaldybe, pabaigus jį – vėl tvirtinamas savivaldybės administracijos direktoriaus. Jei būtų projektą bent pavartę savivaldybės darbuotojai ar su juos supažindinta Saugaus eismo komisija, jau tuomet buvo galima pamatyti projekto trūkumus. Bet, tikėtina, projektas buvo patvirtintas net neskaitytas.

Po techninio projekto ekspertizės, perkami darbai. Nors ir komisija, kurią tvirtina administracijos direkktorius, turi galimybę susipažinti su techniniu projektu, pagal kurį perkami darbai, bet ir vėl deja...

Ir tik, kai rangovas atliko darbus už beveik 100 tūkst. eurų, kai gyventojai pradėjo piktintis savivaldybės darbo rezultatu, tuomet savivaldybė sujudo. Bet kol kas sprendimas -  iš biudžeto lėšų vėl perdaryti gatvės ženklinimą. Kaip sakoma, ne mano asmeniniai pinigai, kiek noriu, tiek ir išleidžiu.

Laukiame mero, administracijos direktoriaus atsakymų – kokia atsakomybę prieš gyventojus prisiimsite? Muštis į krūtinę, kad jūs nekalti, o tik projektuotojas kaltas, pernelyg vaikiška. Neužmirškite, jūsų aplaidumo pasekmė - Jonavos miesto gyventojai neteko daugiau nei 100 tūkst eurų, skirtų jų gatvių remontui.

Tarybos narys Remigijus Osauskas