Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Vaikas nenori į mokyklą: kaip jam padėti?

Pirmadienis, 28 March 2022 12:09 Parašė 

Dauguma tėvelių susiduria su viena iš gana daug keblumų keliančių problemų - vaikas be jokios pateisinamos priežasties nenori lankyti mokyklos. Vaiko vertimas nėra tai kažkokia išeitis, o nuolatinės ašaros ir zyzimai tik dar labiau viską apsunkina. Kaip išspręsti šią problemą ir sudominti vaiką norėti eiti į mokyklą?

Supažindinimas su mokykla

Jeigu tai pasitaikė vyresnio amžiaus vaikams, kurie jie jau ne pirmus metus eina į mokyklą, tuomet reikėtų su jais atvirai pasikalbėti ir paklausti, kas jiems nepatinka mokyklos sistemoje ir, kodėl jie taip nenori į ją eiti. Galbūt jūsų vaikas patiria patyčias, ar jis pavargsta, ar kažko nesupranta - visus šiuos dalykus reikia išspręsti kuo greičiau, kad vėliau tai neatsilieptų vaiko psichologijai.
Tie, kas ruošiasi pirmai klasei, labai svarbu, kad tėvai vaikams paaiškintų kaip viskas naujoje vietoje vyksta. Ypatingai gerai būna, kai pradinės mokyklos dar birželio mėnesį daro susitikimus pradinukų ir jų mokytojų. Taip vaikas žino, kas jo laukia ateityje. Jeigu tokiuose susitikimuose nepavyko sudalyvauti, tuomet vertėtų į pradinę mokyklą nueiti dar prieš pat rugsėjo pirmąją. Dažniausiai jau tokiu laiku mokytojai būna mokyklose, todėl vaiką bus galima supažindinti ne tik su ja, bet ir su aplinka.

Pasiruošimas iš anksto

Vaikus reikėtų pradėti ruošti mokyklos ritmui jau šiek tiek anksčiau nei atėjus mokslo metams. Tai tikrai nereiškia, kad vaiką reikia kelti 6 valandą ryto, tačiau jeigu jis vasaros metu buvo įpratęs keltis kokią 10 valandą, tuomet reikėtų jį pradėti kelti po truputį anksčiau. Tai reiškia, kad vaikas turės eiti ir anksčiau miegoti.

Taip pat pasitaiko atveju, kad vaikai nenori eiti į mokyklą, nes jiems ten yra per lengvą. Kai kuriems vaikams tampa per nuobodu, nes jie yra gabūs atlikti daugiau. Jiems tampa net neįdomu bendrauti su savo bendraamžiais. Tiesa, yra ir atvirkštinis variantas, kai vaikas nespėja įsisąmoninti informacijos. Taip vaikas gali jaustis vienišas ir nenorėti eiti į mokyklą. Šios problemos neturite nepastebėti ir privalote ją išspręsti - galbūt vaikui reikėtų rasti veiklą, kurioje jis galėtų save realizuoti ir tuos įgūdžius pritaikyti mokykloje? Pavyzdžiui, rekomenduojama dailės terapija, kurioje vaikas gali išlaisvinti savo vaizduotę. Tam pasitelkiamos įvairios priemonės (dažniausiai, tai būna akriliniai dažai, jeigu būtent tokių ir ieškote, galite juos rasti - https://kanceliarinesprekes.lt/407-akriliniai-dazai).

Įvardinti tikslus ir eigą

Tam, kad užmotyvuoti vaiką eiti į mokyklą, reikėtų jam papasakoti apie tai, kad jis joje sužinos daug naujų dalykų, susipažins su naujais draugais, galės įsitraukti į skirtingas veiklas ir papasakoti, kaip atrodys jo mokyklinė diena. Kaip ir suaugusiam žmogui, taip ir vaikui gali būti smalsu, kaip gi viskas atrodys naujoje vietoje. Paaiškinkte vaikui, kad visas procesas yra panašus, kaip darželyje, tačiau jame bus labiau viskas struktūruotą ir orientuotą ne į žaidimus, o į žinias.