Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Stogo dangų įvairovė - asbestui ne!

Pirmadienis, 14 March 2022 09:45 Parašė 

Ateina laikas, kai reikia keisti seną namų stogą nauju, tačiau sukate galvą, kaip išsirinkti jums tinkamiausią stogo dangą iš tokio plataus pasirinkimo? Šiame straipsnyje susipažinsite su pagrindinėmis populiariausiomis stogo dangomis ir kodėl būtina keisti seną stogo dangą, ypatingai tuomet, jei jos sudėtyje yra pavojingojo asbesto.

(Ne)mirtinas pavojus virš jūsų galvų

Ne vienerius metus jau yra žinoma ir įvairiais informaciniai kanalais transliuojama žmonėms, jog asbestas kenkia žmonių sveikatai. Ir nors dabar daugelyje šalių asbesto turinčios medžiagos yra uždraustos ir nebegaminamos, jų vis dar galima rasti daugelyje viešųjų ir namų ūkio pastatuose. Reikia pabrėžti, kad asbestas yra pavojingas tik tada, kai mažos dalelės patenka į orą, yra įkvėptos ir nusėda plaučiuose. Pastatuose esančios medžiagos, kurių sudėtyje yra asbesto, nekelia pavojaus sveikatai, nebent asbesto pluoštai patenka į orą ir yra įkvėpti, tačiau nepažeistos medžiagos pavojaus gyvybei nesukelia. Tačiau ne viskas nuo mūsų - žmonių - rankų priklauso, taigi saugantis nenumatytų atvejų, tokių kaip gaisras ar gamtinė stichija, galinti pažeisti namo konstrukcijas, stogo danga turėtų būti atnaujinta į sveikatai pavojaus nesukeliančią.

5 populiariausios stogo dangos medžiagų rūšys:

Asfalto skiedrų stogas

Asfaltinis stogas yra labiausiai paplitusi stogo medžiaga, kurią šiandien matote pastatuose. Tokio tipo stogo danga daugiausia sudarytas iš asfalto čerpių ir kitų asfalto stogo dangų komponentų. Šios dangos tipo populiarumo priežastis yra ta, kad tai yra pigiausias pasirinkimas rinkoje.

Metalinis stogas

Puikus metalinio stogo privalumas yra tai, kad jis yra pagamintas iš labai universalios medžiagos. Bet už metalinį stogą mokėsite daugiau nei už daugelį kitų medžiagų, tačiau mainais gausite puikiai atrodantį stogą, kuris nereikalaus remonto ar, juolab, keitimo greičiausiai daugiau nei 50 metų.

Kedro stogas

Kedro danga yra aukščiausios kokybės stogo sistema, pagaminta iš natūralios medienos (kedro) medžiagų ir yra viena estetiškiausių stogo dangų rinkoje. Pirkėjus kartais atgrasantis dalykas yra gamintojo garantijos medžiagoms nesuteikimas: kedro čerpės yra gaminamos natūraliai, neapdirbamos pramoniniais būdais, tad yra kur kas jautresnės aplinkos sąlygoms ir gamintojui sunku nustatyti net preliminarų jų ilgaamžiškumą. Taip pat turėtumėte žinoti, kad ši natūrali medžiaga iš kedro laikui bėgant praranda spalvą, pūva, trūkinėja ir susiraukšlėja, priklausomai nuo klimato, kuriame jos yra nuolat veikiamos.

Kompozicinis (sintetinis) skiedrinis stogas

Kompozicinės (taip pat žinomos kaip sintetinės) čerpės yra naujiena stogų dangų rinkoje, tačiau kasdien tampa vis populiaresnės. Tokio stogo čerpės yra pagamintos iš perdirbtų medžiagų, tokių kaip guma ir plastikas. Panašiu principu gaminamos ir sudėtinės (sintetinės) kedro čerpės. Pastarosios yra unikalios, nes sukurtos taip, tarsi tai iš tiesų būtų kedrinis stogas.

Šiferio stogas

Šiferinis stogas yra aukščiausios kokybės stogo sistema, daugiausia pagaminta iš natūralių šiferio čerpių ir kitų šiferio stogo dangų. Pats šiferis iškasamas (dažniausiai Italijoje) ir supjaustomas kvadratinėmis plytelėmis. Skirtingai nuo kitų stogo dangų medžiagų šiferio čerpės turi būti montuojamos po vieną. Dėl to, seno stogo keitimas nauju stogu yra labai lėtas ir brangus procesas.