Paskelbtas Renginiai

Moters dienai skirtame koncerte pagerbtos Metų Jonavietės

Antradienis, 08 March 2022 10:50 Parašė 

Tarptautinės moters dienos išvakarėse Jonavos socialdemokratai pakvietė šventiniame vakare pagerbti Metų Jonavietes. Tai – tradicinis, jau eilę metų organizuojamas renginys, kurio tikslas – atkreipti dėmesį į moterų lyderystės svarbą visuomenėje.

Prieš septynerius metus Jonavos socialdemokratų iniciatyva pirmą kartą mieste buvo įgyvendinti Metų jonavietės rinkimai. Tuomet kraštietės buvo pakviestos į nemokamą koncertą Kultūros centro didžiojoje salėje, kur ir pagerbtos pirmosios nominantės. Šis renginys tapo gražia miesto tradicija ir neįvyko tik kartą – pernai – dėl siaučiančios pandemijos.

Sveikinimo žodį susirinkusioms jonavietėms taręs rajono meras, renginio globėjas Mindaugas Sinkevičius pirmiausia pakvietė tylos minute pagerbti Ukrainos herojus, o ypatingai Ukrainos moteris, kurios dėl šiuo metu vykstančio karo neteko gyvybių. Akcentuodamas šiuo metų Ukrainos moterų stiprybę, pasipriešinimą tam, kas vyksta, rajono meras ir susirinkusioms salėje linkėjo tvirtos vienybės ir susitelkimo bei drąsios lyderystės.

Šventiniame vakare buvo įteiktos net trys Metų Jonavietės nominacijos. Moteris joms siūlė viso rajono gyventojai. Meras Mindaugas Sinkevičius pirmuoju apdovanojimu pagerbė Birutę Daškevičienę – Jonavos profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkę. 

B. Daškevičienė aktyviai kovoja už darbuotojų teises, ir paskutinė to išdava - streikas „Achemoje“, kuris vyksta nuo vasario 8-osios. Juo darbuotojai reikalauja bendrovės vadovybę pasirašyti dviejų metų trukmės kolektyvinę sutartį dėl darbo apmokėjimo ir kitų sąlygų, darbdavys reikalavimą vykdyti atsisako. Šiuo metu streikas dėl valstybėje įvestos nepaprastosios padėties yra sustabdytas, kol nepaprastoji padėtis nebus atšaukta. Streikas yra šių dienų aktualija, tačiau ilgus metus iki jo Birutės drąsa ir užsispyrimas siekiant darbuotojų teisių užtikrinimo padėjo rasti ne vieną darbuotojams naudingą sprendimą. Šiandien tokių moterų lyderystė yra be galo svarbi, atkreipianti visuomenės dėmesį į opias darbuotojų ir darbdavių santykio problemas, garsiai įvardinanti vis dar egzistuojančias, net kai kalbame apie XXI a., problemas, kada darbuotojas nėra vertinamas ir negauna deramo atlygio. Didelė darbuotojų bendruomenė šiandien Birutei yra dėkinga už parodytą lyderystę, kovingumą, drąsą ir teisingumo siekį.

Antrąją nominantę pasveikino Seimo narys Eugenijus Sabutis. Ja tapo Vitalija Karučelienė. Ponia Vitalija yra Jonavos keliautojų klubo „Jongida“ vadovė, gidė, Trečiojo amžiaus universiteto Teatro studijos ir Turizmo fakulteto dekanė. Vitalija tapo konkurso „Aš – savo krašto ambasadorius“ nugalėtoja Kauno apskrityje. Ji garsina savo miestą po visą Lietuvą ir pasaulį kviesdama turistus aktyviai lankytis Jonavoje ir juos supažindina su šiuo nuostabiu miestu ir apylinkėmis. Pati Vitalija sako, kad nėra buvę, kad kitur keliaudama nepakviestų aplankyti ir Jonavos krašto.

Dar vieną ypatingą moterį scenoje sveikino Erlandas Andrejevas, Jonavos rajono savivaldybės tarybos narys, frakcijos seniūnas. Jis apdovanojimą įteikė Irenai Nagulevičienei.

 Irena Nagulevičienė – daugeliui jonaviečių puikiai pažįstama visuomenininkė, poetė, poezijos klubo „Šaltinis“ steigėja, žurnalistė. Irena iki šiol nušviečia rajono gyventojams aktualias problemas, naujienas, o širdis šildo jos kuriamos eilės. Apie Irenos kūrybą sakoma, kad „ji atspindi poetės likimą. Jos eilės tarsi strėlės sminga netikėtai į taikinį, parodo jausmų trapumą, žadina grožį. Tokių žmonių, kaip ji gebančių poezijoje kurti estetines vertybes, yra tik vienetai“.

Irena nelieka įvykių nuošalyje. Paskutinė jos iniciatyva – gyventojų parašų rinkimas, kuriais norima išreikšti gyventojų protestą  Sveikatos apsaugos ministerijai prieš ketinimus uždaryti Jonavos  rajono ligoninę. Irenos dėka buvo surinkta daugiau kaip tūkstantis parašų. Ši iniciatyva neliko nepastebėta – sulaukta Prezidentūros dėmesio ir pažado ginti jonaviečių interesą. Tai aktyvi, neabejinga svetimo skausmui, pasiryžusi kovoti už tiesą ir neabejotinai be galo mylinti Jonavą moteris.

Po nominančių pagerbimo scenoje pasirodė grupė „Hiperband“, kuri likusį vakarą džiugino legendinės Hiperbolės“ dainomis. Visos renginyje dalyvavusios moterys buvo pagerbtos ir gėlių žiedais.

LSDP Jonavos raj. skyriaus informacija