Paskelbtas Laisvalaikis

Kodėl neturėtumėte kaupti vaikų žaislų?

Trečiadienis, 23 February 2022 09:13 Parašė 

Praūžus švenčių sezonui daugelis tėvų pastebi, kad jų vaikai turi per didelį kiekį žaislų. Visi mylintys tėvai nori pradžiuginti savo atžalas įdomiais žaislais, kurie būtų įsimintini ir atneštų vaikui laimės. Vis dėlto, šventiniu laikotarpiu pasaulyje yra fiksuojami vis nauji dovanų pirkimo rekordai. Jungtinėse Amerikos Valstijose vaikai nuo dviejų iki dvylikos metų kasmet gauna žaislų, kurių vertė viršija 6500 JAV dolerius. Dovanos vaikams 2 metų ar naujagimiams, taip pat sudaro nemažą dalį šeimos išlaidų. Pastebima, kad žaislų pramonė auga daug sparčiau nei bendras internetinės mažmeninės prekybos sektorius. Tai verčia susimąstyti apie problemas, kurios gali atsirasti dėl per didelio žaislų kiekio. Perteklinė žaislų gamybą ne tik prisideda prie aplinkosaugos problemų, bet ir gali turėti neigiamos įtakos tėvų ir vaikų tarpusavio santykiams. Žaislai niekada neatstos kokybiško laiko praleisto bendraujant su vaiku. Dėl šios priežasties, straipsnyje pateikiamos idėjos kaip pasirūpinti sukauptais žaislais.

Problemos, su kuriomis susiduria vaikai

Turėjimas per didelį kiekį žaislų neigiamai veikia vaikų gebėjimą kūrybiškai mokytis ir žaisti. Vaiko kambaryje turėtų vyrauti tvarka, kiekvienas žaislas privalo turėti jam skirta vietą, o vaikas dienos pabaigoje turi gebėti susitvarkyti kambarį, kad jame neliktų netvarkos. Per didelis kiekis žaislų ne tik apsunkina tvarkymosi procesą, bet ir blaško vaikų dėmesį. Vaikas negali susikaupti ir žaislų pagalba lavinti svarbius motorikos ir emocinius gebėjimus. Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad mažesnis kiekis žaislų leidžia vaikams greičiau lavinti pasirinktus gebėjimus. Taip pat, vystomas mažamečių kūrybiškumas, kai vieno žaislo pagalba galima sugalvoti begales skirtingų žaidimų. Turint per daug žaislų mažėja menksta gaunamų dovanų vertinimas. Būtina vaiką ugdyti, kad kiekvienas gaunamas žaislas yra svarbus, nes pasaulyje apstu šeimų, kurios negali savo atžaloms nupirkti nei vieno žaislo.

Ką daryti, jei turite per daug žaislų

Kai vaiko kambario tvarkymas kasdien atima daug laiko, verta apgalvoti ar vaikas neturi per daug žaislų. Tvarkingas kambarys sukuria ramią aplinką be papildomų stimuliacijos šaltinių, todėl patartina prieš miegą surinkti visus besimėtančius žaislus. Norint greitai sutvarkyti vaiko kambarį būtina žinoti keletą taisyklių, kurios šį procesą padarys lengvesnį. Visų pirma kartu su vaikais atlikite turimų žaislų inventorizaciją. Visus žaislus sugrupuokite į tam tikras kategorijas. Pavyzdžiui į vieną dėžę sudėkite visus žaislus su kuriais vaikais nenori išsiskirti ir su jais žaidžia kasdien. Į kitą dėžę dėkite tuos žaislus, kurie vaikui nebesuteikia tiek džiaugsmo, su jais vaikas beveik nežaidžia. Sugrupavę žaislus užtikrinkite, kad svarbiausi žaislais būtų laikomi vaikams lengvai matomose ir pasiekiamose vietose. Stenkitės nekaupti nereikalingų žaislų. Atsisveikinti su žaislais vaikui gali būti sunku, bet svarbu juos išmokyti, kad dalijimasis turimais daiktais su kitais bendraamžiais gali suteikti jiems daug džiaugsmo. Turimus žaislus galite perleisti savo draugų mažyliams arba kreiptis į organizacijas, kurios rūpinasi nepasiturinčių vaikų gerove. Šventiniu metu, tokios organizacijos ypač laukia aukų, kad galėtų bent kiek pradžiuginti vienišų vaikų kasdienybę. Sutvarkius turimus žaislus, galite leisti vaikui išsirinkti naują žaislą.

Jeigu ieškote, kaip nustebinti savo ar kieno nors kito vaiką, galite dovanas pirkti iš www.funnybubbles.lt. Čia rasite edukacinių žaislų, kurie padėtų lavinti vaiko gebėjimus. “FunnyBubbles” parduotuvėje, kiekvienas mažylis atras šį tą įdomaus ar naudingo!