Paskelbtas Renginiai

Profesorius Liudas Mažylis: Jei nori surasti, pirmiausiai turi žinoti, ko ieškai

Penktadienis, 25 February 2022 07:51 Parašė 

Vasario 23 dieną į susitikimą Jonavos viešojoje bibliotekoje pakvietė Europos Parlamento narys, Lietuvos politikos ir visuomenės veikėjas, mokslininkas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis. Apie profesorių daugiausia žmonių, ko gero, išgirdo 2017 m. kovą, kuomet Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve jam pavyko rasti 1918 metų Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto lietuviškąjį ir vokiškąjį originalus. Tačiau tikroji susitikimo Jonavoje priežastis - paroda ,,Vasario 16-osios Akto Signatarų autografai profesoriaus Liudo Mažylio kolekcijoje”.

2014 m., artėjant šimto metų sukakčiai nuo nepriklausomos Lietuvos Respublikos paskelbimo, netikėtai senelių archyve atradus svarbius dokumentus, profesoriui Liudui Mažyliui kilo mintis surinkti visų Nepriklausomybės akto signatarų autografus. „Ne taip jau paprasta juos surinkti, parodoje dar trūksta trijų.“- susitikimo metu mintimis dalijosi profesorius, stabtelėdamas prie kiekvieno stendo ir atskleisdamas intriguojančius faktus. Rodos, eitum pasižiūrėti autografų, tačiau parodoje jie tampa langu į XX a. pradžios Lietuvos istoriją, žinomų žmonių kasdienybę, jų gyvenimo vingius. Ar būtum galėjęs pagalvoti, kad užsukęs žvilgtelti į autografų parodą, sužinosi, kokias mintis iš Šveicarijos laiškuose profesoriaus močiutei siuntė Steponas Kairys, kaip Alfonso Petrulio parašus pavyko surasti netikėtai aptiktuose Ūkininkų sąjungos iždo dokumentuose ir  apie tai, kad Petrui Klimui ambasadoriaujant Paryžiuje, jo žmona Bronė Mėginaitė-Klimienė buvo išrinkta mis ambasadoriene. Laiškai, sąskaitos, akcijos, knygos ištraukos, atvirukai ir kiti dokumentai  šioje parodoje tampa istorijos liudininkais, ne tik leidžiančiais susipažinti su signatarų autografais, bet ir jų veikla.

„Šių žmonių parašai kalba apie jų drąsą, gali aiškiai įskaityti jų pavardes.“ – pastebi profesorius, pats palikdamas savo linkėjimą bibliotekos svečių knygoje. Prieš tai tarstelėjęs, kad dažnai rašant datą, jam iškyla vasario 16-oji, šalia savo pavardės jis ją ir įrašo. Nepastebėdamas. Gal tai – vienas iš pavyzdžių, kaip nuveikti darbai ir pasiekimai tampa mūsų kasdienio gyvenimo palydovais?

Maloniai kviečiame visus, dar nespėjusius apžiūrėti parodos ,,Vasario 16-osios Akto Signatarų autografai profesoriaus Liudo Mažylio kolekcijoje”, apsilankyti Jonavos viešosios bibliotekos erdvėse, kur paroda bus eksponuojama iki kovo 20 dienos.