Kauno apskrityje nusikaltėlius gaudys ir narkotinių medžiagų ieškos dar vienas keturkojis pareigūnas

Antradienis, 22 February 2022 09:28 Parašė 

Prie Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Kauno apskr. VPK) Patrulių rinktinės 2-osios kuopos Kinologų grupės prisijungė du nauji komandos nariai – kinologas Audrius Petrėnas ir jo keturkojis, belgų aviganis, Fleksas. 

A. Petrėnas policijos sistemoje nėra naujokas, kovo 1 dieną jis minės pirmąjį dešimtmetį. Pusę tiek laiko policijos kinologas darbavosi Vilniaus apksr. VPK Patrulių rinktinėje, kur po kelių mėnesių su būrio vadu įkūrė Kinologų būrį, o tada ir prasidėjo A. Petrėno, kaip kinologo, karjera. Po penkerių metų kinologo profesinis kelias pasisuko į Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro Kinologijos valdybą, kur A. Petrėnas buvo kinologų instruktoriumi. Tad paskutiniu metu šis policijos pareigūnas kinologus ir jų augintinius ruošė tarnybai. Taip buvo išugdytas ne vienas puikus kinologas ir keturkojis. 

Policijos pareigūnas atviravo, jog apie policijos kinologo profesiją rimčiau domėtis pradėjo dar studijų laikais, kai mokėsi Lietuvos policijos mokykloje. „Mokykloje rengėmės atvirų durų dienai, o aš turėjau pristatyti policijos profesiją jaunimui, nežinau kodėl, bet nusprendžiau pasirinkti būtent kinologijos temą. Galbūt ji man pasirodė pati įdomiausia. Mintys apie kinologiją neapleido ir vėliau, tad pradėjęs dirbti Patrulių rinktinėje įgyvendinau savo svajonę ir tapau kinologu”, – prisiminė pašnekovas. Policijos pareigūnas pridūrė, jog į Kauno apskr. VPK jį atvedė noras nestovėti vietoje, tobulėti, pasisemti naujų žinių ir patirčių. „Čia atėjęs, tikiuosi, nepamiršti, ko jau išmokau, ir, žinoma, mokytis naujų dalykų. Tikiuosi, kad nauja komanda man padės siekti naujų tikslų“, – šypsojosi A. Petrėnas.   

Su naujuoju pareigūnu į naują darbo vietą atkeliavo ir belgų aviganis Fleksas. Flekso užduotys – ieškoti žmonių ir narkotinių medžiagų, sekti pėdomis, dalyvauti nusikaltėlių sulaikymuose. Šis keturkojis pareigūnas, sistemoje dirbantis nuo mažens, prieš mėnesį atšventė ir pirmąjį rimtąjį savo jubiliejų – šuniui suėjo penkeri. Dažniausiai su policijos kinologais dirbantys šuniukui pradeda treniruotis sulaukę vos dviejų mėnesių. O kiek laiko jie dirba, priklauso nuo pačio šuns, kas 1,5 metus šunys laiko specialius egzaminus, jeigu juos išlaiko, policijoje gali dirbti ir 10 ar net 14 metų. 

Nors ši profesija pareigūnų tarpe nėra populiari, tačiau, anot A. Petrėno, realybė kiek kitokia. Po dešimtmečio galiu drąsiai pasakyti, kad darbas su šunimis yra daug įdomesnis nei gali atrodyti”, – pasakoja ne mažą patirtį sukaupęs kinologas.