Paskelbtas Miesto naujienos

TARYBOS POSĖDYJE. Ateityje – Jonaviečio kortelė?

Ketvirtadienis, 17 February 2022 09:31 Parašė 

Keturias valandas trukęs nuotolinis savivaldybės tarybos 26-tasis posėdis praėjo be piktų replikų, su vienu kitu pašmaikštavimu, nors „peštis“ buvo dėl ko: svarstytas 2022 metų rajono biudžetas, Jonavos rajono savivaldybės 2022-2024 metų strateginis veiklos planas, kiti svarbūs klausimai.

Tiesa, pirmosios posėdžio minutės žadėjo įtampą, nes meras, vadovaudamasis Jonavos rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentu, kaip tarybos pirmininkas, pasiūlė iš darbotvarkės išbraukti 36-tąjį klausimą (Dėl nemokamo važiavimo reguliariaisiais vietinio (miesto) reguliaraus susisiekimo autobusų maršrutais Jonavos mieste), kurį turėjo pristatyti opozicijos atstovas Arvydas Gasys. Motyvai? Sudaryta darbo grupė nagrinėja Jonaviečio kortelės atsiradimo galimybę, kortelę tikimasi „sujungti” ir su nemokamu važiavimu. Šis klausimas užmirštas nebus, tik nukeliamas į rudenį ir turėtų būti svarstomas paskutiniame metų ketvirtyje.

Prieš pasisakė Gintaras Stašionis. Pasak jo, vienas kitam netrukdo, dabar būtų „įsivažiavimas“, galima būtų patikrinti, kaip veikia ši sistema.

Daugumai pritarus, 36-tasis darbotvarkės klausimas posėdyje nesvarstytas.  

Strateginiam veiklos planui pritarta 

Taryba patvirtino Jonavos rajono savivaldybės 2022-2024 metų strateginį veiklos planą. Juo vadovaujantis bus organizuojama savivaldybės veikla, pagal jo programas sudaromas savivaldybės biudžetas.

Jonavos rajono savivaldybės 2022-2024 metų strateginį veiklos planą sudaro 3 formos: 1) veiklos kontekstas (pateikiama savivaldybės misija, aprašomi savivaldybės veiklos prioritetai, svarbiausi darbai); 2) programos aprašymas (įvardijamos atskirai 8 programų tikslų, uždavinių bei priemonių formuluotės; nurodomi su programa susiję įstatymai ir kiti norminiai dokumentai bei sąsajos su Jonavos rajono savivaldybės ilgalaikiu strateginiu plėtros planu iki 2027 m.); 3) programos tikslų, uždavinių, priemonių ir veiklų, asignavimų bei produkto vertinimo kriterijų suvestinė (detalizuojamas atskirai 8 programų tikslų įgyvendinimas, t. y. nurodomi vienas ar keli uždaviniai, nukreipti į atitinkamo programos tikslo įgyvendinimą. Kiekvienas uždavinys detalizuojamas pagal konkrečias priemones, nurodant asignavimų valdytoją, kiekvienai priemonei įgyvendinti planuojamas lėšas 2022 m. bei numatomą lėšų poreikį 2023 ir 2024 m. Pateikiamos programos produkto kriterijų formuluotės bei planuojamos reikšmės 2022-2024 m.).

Numatytas vykdyti priemones planuojama finansuoti iš įvairių šaltinių:  savivaldybės biudžeto, Europos Sąjungos ir užsienio fondų, LR valstybės biudžeto ir kitų lėšų.

Strateginio veiklos plano programoms 2022 m. numatoma išleisti 89916,8 tūkst. Eur iš įvairių finansavimo šaltinių. Iš jų savivaldybės lėšos – 40949, 7 tūkst. Eur.  

Siekdama pažangios ir konkurencingos ekonomikos augimo, rajono savivaldybė vystys veiklas, kurios darys įtaką stambiems investuotojams pritraukti, esamų verslo subjektų plėtrai, tuo pačiu labiau vystysis smulkusis ir vidutinis verslas. Vystant ir kuriant alternatyvias veiklas kaime, savivaldybėje bus skatinamas vietinio maisto sistemų (Jonavos rajone gaminamų, perdirbamų ir vartojamų maisto produktų, gėrimų ir kt.) atsiradimas.

Planuojama plėtoti aktyvaus poilsio paslaugų ir pramogų, pažintinio, vandens turizmo infrastruktūrą. Didelis dėmesys bus skiriamas turistų srautui didinti, kultūros, sakralinio bei gamtos paveldo objektams įveiklinti, švietimui (edukacinėms programoms), kultūrai, kitoms viešosioms paslaugoms bei ekonominei veiklai.

Siekdama aukštos gyvenimo kokybės, socialinio atsakingumo, savivaldybė modernizuos švietimo, sporto, socialinės apsaugos, sveikatos priežiūros, kultūros įstaigas, diegs šiose įstaigose inovacijas, informacines sistemas bei elektronines paslaugas, pritrauks jaunus, kvalifikuotus specialistus į rajoną, didins neformaliojo švietimo prieinamumą, skatins gyventojų sveiką gyvenseną bei fizinį aktyvumą, užtikrins socialinę apsaugą visoms labiausiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms, kurs vaikui ir šeimai palankią aplinką.

Savivaldybė, siekdama užtikrinti tęstinumą socialinės apsaugos srityje, teiks bendruomenines socialines paslaugas jų gavėjų namuose ir bendruomenėse, socialinę atskirtį patiriančių jaunų asmenų integravimosi ar grįžimo į darbo rinką ar švietimo sistemą paslaugas, vykdys specializuotas programas, skirtas institucinę patirtį turinčių grupių integracijai į visuomenę, diegs, pritaikys ir įteisins socialinio verslo modelius, rengs ir įgyvendins emigrantų grąžinimo ir imigrantų integracijos programas. Sveikatos srityje didžiausias dėmesys bus skiriamas sveikatos priežiūros specialistų trūkumo problemoms spręsti bei gyventojų sveikai gyvensenai ir fiziniam aktyvumui skatinti.

Siekiant visuomenės saugumo, rajone bus didinamas vaikų ir jaunimo užimtumas, vykdomos nusikalstamumo, smurto ir patyčių, ekstremalių situacijų, savižudybių prevencijos ir kitos prevencinės programos bei veiklos, formuojama saugi aplinka rajone, skatinama savanorystė.

Su mums visiems aktualiu dokumentu – 2022-2024 metų strateginiu veiklos planu – išsamiau susipažinti galite tinklalapyje www.jonava.lt   

Labiausiai kliuvo įvaizdžio formavimui skirtos lėšos

Svarstant 2022 m. biudžeto projektą, opozicijai kliuvo lėšos, skirtos „savireklamai“ (reprezentacinės išlaidos – 45 tūkst. Eur; informacijos teikimas spaudoje, informaciniuose portaluose ir TV – 40 tūkst. Eur; savivaldybės įvaizdžiui formuoti – 35 tūkst. Eur). Ginto Jasiulionio nuomone, šie pinigai bus skirti mero, vicemerės, kitų tarybos narių įvaizdžiui formuoti. Tai – lėšų švaistymas.

Biudžeto projektą pristačiusi Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Danutė Petronienė priminė, kad reprezentacija, viešinimas yra neatsiejama nuo savivaldybės veiklos. O kiek skirti lėšų – tarybos apsisprendimas. 

Pasisakymais biudžeto projektui pritarė Vijolė Šadauskienė, Erlandas Andrejevas, Alfonsas Meškauskas.

Ironiškai apie savivaldybės įvaizdžio formavimą kalbėjo Saulius Jakimavičius; kritiškas mintis, prisimindamas Leonidą Brežnevą, išsakė Remigijus Osauskas ir frakcijos „Auganti Jonava“ vardu siūlė papildomai skirti 10 tūkst. eurų seniūnaičių veiklai finansuoti.

Meras Mindaugas Sinkevičius replikavo, kad alternatyvaus biudžeto projekto šiemet nesulaukta, vadinasi, šis biudžetas opozicijai patiko.

Arvydas Gasys sakė, kad pastoviai investuojama į plytas, o ne į žmogų: „Gimstamumas mažėja, mirtingumas auga, mokyklų nebereikia, ligoninių irgi ne“. Tarybos narys siūlė nors kitąmet ne vien į asfaltą, plyteles ar į kiemus investuoti, o ir į paprastą žmogų, kad jam čia būtų gera gyventi ir auginti vaikus.

Ne vieną sykį posėdžio metu apie dėmesio stoką kaimui, kaimo bendruomenėms kalbės Gintaras Stašionis. Jo nuomone, „biudžetas kaimiečių netenkins“.                 

Po diskusijų už ir prieš, savivaldybės taryba nusprendė patvirtinti rajono savivaldybės 2022 metų biudžetą – 61440,5 tūkst. eurų pajamų ir paskirstomą 3931,3 tūkst. eurų metų pradžios biudžeto lėšų likutį, 66171,1 tūkst. eurų asignavimų ir 1400,7 tūkst. eurų finansinių įsipareigojimų vykdymui, iš jų: 4761,6 tūkst. eurų valstybinėms (valstybės perduotoms savivaldybėms) funkcijoms atlikti, 14168,1 tūkst. eurų ugdymo reikmėms finansuoti, 1417,9 tūkst. eurų priemonėms, numatytoms finansuoti iš valstybės biudžeto kitų dotacijų, 12299,3 tūkst. eurų investicijų projektams ir remontams vykdyti, 784,3 tūkst. eurų aplinkos apsaugos rėmimo specialiąją programą.

Biudžetinių įstaigų vadovai, asignavimų valdytojai, įpareigoti programų sąmatose numatyti asignavimus trumpalaikiams įsipareigojimams, susidariusiems 2021 m. gruodžio 31 dieną, padengti.

Ims paskolą, atleis nuo mokesčių

Taryba nusprendė paimti du milijonus du šimtus tūkstančių eurų ilgalaikę (iki 5 metų) banko paskolą, iš jų: ankstesniems skoliniams įsipareigojimams vykdyti – 1 360 700 eurų; investicijų projektui „Baseino statyba“ vykdyti – 839 300 eurų.

LR Vyriausybės 2020 m. lapkričio 4 d. nutarimu iki 2021 m. liepos 1 d.  šalies teritorijoje buvo paskelbtas karantinas. Uždrausta (apribota) kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto, sveikatinimo paslaugų centrų, sanatorijų, poilsio centrų, viešbučių, viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, grožio paslaugų teikimo, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų salonų veikla, parduotuvių, prekybos ir (arba) pramogų centrų, išskyrus kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas, veikla,  taip pat turgaviečių, išskyrus maisto.

Dėl uždraustos veiklos dvi rajono įmonės kreipėsi dėl mokesčių lengvatų pritaikymo. Taryba nusprendė atleisti įmonę „Benrara“ nuo 266 Eur, UAB „Santakėlė“ – nuo 534 Eur nekilnojamojo turto mokesčio už 2021 metus.  

Rūkys? Nerūkys? O kas kontroliuos?

Savivaldybės taryba nusprendė uždrausti rūkyti Ruklos seniūnijos teritorijose, šias teritorijas paskelbiant nerūkymo zonomis: skverą tarp Karaliaus Mindaugo g. 3 ir 5 pastatų, sporto aikštyno su vaikų aktyvaus poilsio parku teritoriją, teritoriją prie Ruklos seniūnijos administracinio pastato ir Ruklos kultūros centro (Laumės g. 2 ir 4), teritoriją prie Ruklos bendruomenės namų (Karaliaus Mindaugo g. 7) Ruklos miestelyje.

Ruklos seniūnijos seniūnė įpareigota organizuoti įspėjamųjų ženklų įrengimą nurodytose teritorijose, o pats sprendimas įsigalios nuo 2022 m. kovo 1 d.

Sprendimo tikslas sveikintinas: įteisinti nerūkymo zonas Ruklos seniūnijoje, tikintis motyvuoti žmones siekti sveiko gyvenimo būdo, saugoti savo ir aplinkinių sveikatą, ginti žmogaus teises į aplinką be tabako dūmų. Taip pat gyventojams bei miestelio svečiams bus sukurta poilsio aplinka be tabako dūmų, žmonės galės ne tik pailsėti, bet ir užsiimti aktyvia fizine veikla.

Saulius Jakimavičius sveikino šį sprendimą ir retoriškai klausė: „O kas sukontroliuos?“ 

Investicijos į sveikatą

Savivaldybės taryba nusprendė patvirtinti Jonavos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos 2022 metų pajamų ir išlaidų planą.

Paminėsime tik ženklesnes sumas. 

Po 30 tūkst. Eur bus skirta žaidimų, laisvalaikio ir (ar) sporto zonų įrengimui Bukonių seniūnijoje bei Jonavos mieste; 20 tūkst. Eur – jaunų asmenų profilaktinei onkologinių ligų patikrai (nepatenkantys į nustatytas profilaktines Sveikatos apsaugos ministerijos amžiaus grupes), orientuojamasi į prostatos, krūtų, gimdos kaklelio patikrinimus; 7 tūkst. Eur – Jonavos rajono gyventojų fiziniam aktyvumui skatinti – traumatizmo profilaktikai (tikslinė grupė – moksleiviai, senjorai, neįgalieji asmenys); po 5 tūkst. Eur: priklausomybės nuo alkoholio ir kitų psichotropinių medžiagų mažinimui Jonavos rajone (psichosocialinės pagalbos, gydymo, organizavimo ir reabilitacijos paslaugų teikimas, transporto išlaidos); sveikatos stiprinimo veikloms Jonavos miesto gyventojams, turintiems fizinę, protinę ir psichinę negalią (sveikatinimo mankštos, skirtos sustiprinti kūną ir pagerinti širdies veiklą, jogos, fizinio aktyvumo užsiėmimai); šachtinių šulinių tyrimams atlikti Jonavos rajono ir miesto seniūnijose; užkrečiamų ligų profilaktikai Jonavos r.  savivaldybėje (COVID-19 ligos pandemijos valdymui; 8 745 eurų bus skiriama sveikatos projektams finansuoti (atranka vyks konkurso būdu).

Keičiasi Bendruomenės sveikatos tarybos sudėtis

Nuspręsta iš dalies pakeisti Jonavos rajono savivaldybės tarybos 2019 m. rugsėjo 19 d. sprendimo Nr. 1TS-185 „Dėl Jonavos rajono savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybos sudarymo, jos pirmininko paskyrimo“ 1 punktą.

Nutarta sudaryti Jonavos rajono savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybą šios sudėties: savivaldybės paskirti asmenys – Birutė Gailienė (mero pavaduotoja), Lineta Jakimavičienė (administracijos direktoriaus pavaduotoja), Renata Merfeldienė (savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė), Daiva Skebienė (jaunimo reikalų koordinatorė); savivaldybės įstaigų atstovai – Asta Sivolovienė (VšĮ Jonavos pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė), Modesta Bartošienė (Visuomenės sveikatos biuro direktoriaus pavaduotoja veiklai), Valentina Bereznaja-Demidenko (Socialinių paslaugų centro direktorė), Gintarė Valuntaitė-Matvejeva (VšĮ Jonavos ligoninės Ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vedėja); visuomeninių organizacijų, ginančių visuomenės sveikatos interesus, atstovai – Olga Nikitina (visuomeninės organizacijos Užusalių bendruomenės centro vadovė), Jadvyga Rusilienė (Jonavos krašto moterų asociacijos „Jonavietė“ vadovė), Jūratė Povilavičienė (Jonavos onkologinių ligonių asociacijos ŠKAC vadovė), Olga Traskauskienė (Jonavos r. sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Jonavos viltis” vadovė).

Dalyvausime „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje

Taryba pritarė Jonavos rajono savivaldybės dalyvavimui „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje ir įgaliojo administracijos direktorių pasirašyti su programa susijusius dokumentus.

„Tūkstantmečio mokyklų“ programos esmė – mokymosi sąlygų ir mokinių pasiekimų atotrūkių mažinimas (t. y. programa siekiama mažinti atotrūkius tarp savivaldybių ir tarp skirtingų tos pačios savivaldybės mokyklų, atnaujinti ir sustiprinti jau veikiančias mokyklas, kad visi vaikai turėtų geriausias sąlygas mokytis, nesvarbu, kokioje aplinkoje jie auga).

Dalyvaujantiems šioje programoje bus sudaryta galimybė savivaldybės mokykloms gauti reikalingas investicijas penkiose kryptyse: ugdymo veikloms ir užsiėmimams organizuoti, mokyklų vadovų ir pedagoginių darbuotojų kompetencijoms stiprinti, įrangai ir mokymo priemonėms, infrastruktūrai ir tinklo mokyklų išteklių prieinamumui gerinti.

Patvirtintos ataskaitos, programos, planai

Taryba patvirtino Jonavos r. savivaldybės užimtumo didinimo 2022 metų programą, kuri bei jos rezultatai bus skelbiami savivaldybės interneto svetainėje bei Užimtumo tarnybos Jonavos skyriaus interneto svetainės atviro informavimo zonose; Jonavos r. savivaldybės biudžetinių įstaigų teikiamų bendrųjų socialinių paslaugų ir socialinės priežiūros paslaugų kainas; Jonavos r. 2022 m. Valstybės biudžeto lėšomis finansuojamos melioracijos programą; Jonavos r. savivaldybės administracijos Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšomis remontuojamų vietinės reikšmės kelių ir gatvių esminio pagerinimo 3 metų prioritetinius sąrašus, kuriuose numatyti naujos statybos, rekonstravimo, kapitalinio remonto darbai ir paprastojo remonto darbai, atliekami ne mažesniame kaip 1000 m2 plote; Jonavos r. savivaldybės lėšų, reikalingų viešųjų želdynų ir želdinių apsaugai, priežiūrai ir tvarkymui, viešųjų želdynų kūrimui ir želdinių veisimui, želdynų ir želdinių inventorizavimui, viešųjų želdynų ir želdinių būklės ekspertizėms atlikti, skyrimo tvarkos aprašą; pritarė bendradarbiavimo sutarčiai dėl projekto „Rail Baltica“ įgyvendinimo, vietinės reikšmės kelių statybos ir melioracijos statinių rekonstravimo Jonavos rajono savivaldybės teritorijoje; kitiems sprendimų projektams; nustatė maksimalius socialinės priežiūros paslaugų, socialinės globos išlaidų finansavimo Jonavos r. gyventojams dydžius.

Priimti opozicijos siūlytam sprendimo projektui „Dėl Jonavos rajono savivaldybės trūkstamų viešojo sektoriaus specialistų kelionės į / iš darbą (-o) išlaidų kompensavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ balsų pritrūko.

Kristina LUKOŠEVIČIŪTĖ