Paskelbtas Rajono naujienos

Rukloje iškilmingai paminėtas NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės dislokavimo Lietuvoje penkmetis

Trečiadienis, 09 February 2022 13:43 Parašė 

Vasario 9 d. Rukloje iškilmingai paminėtas NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės dislokavimo Lietuvoje penkmetis. 2017 m. vasario pradžioje į Lietuvą atvyko pirmasis Vokietijos karių pagrindu sudarytas NATO šalių karinis vienetas, kuris, kaip atgrasymo priemonė, pradėjo čia nuolatinį NATO šalių karių buvimą.

Ceremonijoje Rukloje dalyvavo ir į karius kreipėsi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, aukščiausios NATO politinės ir karinės vadovybės atstovai, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys, aukščiausia Krašto apsaugos sistemos vadovybė, užsienio šalių kariuomenių vadai, gynybos atašė, oficialūs priešakinių pajėgų kovinei grupei vadovaujančios Vokietijos Federacinės Respublikos atstovai, kiti svečiai.

Renginio metu taip pat pasikeitė NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės vadai – grupės vėliavą Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadas pulkininkas Mindaugas Petkevičius perdavė naujam vadui, kuris vadovaus jau 11-ajai šios grupės pamainai Lietuvoje. Taip pat renginio metu atidengtas paminklas – kariško bato įspaudas, kuris primins pirmąjį šių pajėgų dislokavimo Lietuvoje penkmetį.

NATO viršūnių susitikime 2016 m. liepą Varšuvoje priimtas bendras Aljanso sprendimas nuo 2017 m. Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuoti po NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę. Tokį sprendimą NATO valstybių vadovai priėmė atsižvelgdami į agresyvius Rusijos veiksmus Ukrainoje ir pasikeitusią saugumo aplinką regione.

Taikos metu NATO priešakinių pajėgų batalionas dalyvauja pratybose su Lietuvos kariais, o krizės ar konflikto atveju gintų Lietuvą kartu su Lietuvos nacionalinėmis ir papildomai atvykstančiomis sąjungininkų pajėgomis.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė yra dislokuota Rukloje (Jonavos r.) ir yra integruota į Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ sudėtį. Sąjungininkų kariai kartu su brigados kariais dalyvauja karinio rengimo programoje. Kovinei grupei nuo pat jos dislokavimo pradžios vadovauja Vokietija.

Lietuvos kariuomenės inf. ir nuotr.