Paskelbtas Laisvalaikis

Atsinaujinęs „Jonės“ kolektyvas žengia pirmtako pramintu taku

Pirmadienis, 07 February 2022 11:09 Parašė 
Liaudiška kapela „Jonė“. Liaudiška kapela „Jonė“.

Prieš daugiau kaip dvejus metus Jonavos kultūros centro (JKC) liaudiškai kapelai „Jonė“ pradėjo vadovauti Janinos Miščiukaitės meno mokyklos Styginių instrumentų skyriaus vedėja  Virginija Verikienė. Per šį laikotarpį įvyko daug  pokyčių, tačiau kolektyvas mielai dalyvauja įvairiuose renginiuose, šventėse, turi savo gerbėjus ir sulaukia gražių atsiliepimų. Kapelos veiklos ataskaita tapo praėjusių metų gruodžio pabaigoje JKC Mažojoje salėje surengtas koncertas  „Siaučiant pūgai“.

Prieš keliolika metų

Tą gruodžio vakarą JKC direktorius Sergejus Jefimenka susirinkusiems jonaviečiams priminė, kad kapela „Jonė“ susikūrė prieš keliolika metų Jonavos VšĮ Jonavos ligoninėje, vadovaujant Ivanui Dorošui. Medikų kolektyvas sėkmingai koncertavo ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Ukrainoje, kitose užsienio valstybėse. O 2012-aisiais, būdamas dar visai jaunas, dalyvavo rajono kapelų konkurse „Trenk polkutę“ ir aplenkė kitus varžovus. 

„Kapelišku sąstatu“ įvardintas gausus Jonavos ligoninės kolektyvas. Jo atlikta lietuvių liaudies daina „Už tėvynę“ susirinkusių žiūrovų buvo sutikta griausmingais aplodismentais ir šūksniais, tad ją turėjo pakartoti. Šiam kolektyvui ir buvo skirta pirmoji vieta“, – anuomet rašė rajono laikraštis „Naujienos“.

Vėliau ligoninės kapela tapo Kultūros centro kolektyvu, dėl įvairių aplinkybių ne kartą keitėsi jo vadovai, į Anapilį išėjo keli perspektyvūs muzikantai, radosi kitokių problemų. Sėkmės lydima ir jonaviečių mylima kapela tyliai pasitraukė iš aktyvios veiklos.   

Daugelio atmintyje dar tebeskamba pirmosios „Jonės“ dainuojamos lietuvių liaudies dainos „Baltos rožės“, „Kas alų, arielkėlę“, „Alyvos“, „Dainuoju dainą“, kiti kūriniai. Bet tai liko praeityje ir tapo rajono kultūros istorijos dalimi.

Senbuviai išsiskirstė

Kultūros centras, siekdamas išsaugoti perspektyvų ir nuotaiką keliantį kolektyvą, intensyviai ieškojo žmogaus, kuris gebėtų ir norėtų vadovauti kapelai. Akys nukrypo į V. Verikienę, kuri buvo „Jonės“ narė.

„Mane pasikvietė Kultūros centro direktorius ir pasiūlė vadovauti kapelai. Ilgai nesvarsčiau ir sutikau, nes ir pati kelerius metu dalyvavau jos veikloje“, – prisiminė šiandienė vadovė.

Tiesa, muzikantų ir dainininkų sudėtis pasikeitė beveik visu 100 procentų. Iš senbuvių dainuoti liko tik Zita Zagreckienė ir Jadvyga Rusilienė. Šiandien nespėliosime, kodėl į kolektyvą nebesugrįžo kolektyvo iniciatoriai, jo įkūrėjai, talentingi muzikantai ir dainininkai, vakarus ir savaitgalius skyrę repeticijoms ir koncertams. Iš kapelos pasitraukė buvę nariai iš Elektrėnų, Kauno, Jonavos.  

,,Supratau  – ,,Jonės“ kapelai turi atstovauti Jonavos krašto žmonės. Pirmais mano vadovavimo metais kolektyve dalyvavo jaunimas, bet baigė mokyklas, išvyko tęsti mokslų kitur. Dabar „Jonę“ sudaro devyni asmenys“, –  pasakojo V. Verikienė.

Be pačios vadovės , kolektyve dainuoja Irma Jefimova, Jolanta Virbalienė, Loreta Ratautienė, jau minėtos senbuvės J. Rusilienė ir Z. Zagreckienė, Sigitas Stacevičius, pritariantis gitara, elektrinį kontrabosą valdantis Jevgenijus Novikovas, mušamaisiais grojantis Vilimas Verikas.

„Mane daina lydi nuo mažens. Tiek mokydamasi mokykloje, tiek technikume,  dalyvaudavau konkursuose ir užimdavau prizines vietas. Man patinka dainuoti, todėl nelaukdamos naujosios vadovės kvietimo su Zita atėjome ir pasakėme, kad pasiliekame „Jonėje“. Gaila, kad šalia nebėra tikrai balsingų ir visada smagių pirmosios kapelos narių, tačiau džiugu, kad „Jonė“ ir toliau gali garsinti Jonavos kraštą“, – mintimis pasidalijo kapelos senbuvė J. Rusilienė.

Muziką kuria vadovė

V. Verikienė teigia norėjusi kapelą pavadinti „Pinavijos“ vardu, tačiau tam nebuvo galimybės, nes „Jonei“ suteikta I kategorija ir visuose dokumentuose įregistruotas būtent toks pavadinimas.

„Kilo mintis iš tos pačios kapelos dainininkų sudaryti grupę ir įvardyti ją „Pinavija“. Joje dainuoja Loreta, Jolanta, Irma, Sigitas ir aš.  Šios grupės repertuare – visos mano sukurtos dainos, kelios yra proginės, skirtos Lietuvos laisvei, Sausio 13-ajai, kitaip tariant, puoselėjančios pilietiškumą ir patriotizmą, – supažindino „Pinavijos“ įkūrėja, pridurdama, kad nemažai dainų skiriama brangiausiems žmonėms –Mamai, Tėčiui. – Praėjusiais metais pasiekėme džiugių įvertinimų – respublikiniame dainos konkurse „Aš ir daina“ laimėjome „Originaliausios grupės“ ir „Gražiausios dainos“ nominacijas.“

„Jonės“ klausytojai tikriausiai atkreipė dėmesį, kad kapelos repertuare dažniausiai skamba  V. Verikienės muzika, sukurta pagal jos pasirinktus poezijos tekstus. Vadovė nemažai dėmesio skiria ir mūsų rajono kūrėjų eilėraščiams, paversdama juos dainomis.

Kolektyvo narės stebisi tokiu savo vadovės kūrybiškumu. Anot jų, V. Verikienė kas savaitę atneša vis naują savo muzikinį kūrinį. Visi „Jonės“ dalyviai nuo seniai susiję su muzika, todėl ir dainuoti esą smagu, ir kiekvienas koncertas palieka malonių įspūdžių.

O išvykų ir susitikimų būta įvairiuose kampeliuose. Kapelos dainos skambėjo Joninių ir Miesto šventėse, dainuota „Rudens kermošiuje“ Gelvonuose, Širvintų rajone, dalyvauta Aukštaitijos regiono kapelų šventėje-varžytuvėse „Kapelmaušis 2021“, surengtose Miežiškiuose ir Panevėžyje, smagi muzikinė programa padovanota Vyšnialaukio bendruomenės renginyje „Sudie, vasarėle“,  Ruklos kultūros centro sueigoje „Rudens spalvos“, kitose vietose.

Šiemet „Jonės“ kapela skaičiuotų bene dvylikos metų sukaktį. Malonu, kad naujas kolektyvas puoselėja dainą ir eina savo pirmtako pramintu taku. Kapelos vadovė V. Verikienė neslepia ambicijų – garsas apie Jonavos kultūros centro kapelą „Jonė“ pasieks visus Lietuvos regionus, kuriems muzika ir daina yra viena svarbiausių kultūrinio gyvenimo dalių. 

Irena BŪTĖNAITĖ

Nuotraukos iš V. Verikienės albumo.