Paskelbtas Miesto naujienos

Vijolė Šadauskienė: „Aš patikėjau Jonava ir jonaviečiais, o jonaviečiai – manimi“

Trečiadienis, 26 January 2022 16:04 Parašė 
Vijolė Šadauskienė Vijolė Šadauskienė

Šiandien mūsų pašnekovė – savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkė Vijolė ŠADAUSKIENĖ.

Vadovaujate Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komitetui. Supažindinkite „Alio Jonavos“ skaitytojus su savo komiteto darbo specifika.

Jonavos rajono rinkėjų pasitikėjimo dėka jau beveik  trejus metus  esu Jonavos rajono tarybos narė. Man patikėta vadovauti Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komitetui. Mūsų komitete – penki nariai. Susirinkę į komiteto posėdį sprendžiame klausimus, dėl kurių dar balsuosime taryboje. Jau vien ilgas Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pavadinimas sufleruoja, kad komitetas savo kompetencijos ribose nagrinėja klausimus, susijusius su švietimu, kultūra, sportu ir jaunimo reikalais rajone. Tai labai plati ir svarbi sritis. Švietimas visuomet buvo ir bus viena prioritetinių sričių, kuriai būtinas nuolatinis dėmesys, ypač dabartiniame nesibaigiančių Vyriausybės reformų kontekste. Mūsų rajone didelis dėmesys skiriamas sportui, sveikai gyvensenai, sporto infrastruktūros plėtrai, kultūrai ir, žinoma, jaunimui. Ir visa tai – mūsų komiteto darbo sritis.  

Kokius „namų darbus“ atliekate, ruošdamasi pirmininkauti posėdžiui?

Kiekvieno tarybos posėdžio metu nagrinėjama kelios dešimtys klausimų. Ir beveik visada didesnioji klausimų dalis – susijusi su švietimu, kultūra, sportu ar jaunimo reikalais, t. y. su mūsų komiteto kuruojamomis sritimis. Todėl prieš kiekvieną komiteto posėdį, kaip jūs sakot, būtina atlikti namų darbus, t. y. sudaroma posėdžio darbotvarkė, skaitomi pateikti sprendimų projektai, gilinamasi į juos ir t. t. Komiteto posėdžio metu pirmininkas skelbia posėdžio pradžią ir pabaigą, vadovauja klausimų svarstymo eigai, remdamasis svarstymų ir pasisakymų rezultatais formuluoja klausimus balsavimui.

Kaip sekasi sutarti su skirtingų politinių pažiūrų kolegomis? Dėl ko dažniausiai kyla diskusijos?

Su kolegomis sutariame gerai, tačiau nagrinėjant kai kuriuos klausimus komitete ar tarybos posėdyje tenka ir aštriau padiskutuoti ar išklausyti kritikos. Tačiau tai – normali praktika, nes, kaip sakoma, ginčuose ir gimsta tiesa.  

Komitete svarstomi sprendimų projektai ne visada sulaukia jūsų pritarimo. Kokios priežastys dažniausiai nulemia? Pateikite vieną kitą pavyzdį.

Svarstomi klausimai dažniausiai sulaukia mano pritarimo. Į tarybą esu išrinkta kartu su socialdemokratų komanda. Eidami į rinkimus, mes išskyrėme pagrindines sritis, prioritetus, numatėme svarbiausius darbus, kuriuos ketiname įgyvendinti per visą ketverių metų kadenciją. Taryboje sprendžiami klausimai dažnu atveju yra susiję su mūsų programa ir su įsipareigojimų vykdymu gyventojams. Žinoma, pasitaiko klausimų, dėl kurių pagrįstumo kartais kyla didelių abejonių, ar klausimų, į kuriuos pranešėjas negali atsakyti, tuomet tenka nepritarti.

Kuo naudingi jūsų komiteto išvažiuojamieji posėdžiai?

Jau eilę metų Jonavos rajono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyrius turi tradiciją: prieš naujuosius mokslo metus aplankyti Jonavos rajono švietimo ir ugdymo įstaigas, įvertinti jų pasiruošimą naujiesiems mokslo metams. Kiekvieną kartą šiose išvykose dalyvauju ir aš. Tai dar viena puiki proga susitikti ir pabendrauti su švietimo ir ugdymo įstaigų vadovais, pedagogais, įvertinti ugdymo įstaigose atliktus remontus, tuo pačiu savo akimis pamatyti ar išgirsti apie esančias problemas ir bėdas. Visa ši patirtis pasitarnauja priimant sprendimus taryboje.

Ar jums, kaip komiteto pirmininkei, skambina rajono gyventojai? Dėl ko kreipiasi, kokias problemas dažniausiai mini?

Taip, į mane kreipiasi rajono gyventojai. Dažnai bendrauju su pedagogais, todėl jaučiu bendrą ,,pulsą“ mokyklose. Be to, esu Užusalių seniūnijos gyventoja, todėl nemažai klausimų ir siūlymų sulaukiu būtent iš šios seniūnijos žmonių. Klausimai dažniausiai susiję su infrastruktūros gerinimo klausimais, bendruomenių veikla ir kt.  

Kaip Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkė, kokių pasiūlymų pateiktumėte sprendimų ruošėjams, kad posėdžių metu nereiktų „kabinėtis“ dėl vieno ar kito klausimo?

Teikiami sprendimų projektai būna paruošti pakankamai profesionaliai, visi jie turi aiškų reglamentavimą: su sprendimų projektais kartu pateikiamas aiškinamasis raštas, kuriame nurodomi tikslai, uždaviniai, siūlomos teisinio reguliavimo nuostatos, laukiami rezultatai, lėšų poreikis ir šaltiniai, kiti sprendimui priimti reikalingi pagrindimai, skaičiavimai ar paaiškinimai. Žinoma, kad pasitaiko klaidų, tačiau pagrindiniai ginčai ir ,,kabinėjimaisi“ vyksta ne dėl sprendimo projekto paruošimo kokybės, bet dėl jo turinio, dėl klausimo esmės, dėl reikalingumo.  

Trumpai pristatykite save rajono gyventojams, nepamirškite ir laisvalaikio pomėgių.

Jonavos rajone esu nuo 2010 metų vasaros, kuomet pradėjau dirbti Užusalių seniūnijos seniūne. Čia greitai pritapau ir pripratau. Su šiuo kraštu pradėjau sieti savo ateitį, todėl Jonavos rajone įsigijome namus ir iš Kauno persikėlėme gyventi čia.  Aš patikėjau Jonava ir jonaviečiais, o jonaviečiai išreiškė pasitikėjimą manimi, išrinkdami į Jonavos rajono savivaldybės tarybą. Ačiū jonaviečiams.

Gyvenime esu geranoriška, nebijanti keistis bei priimti likimo pamėtėtų iššūkių. Kaip jau sakiau, dirbau Užusalių seniūne, vėliau – Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja, o po išrinkimo į rajono savivaldybės tarybą, darbuojuosi Jonavos turizmo informacijos centre. Keičiasi žmonės, keičiasi darbo specifika, o aš vis mokausi, augu bei filosofo Senekos žodžiais sakau: „Jei nori gyventi sau, gyvenk kitiems!”  

Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Kristina LUKOŠEVIČIŪTĖ