Paskelbtas Aktualijos

Kaip saugiau ir patogiau dirbti su pneumatine įranga? Keli patarimai

Pirmadienis, 24 January 2022 12:11 Parašė 

Pneumatinių įrankių yra labai nemažoje dalyje garažų, dirbtuvių ar rūsių. Kadangi pneumatika – labai universalus principas, jį galima pritaikyti darant labai skirtingas užduotis. Nesvarbu ar tai pneumatinis kniediklis, gręžtuvas ar suktuvas – šie įrankiai gali palengvinti gyvą aibę užduočių, su kuriomis susiduria daug žmonių. Šiame straipsnyje apžvelgsime tai, kaip kiekvienas iš mūsų gali patogiau ir saugiau dirbti su pneumatine įranga. Štai keli patarimai apie tai.

Ar naudojate techniškai tvarkingą įrangą?

Daug kas iš savo technikos tikisi daugiau nei ji fiziškai pajėgi suteikti. Neturime omenyje tų atvejų, kada įsigijote naują techniką ir ji veikia prasčiau nei buvo aprašyta arba netinkamai pasirinkote įrankius (trūksta galios, funkcijų). Mes norime išskirti tuos atvejus, kada dirbama su dešimtmečių senumo įrankiais dar iš sovietmečio ar XX amžiaus. Nors gali būti, kad ta technika yra ilgaamžė, galinga, veikianti ir tinkama pagal darbo pobūdį, tai vis tiek nereiškia, kad darbas yra saugus. Jeigu rimtai žiūrite į darbo sąlygas ir kokybę, turėtumėte vengti dirbti su technika, kuri yra itin sena, sunkiai įsijungia, reikalauja specialios technikos, kad paklustų režimo keitimams ar pasidarė sunkiai sukalbama. Tokiu atveju reikėtų investuoti į naujo sprendimo įsigijimą.

Kokia jūsų kompresoriaus būklė?

Nors pačius įrankius pakeisti daug kas nevengia, tačiau kalbant apie kompresorių tenka pripažinti, kad jį daug kas perka visam gyvenimui, ypač, jeigu tai naudojimas asmeniniais tikslais.

Visgi kompresorius, kaip ir bet kokia kita technika, turi savo galiojimo laiką. Ypač, jeigu planuojate jį naudoti kiek intensyviau, pvz., darote remontą, mėgstate suktis dirbtuvėse arba užsiimate automobilių remontu ir tvarkymu, kuo skubiau keiskite senesnius nei 10-15 metų kompresorius. Ypač apsimoka keisti dar sovietinės gamybos arba 1990-1999 gamybos sprendimus, kadangi nuo to laiko technologijos labai smarkiai pasistūmėjo į priekį ir kompresoriai veikia efektyviau, naudingiau ir turi daugiau galios.

Ar turite greitųjų jungčių ir kitų priedų?

Greitos jungtys – vienas iš svarbiausių ir naudingiausių aksesuarų jūsų pneumatinei įrangai. Pradedantieji net ne visada žino, kad galima jų įsigyti ir supaprastinti savo užduotis bei pagreitinti darbo eigą.

Kiti priedai dažniausiai yra skirti būtent jūsų įrankiams – pvz., antgaliai, jungtys ar net dėtuvės ir dėklai. Prieš perkant apsimoka skirti šiek tiek laiko dairantis po prekių katalogą ir susijusius pasiūlymus, kad lengviau rastumėte priedus, galinčius palengvinti darbą. Ne visi priedai yra brangūs, tačiau jų suteikiama nauda gali būti labai didelė, tad pirkinys apsimoka. 

Ar yra pakankamai erdvės ir vietos naudotis šia įranga?

Pneumatinė įranga labai aktuali daug kam, kas mėgsta DIY darbus arba turi pomėgį krapštytis prie automobilių. Tačiau pomėgis dar nereiškia, kad apsimoka pirkti būtent tokius įrankius, kadangi reikia vietos ir kompresoriui, ir oro slėgį perduodančioms žarnelėms bei kitiems, susijusiems mazgams. Kuomet įranga nenaudojama, ją taip pat reikia padėti saugiai, apsaugoti nuo ekstremalių temperatūros pokyčių, geriausia saugoti nuo ilgalaikio kontakto su tiesioginiais saulės spinduliais, didelės drėgmės. 

Jeigu nepavyks užtikrinti saugaus laikymo, neverta rinktis tokią įrangą pirkti ir geriau nuomoti.

Nepamirškite rankų ir akių apsaugų

Ypač, jeigu dirbate su kniedikliais ar net dažų įrangą, būtina turėti tinkamas apsaugas. Rankų apsaugos – tai daugiausiai yra darbinės pirštinės, kurios mažina traumų riziką. Akių ir kvėpavimo takų apsaugos taip pat būna be galo naudingos. Už kelis eurus galima įsigyti apsauginius akinius, panašiai kainuoja ir geros kokybės pirštinės. Galbūt kiek brangiau kainuos dažymui tinkamas respiratorius, tačiau jį taip pat galima naudoti ilgai.