Paskelbtas Miesto naujienos

Priminimas reformatoriams: devynis kartus išmatuok, dešimtą – kirpk

Antradienis, 25 January 2022 09:22 Parašė 

Sveikatos apsaugos ministerijos pradedama gydymo įstaigų tinklo pertvarka užduoda daugiau klausimų nei sulaukiama atsakymų. Jonavos rajono savivaldybė, vadovaujama mero Mindaugo Sinkevičiaus, ir medikų bendruomenė jau yra išsakę savo lūkesčius dėl artėjančios pertvarkos. Sunerimę rajono gyventojai rinko parašus ir raštu kreipėsi į SAM ministrą, LR Prezidentą, Seimo pirmininkę, Premjerę, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininką, prašydami atsižvelgti į Jonavos rajono specifiką ir keisti sveikatos sistemą žlugdančios reformos metmenis. Kokios reakcijos sulaukta ir ko tikėtis iš reformatorių?

Griežta mero pozicija

Sveikatos priežiūros įstaigų pertvarka žada smogti mūsų rajono ligoninei itin aštriu kampu. Įstaigos steigėja rajono Savivaldybė sutinka, kad reforma reikalinga, tačiau kiekvienas pokytis turi būti pamatuotas, pasvertas, aiškiai matomas jos rezultatas, o ne šokama „nuogiems į dilgėles“.

Rajono meras, Savivaldybių asociacijos prezidentas  M. Sinkevičius neketina pasiduoti reformatorių užmojams ir nuleisti rankų. „Darysime viską, kad nebūtume „stumdomi“. Turėjome įvairių pokalbių su reformų sumanytojais, vyko parašų rinkimai. Iš mano pusės buvo dėta nemažai pastangų, kad išsaugotume teikiamas medicinos paslaugas. Dar pernai sakiau – niekas nebaigta ir nereikia labai nusiminti. Darysiu viską, jog ir šiemet neliktume nežinioje ar pozoje, kai nusprendžiama  veikti mūsų neatsiklausus. Nėra taip, kad mano, kaip mero, nuomonė būtų negirdima ar ją būtų galima taip paprastai ignoruoti. Per Savivaldybių asociacijos prizmę kalbame ne tik apie Jonavą, bet ir apie Pakruojį, Kretingą, Jurbarką, apie kitas savivaldybes, kurias paliečia SAM reforma. Kitos, kurių neliečia pertvarkos metmenys ir pokyčiai, nerodo  intereso kažkaip veikti. O dėl Jonavos, galiu visus patikinti, padedami Seimo nario Eugenijaus Sabučio, politikų, įvairių institucijų, visuomenės,  padarysime viską, ką leidžia mūsų jėgos, kad ligoninė išliktų gyvybinga“, – komentavo rajono vadovas M. Sinkevičius.

Atsakymas nenudžiugino

Praėjusiais metais Savivaldybės mero potvarkiu sudaryta darbo grupė, kurios pirmininke paskirta vicemerė Birutė Gailienė, iki gruodžio 10 d. (taip reikalavo SAM),  ministerijai pateikė informaciją apie planuojamų vykdyti pokyčių ir jiems reikalingų investicijų planavimą.

Darbo grupė siūlo sveikatos priežiūros įstaigų tinklinę pertvarką, apjungiančią savivaldybėje veikiančias pirminės sveikatos priežiūros įstaigas, tiek pavaldžias savivaldybei, tiek privačias, visuomenės sveikatos biurą ir socialinių paslaugų centrą sutartiniu bendradarbiavimo pagrindu. Sutarties tikslas – naudojimasis bendrai sukurta infrastruktūra, paslaugų teikimas užtikrinant paslaugų teikimo nuoseklumą (optimalų kliento kelią), siekiant kokybiškų ir saugių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo Jonavos rajono savivaldybės gyventojams.

„Kalbant konkrečiai apie ligoninę, tai ši viešoji įstaiga planuoja efektyvinti paslaugas 8 srityse: dienos chirurgijos stacionaro, priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus, akušerijos dienos stacionaro ir alternatyvaus gimdymo centro, dienos stacionaro, konsultacinės poliklinikos, ambulatorinių reabilitacijos paslaugų vystymo, stacionarinių lovų fondo sumažinimas 10 proc. vystant prioritetines sveikatos priežiūros paslaugas bei ypatingą dėmesį skiriant geriatrijos paslaugų didinimui. Jonavos rajono greitosios medicinos pagalbos stotis nebuvo įtraukta į Jonavos rajono savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigų pertvarką, kadangi SAM planuoja atskirą greitosios medicinos pagalbos stočių centralizavimą, – aiškino darbo grupei vadovaujanti mero pavadutoja. – Bendra planuojama investicijų suma yra 10,5 mln. Eur. Savo rašte ministerijai akcentavome, kad, siekdami kuo sklandesnių savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pokyčių, esame pasiruošę tolimesniam dialogo su ministerija vystymui.“

Nesulaukdama jokio oficialaus atsakymo, B. Gailienė pati laišku kreipėsi į reformą kuruojančią viceministrę Danguolę Jankauskienę. Deja, gautas laiškas nieko gera nežadėjo.

„Viceministrė atsakė, kad mūsų numatytas 10, 5 mln. poreikis investicijoms esąs akivaizdžiai per didelis. Ši įžvalga, švelniai tariant, kiek išmuša iš vėžių, turint galvoje, kad reformai suplanuota 800 mln., o mūsų numatomos investicijos sudaro vos 1,25 proc. šios sumos. Buvo sukritikuotas  ir mūsų dėmesys ligoninės infrastruktūros gerinimui, mat, esą, „siekis yra stacionarines paslaugas teikti apskritai tik sudėtingais atvejais, kai tai tikrai yra būtina“. Reiktų suprasti, kad dabar pacientai ligoninėse gydomi ne dėl būtinumo, o pramogos? Mane nuvylė ir tai, kad, remiantis viceministrės atsakymu, panašu, nebuvo gilintasi į mūsų teikto plano turinį ir priemones, kurias planavome ketindami stiprinti pirminį lygmenį“, – apgailestavo B. Gailienė.

Prezidentūros reakcija

Viceministrės laiške buvo informuojama ir apie tai, kad SAM šiuo metu rengia konkretesnius planuojamos reformos investicijų ir projektų kriterijus, sąlygas dėl konkrečių sveikatos priežiūros paslaugų vystymo bei dėl numatomų investicijų. Šią informaciją  numatoma pristatyti savivaldybėms 2022 m. I ketv., tada, teigiama atsakyme, dar detaliau bus galima išgryninti numatomas finansuoti sritis/veiklas ir iškelti konkrečias užduotis savivaldybėms.

„ Taip ir liko neaišku, koks buvo SAM tikslas iš savivaldybių prašyti informacijos apie planus, jei reformos kriterijai, sąlygos vis dar nėra sukonkretinti? Kitaip tariant, nei stabilumo, nei aiškumo daugiau neatsirado, todėl ir toliau sėdime tarsi ant parako statinės, kuri bet kada gali iššauti. Kad ir kaip bebūtų, neketiname keisti savo pozicijos dėl ligoninės teikiamų paslaugų išsaugojimo, o tam turime aibę argumentų. Dėmesio sulaukėme ir iš Prezidentūros – buvo sureaguota į mūsų jonaviečių parašus už ligoninės išsaugojimą. Žinau, kad parašus rinko ir kelios kitos savivaldybės. Man Prezidentūros dėmesys pasirodė nuoširdus, buvo domėtasi situacija ir mūsų argumentais, kodėl ligoninė turėtų išlikti, išklausyti nuogąstavimai. Labai noriu tikėti, kad mūsų – tiek savivaldybės, tiek mūsų įstaigų, tiek pačių gyventojų sutelktos jėgos vis dėlto savo tikslą pasieks. Bet vien tikėti čia nepakanka – ir toliau nebūsime tik situacijos stebėtojai“, – patikino mero pavaduotoja B. Gailienė..

Trupinėlis optimizmo

Tiek politikai, tiek Jonavos krašto gyventojai neabejoja, kad tokia reforma, kokią planuoja ministerija, yra pražūtinga, nutolinanti paslaugų prieinamumą, žmones stumianti į keblią situaciją.

Rašyti bendruomenės laiškai pasiekė visus adresatus ir neliko be atgarsio. SAM viceministrės D. Jankauskienės parengtuose atsakymuose  akcentuojama, kad  „sveikatos priežiūros pertvarka yra neišvengiama“.  Juose operuojama 2019 m.  rajono ligoninės rezultatais, kurie pasenę ir neatspindi tikrosios padėties. Gyventojams kyla klausimas: kodėl naudojami dvejų metų senumo duomenys? „Nejaugi šiais aukštų technologijų laikais taip sudėtinga atnaujinti rodiklius?“ – piktinasi jonaviečiai.

Tačiau atsakymuose galima įžvelgti ir šiokių tokių paguodos trupinėlių, pavyzdžiui: „Atsižvelgiant į atliktos analizės bei prognozavimo rodiklius, į Jonavos rajono savivaldybės gyventojų skaičių (virš 40 tūkst.), esančius pramoninius ir kitus savivaldybėje esančius svarbius objektus (AB „Achema“, Ruklos karinis mietelis, Pabėgėlių priėmimo centras – I. B.), rengiant regioninius planus reikės tartis, ieškoti bendrų kompromisinių sprendimų ir susitarti.“

Šiek tiek optimizmo teikia ir žiniasklaidoje išsakyta Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano Matulo pozicija Jonavos atžvilgiu. „Aš stoju į Jonavos pusę ir manau, kad ji, kaip didelis pramoninis miestas turėtų išlaikyti Chirurgijos skyrių“, – sakė parlamentaras, iškeldamas galimo pereinamojo laikotarpio idėją bei aptakiai užsimindamas apie Jonavos siekį išsaugoti Akušerijos bei Pediatrijos skyrius.

Pasak mero M. Sinkevičiaus, pokalbio metu A. Matulas  žadėjo daryti išimčių bei išlygų pertvarkant gydymo įstaigų tinklą Jonavos rajone. „Parlamentaras šiuo klausimu kalbasi su Sveikatos apsaugos ministerija, su juo dar susitiksiu, išsamiau aptarsime realią situaciją“, – sakė M. Sinkevičius.

Savivaldybės Sveikatos, ekologijos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Birutė Platkauskienė teigia nesuprantanti, kaip SAM galėjo suplanuoti reformą tik savo aplinkoje, neišklausiusi nei savivaldos, nei medikų, nei pačių pacientų nuomonės? „Pertvarkos reikia, tačiau ji turi ne griauti tai, kas jau sukurta, bet tobulinti ir gerinti paslaugas gyventojams. SAM derėtų priminti pamokančią patarlę: devynis kartus išmatuok, dešimtą – kirpk. Norime tikėti, kad jos iniciatoriai susivoks suklydę ir pakeis reformos kryptį. Žinodami rajono tikrąją padėtį, pertvarkos iniciatoriams stengiamės atskleisti realybę, raginame įsiklausyti į bendruomenės balsą, o ne kabinetuose savo nuožiūra nuspręsti, kada, kur ir kaip turi gydytis Jonavos krašto žmonės ar kokias paslaugas jiems teikti“, – dalijosi nuomone komiteto pirmininkė.

Naujienų neturi

VšĮ Jonavos ligoninės gydytojas Gediminas Ramanauskas, vadovaujantis kovidiniam skyriui, teigia, kad įstaiga „kol kas jokių oficialių ar viešų sprendimų dėl ligoninės ateities SAM reformos apimtyje” negavo. Mediko nuomone, griežta mero, Savivaldybių asociacijos prezidento M. Sinkevičiaus pozicija suteikė drąsos ir kitiems rajonams. Tikėtina, kad stipresnis sveikatos įstaigų steigėjų balsas turi didesnį svorį ir tampa galinga jėga, pertvarkant sveikatos įstaigų tinklą. G. Ramanauskas spėja, jog patys reformatoriai, matyt, suvokia, kad “ligoninių naikinimo perspektyva yra girnapusė po SAM kaklu”. Tai liudija kiek sušvelnėjusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pozicija Jonavos atžvilgiu.

„Malonu, kad rajono žmonės sureagavo į drastiškus pertvarkos kėslus ir kreipėsi į SAM ministrą, Prezidentą, Seimą, Premjerę. Gyventojai turi gauti atsakymus į klausimus, kodėl paslaugų atžvilgiu jie diskriminuojami, kodėl nutolinamos paslaugos, kodėl nežiūrima vakarietiškų tendencijų? Vakarų valstybėse  koncentravimas yra pasenusi veiklos forma,  sąlygojanti stagnaciją, konkurencijos nebuvimą, piktnaudžiavimą išskirtine padėtimi, kainų augimą. Lietuvoje kažkodėl daroma atvirkščiai, – samprotavo G. Ramanauskas. –  Kodėl nepaliekama  savivaldai spręsti, kokios paslaugos reikalingos savivaldybėje, betarpiškai matant, kas vyksta ir ko reikia gyventojams? Tik karšta diskusija ir tvirta pozicija, kurios laikosi meras ir Jonavos savivaldybės administracija, palaikomi Tarybos, gali padėti gyventojams išsaugoti reikalingas paslaugas ir ligoninei išlikti pilnaverte stacionarine gydymo įstaiga."

Irena BŪTĖNAITĖ