Paskelbtas Miesto naujienos

Gintas Jasiulionis: „Mūsų funkcija – prižiūrėti, kad „neįsisiautėtų“ esama valdžia“

Antradienis, 25 January 2022 09:19 Parašė 
Gintas Jasiulionis Gintas Jasiulionis

Šiandien mūsų pašnekovas – savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto pirmininkas Gintas JASIULIONIS.

Vadovaujate Kontrolės komitetui. Supažindinkite „Alio Jonavos“ skaitytojus su savo komiteto darbo specifika.

Kontrolės komitetas savo funkcijomis išsiskiria iš kitų komitetų, nes visi kiti komitetai nagrinėja klausimus savo srityje, o Kontrolės komiteto (KK) funkcijos apibrėžtos Vietos savivaldos įstatyme. Dirbame pagal tarybos patvirtintą veiklos programą. Svarstome savivaldybės kontrolieriaus teikiamą veiklos programą, įvairias išvadas, nagrinėjame gyventojų pranešimus apie galimai netinkamą savivaldybės įstaigų vadovų veiklą. Iš esmės mūsų funkcija – prižiūrėti, kad „neįsisiautėtų“ esama valdžia (juokiasi).

Kokius „namų darbus“ atliekate, ruošdamasis pirmininkauti posėdžiui?

Tikriausiai tuos pačius, kaip ir kiekvieno kito komiteto pirmininkas. Pagal esamą situaciją sudarau darbotvarkę, įsigilinu į klausimų, kuriuos teikiu svarstyti, esmę. Komiteto narių esu įgaliotas prieš tam tikrų klausimų svarstymą surinkti informaciją ir dokumentus iš atitinkamų įstaigų ir institucijų. Dažniausiai taip būna gavus pranešimą iš gyventojo apie galimą netinkamą kurios nors įstaigos vadovo elgesį. Tuomet, atsižvelgęs į pranešimo turinį, jeigu klausimas KK kompetencijos, tuo klausimu kreipiuosi į atitinkamas institucijas ir tik gavęs visą reikalingą medžiagą teikiu komitetui svarstyti. Todėl kai kurių klausimų „kelias“ iki komiteto labai ilgas, užtrunka kartais ir iki kelių mėnesių.

Kaip sekasi sutarti su skirtingų politinių pažiūrų kolegomis? Dėl ko dažniausiai kyla diskusijos?

Mūsų komitetas susideda iš keturių tarybos narių, atstovaujančių skirtingoms politinėms partijoms. O diskutuojame visais klausimais, nes tik diskusijose galima surasti teisingą ir visiems priimtiną sprendimo būdą. Trys KK nariai priklauso opozicijai, todėl mūsų požiūris valdžios atžvilgiu sutampa. Mūsų siekis – kad valdantieji dirbtų skaidriau, sąžiningiau ir atstovautų visai Jonavos krašto bendruomenei, o ne tam tikrų interesų grupėms.

Komitete svarstomi sprendimų projektai ne visada sulaukia jūsų pritarimo. Kokios priežastys dažniausiai nulemia? Pateikite vieną kitą pavyzdį.

Komitetas gana vieningas, viską išdiskutavę surandame kompromisą, išskyrus vieną valdančiosios daugumos narį, kuris dažnu atveju viską neigia, kas jam nepalanku, ir bando „įnešti“  destrukciją. Visi kiti siūlo sprendimų variantus, teikia pasiūlymus, atsižvelgę į jiems pateiktą informaciją ir surinktus faktus. Kartais sprendimai būna ir nelabai malonūs, kai tenka kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, Administracinių ginčų komisiją, Specialiųjų tyrimų tarnybą ar net į teismą. O tokių, deja, buvo. Kai kurie teismai tarp savivaldybės administracijos ir KK trunka jau antri metai, ir vien dėl to, kad savivaldybės vadovai neteikia KK prašomų dokumentų ir informacijos, galimai dangstydami kai kurių valstybės tarnautojų netinkamą elgesį ar vengdami savo pareigų. Deja, tokia šiandien realybė. Vieną dieną teisminiai procesai pasibaigs, o tada ir sudėsime visus taškus ant „i“.  

Kuo naudingi jūsų komiteto išvažiuojamieji posėdžiai?

Pirmiausia dėl to, kad visą laiką geriau pačiam pamatyti ir išgirsti, nei žinoti tik kito perteiktą nuomonę ar mintį. Štai ir prieš pokalbį su jumis sulaukiau skambučio iš Išorų kaimo gyventojo, kad yra problemų su drenažu, kažkas piktnaudžiauja, kažkas neatlieka pareigų. Sutarėme, kad nuvažiuosiu į Išorus ir viską apžiūrėsiu vietoje, o tada aiškinsiuosi, kreipsiuosi į specialistus ir pan. Ir išvažiavus į tiriamą objektą kartais viskas išsisprendžia tarsi savaime, nes turi galimybę padiskutuoti su abiem šalimis, patarti, nuraminti. Juk neretai žmonės kreipiasi, nes tiesiog nežino kur kreiptis. Todėl viską išaiškini, nukreipi reikiama linkme.       

Ar jums, kaip komiteto pirmininkui, skambina rajono gyventojai? Dėl ko kreipiasi, kokias problemas dažniausiai mini?

O taip, ir problemos įvairios. Kartais supranti, kad žmogus tiesiog nori su tavimi pasišnekėti, nes tavimi tiki. Tai ir pasišnekame. O problemos, su kuriomis kreipiasi, pačios įvairiausios: nuo šildymo iki akivaizdaus tam tikrų pareigūnų tyčiojimosi. Kai kuriais atvejais tai ne komiteto kompetencija, todėl tiesiog išaiškinu žmogui, kur jam reikia kreiptis ir kokius veiksmus atlikti, kad jo problema būtų išspręsta tinkamai. O kai kuriais atvejais sakau tiesiai šviesiai – rašykite, o mes spręsime. Buvo atvejų, kai po komiteto įsikišimo tam tikri asmenys sulaukė baudų ir tik taip nusiramino. Žodžiu, atvejų būta pačių įvairiausių, bet iš patirties galiu pasakyti, kad žmonės raštu kreipiasi tik tada, kai jau nebegeba patys išspręsti susidariusių problemų, kai jų niekas tiesiog negirdi.

Kaip Kontrolės komiteto pirmininkas, kokių pasiūlymų pateiktumėte sprendimų ruošėjams, kad posėdžių metu nereiktų „kabinėtis“ dėl vieno ar kito klausimo?

Mums, komitetui, teikiamų sprendimų projektų rengėjas – savivaldybės kontrolierius. Todėl jam ir išsakome savo pasiūlymus, pastabas ir nuomonę. Džiugu, kad kontrolierius mūsų pastabas priima, į jas greitai reaguoja.

Trumpai pristatykite save savivaldybės gyventojams, nepamirškite ir laisvalaikio pomėgių.

Trumpai pristatyti sunku (juokiasi), o ilgai tai iš visų pusių metų metais mane „piešia“ užsakomoji žiniasklaida. Esu ir „nurengtas“, ir „aprengtas“, ir „išskalbtas“, per 20 metų prie visko pripratau. Ir teisintis nebesinori, nes protingi, mąstantys žmonės visada atskirs grūdus nuo pelų, o kitų nėra prasmės įtikinėti.

O labai trumpai apie save, tai politika mano viduje ir širdyje, aktyvią veiklą pradėjau būdamas 25-erių, nuo tada ir esu savivaldoje.

Pomėgių turiu ne vieną, tik laiko jiems surasti dar nepavyksta, pritrūksta paroje valandų. Mėgstu fotografiją, svajoju vėl sugrįžti prie kūrybos, nesvarbu, ar tai bus skulptūra, dizainas, ar kitos man mielos meno sritys. Labai mėgstu keliauti ir pasisemti naujų idėjų. Bet tai – dar ateityje.     

Ačiū už pokalbį.

 Kalbėjosi Kristina LUKOŠEVIČIŪTĖ