Paskelbtas Aktualijos

Įdomieji 2021-ųjų turto areštai: nuo žaislinių konstruktorių iki gyvulių girdymo sistemų ir vėjo jėgainių

Penktadienis, 21 January 2022 08:39 Parašė 

Tęsiantis COVID-19 pandemijai 2021-aisiais kai kurios įmonės ir fiziniai asmenys susidūrė su finansinėmis problemomis ir, sulaukę skolas siekiančių susigrąžinti kreditorių, neteko galimybės laikinai disponuoti savo turtu ar net visam laikui su juo atsisveikinti. Visgi penai, palyginti su 2020-aisiais, turto arešto aktų įregistruota trečdaliu mažiau.

Registrų centro tvarkomo Turto arešto aktų registro duomenimis, 2021 metais iš viso įregistruota 38,3 tūkst. naujų turto arešto aktų, arba 30 proc. mažiau nei 2020 metais, kai jų buvo 54,6 tūkstančio. Iš viso šiuo metu yra įregistruota 274 tūkst. galiojančių turto arešto aktų. Per praėjusius metus taip pat buvo išregistruota 46,7 tūkst. turto arešto aktų (2020 metais – 46 tūkst.).

Kaip įprasta, dažniausiai už skolas yra prašoma areštuoti nekilnojamąjį turtą – pernai buvo areštuota daugiau nei 63 tūkst. butų, pastatų, žemės sklypų bei statinių ir inžinierinių įrenginių – tarp jų ir vienas tiltas. Dažnai areštuojamo turto sąrašuose ir kelių transporto priemonės, traktoriai bei kita žemės ūkio technika, ginklai, piniginės lėšos, konfiskuojami vidaus vandenų bei jūrų laivai, civiliniai orlaiviai ar net geležinkelių riedmenys.

Registrų centro administruojamame Turto arešto aktų registre kaupiami duomenys apie valstybės institucijų ir pareigūnų priimtus turto arešto aktus. Turto areštas gali būti taikomas siekiant užtikrinti įrodymus, civilinį ieškinį, galimą turto konfiskavimą, taip pat baudų ar nesumokėtų įmokų išieškojimą, kreditorinių reikalavimų patenkinimą, kitų įsipareigojimų įvykdymą. Registrų centras pats nepriima sprendimų dėl turto arešto, taip pat nesaugo ar kitaip netvarko kitų institucijų sprendimais areštuoto turto.

Areštuoja ir LEGO konstruktorius, ir vėjo jėgaines

Įdomiausių areštuoto turto pavyzdžių galima rasti neidentifikuoto turto skiltyje – pavyzdžiui, iš ūkininkų turimo turto 2021 metais buvo areštuoti buliai, karvės ir telyčaitės, taip pat gyvulių girdymo sistemos. Areštuojama ne tik smulki kompiuterinė ir buitinė technika, bet ir vėjo jėgainių dalys, miško smulkintuvai, soliariumai bei tonos maisto ir gamybos pramonėje naudojamo natrio nitrito.  Tarp smulkesnio areštuoto turto – juvelyriniai dirbiniai ir kiti aksesuarai, senovinės monetos ir net LEGO konstruktoriaus detalės.

Pastebėtina, kad 2021 metais Turto arešto aktų registre įregistruota 12 turto arešto aktų, kuriuose arešto mastas nesiekia 10 eurų, o vieno turto arešto mastas tėra 1 euras. Tuo tarpu didžiausias turto arešto akte nurodytas turto arešto dydis 2021 metais – daugiau nei 102 mln. eurų.

Kas yra Turto arešto aktų registras ir kokia jo nauda?

Jau du dešimtmečius veikiančio Turto arešto aktų registro tikslas – sukurti galimybę registruoti valstybės institucijų ir pareigūnų priimamus turto arešto aktus. Turto areštas gali būti taikomas siekiant užtikrinti įrodymus, civilinį ieškinį, galimą turto konfiskavimą, taip pat baudų ar nesumokėtų įmokų išieškojimą, kreditorinių reikalavimų patenkinimą, kitų įsipareigojimų įvykdymą.

Šiuo metu Turto arešto aktų registre yra įregistruoti beveik 274 tūkst. galiojančių turto arešto aktų. Per visą registro veiklos laikotarpį jame buvo įregistruota daugiau kaip 800  tūkst. turto arešto aktų.

Dažniausi duomenų apie areštuotą turtą teikėjai yra antstoliai – per 2021 metus į Turto arešto aktų registrą jie pateikė daugiau nei 81,4 tūkst. dokumentų. Duomenis taip pat teikia prokuratūra, teismai, Valstybinė mokesčių inspekcija, Muitinės departamentas ir „Sodra“.

Registrų centras jau 25 metus tvarko pagrindinius valstybės informacinius išteklius – valstybės registrus ir informacines sistemas, remiantis jų valdytojų – skirtingų valstybės institucijų – nustatytomis tvarkomis ir taisyklėmis. Šiuo metu Registrų centras prižiūri 11 valstybinės reikšmės registrų ir apie 20 informacinių sistemų.