Paskelbtas Renginiai

Globos namuose nuobodžiauti nėra kada

Pirmadienis, 17 January 2022 08:36 Parašė 

Prieš kelias dienas Jonavos kultūros centro Krašto muziejaus skyriuje atidaryta Ruklos globos namų gyventojų keramikos darbų paroda, veiksianti visą mėnesį. Tai VšĮ DEKO RESTO projekto, kuris pradėtas įgyvendinti prieš ketverius metus, rezultatas.

Parodos atidarymo dieną

Viešajai įstaigai vadovaujanti Oksana Eitminavičienė atkreipė dėmesį, kad bendradarbiavimo ryšiai su Ruklos globos namais užsimezgė daugiau kaip prieš  ketverius metus. „Visą šį laikotarpį dirbome keramikos srityje, tad darbai, kuriuos eksponuojame Krašto muziejuje, yra kelerių metų veiklos rezultatas“, – parodos atidarymo dieną kalbėjo O. Eitminavičienė.

Jos teigimu, prie kiekvieno kūrinio prisilietė globos namuose gyvenančių žmonių rankos – lipdė, formavo kontūrus, klijavo, lankstė detales, dailino ir t. t. „Visa, ką žmogus sugalvojo, vėliau yra sujungiama į vieną dirbinį ir paskiausiai baigiama apdoroti mūsų įstaigos krosnyje. Dauguma šių darbų nėra individualūs, daugiausiai tai kelių asmenų komandos idėjos, grupinio darbo išdava“, – sakė DEKO RESTO vadovė.

Parodos atidaryme dalyvavo pulkelis kūrėjų, atvykusių pamatyti galutinį savo produkto variantą. „Globos namų vadovybė žmones atvežė tam, kad jie pamatytų, kaip atrodo jų rankomis sukurtas darbas didelėje erdvėje. Tikimės, kad ekspozicija sustiprins motyvaciją dar aktyviau įsilieti į keramikos užsiėmimus“, –samprotavo jų vadovė.

Pasak O. Eitminavičienės, globos namuose yra įrengtos dirbtuvėlės, kuriose mielai lankosi mylintys meną globotiniai. „Žmonės, kuriems prie širdies yra kūryba, noriai jungiasi į veiklą, o mes, keramikos specialistai, tik pakoreguojame ir kiek padailiname jų kūrinį. Suprantama, užsiėmimus lanko ne visi globotiniai. Priklauso ne tik nuo noro dalyvauti veikloje, bet ir nuo gyventojų sveikatos. Džiaugiuosi, kad keramikos sritis daugeliui jų yra malonus laisvalaikio praleidimas“, – mintijo pašnekovė.

Sėkminga veikla

Šiuo metu Ruklos globos namai išsiplėtė, juose galima apgyvendinti daugiau asmenų. Anot O. Eitminavičienės, projekte aktyviai dalyvauja apie 20 žmonių iš seniau veikiančio ir apie 12 piliečių iš naujai įrengto korpuso.

„Dirbame atskirose patalpose ir skirtingomis dienomis, nes proceso metu kiekvienam reikia padėti, su kiekvienu kūrėju pabendrauti, pastebėti, kaip jam sekasi, todėl, siekdami geresnio rezultato, užsiėmimus organizuojame mažesnėms grupėms. Tai efektyviau ir pačiam žmogui, ir mums patiems“, – su veikla supažindino Oksana.

Tiesa, ji pripažino, kad prieš kelerius metus pradėjus veiklą, pasitaikė ir keblumų – ne kiekvienas žmogus įsidrąsino ateiti ir imtis kūrybos. Reikėjo susipažinti, įgyti pasitikėjimą, įsigilinti į žmogaus sugebėjimus, suvokti, kokios jo galimybės atlikti užduotis. „Užduotys yra diferencijuojamos, stipresnieji gali puikiausiai sukomponuoti, sujungti iš molio pagamintas detales, atlikti sudėtingesnes operacijas. Kitiems, turintiems, tarkime, regėjimo problemų, siūlome daryti lengvesnes detales, pavyzdžiui, rutuliukus. Ketverių metų darbo rezultatai išugdė ne vieną talentą, kuris galėtų dirbti savarankiškai. Ir ši ekspozicija rodo, kiek daug puikių kūrinių yra pagaminę šio projekto dalyviai. Parodai pateikti darbai yra anaiptol ne visi, kuriuos sukūrė globotiniai. Nemažai jų padovanojama į globos namus atvykstantiems svečiams – puošia ir Prezidentūrą, ir Socialinių paslaugų centrą, ir seniūnijas, kitas įstaigas“, – mintimis dalijosi  pašnekovė.

Pildomos mamos svajonės

Po Ruklos globos namų įkūrėjos ir puoselėtojos Irinos Aleksandravičienės mirties, įstaigai vadovauti ėmė dukra Sofija Aleksandravičiūtė ir jos tėtis. „Mamos išėjimas buvo toks netikėtas, kad negalėjome susivokti, kas atsitiko. Mama turėjo daug idėjų, gražių tikslų, kūrė įvairius planus. Todėl mes siekiame išlaikyti tokį įstaigos lygį, koks buvo vadovaujant mamai“, – kalbėjo S. Aleksandravičiūtė.

Keramikos užsiėmimai ir kartu su DEKO RESTO vykdomas projektas pradėtas dar tada, kai direktore dirbo I. Aleksandravičienė. „Ji užmezgė ryšius su Oksana, subūrė grupes veiklių gyventojų. Po mamos netekties, jos sumanymus įgyvendiname mes. Džiaugiuosi, kad gyventojai labai noriai lanko užsiėmimus ir laiko tai savotiška pramoga. Oksana visada randa bendrą kalbą su lankytojais, nešykšti malonių, pagiriamųjų ir skatinančių kurti žodžių. O ko mūsų globotiniui daugiau reikia? – sakė įstaigai vadovaujanti Sofija. – Be keramikos užsiėmimų, pagal grafiką į mūsų įstaigą atvažiuoja užimtumo specialistė, su kuria globotiniai neria vašeliu, siuva įdėklus telefonams, siuvinėja karoliukais, patys savo rankomis pagamina papuošalus – apyrankes, auskarus, karolius. Veiklos pakanka abiejų korpusų gyventojams.“

Įstaigoje gyvena įvairaus amžiaus žmonės iš įvairių Lietuvos rajonų, čia įkurdinami ne tik senoliai, bet ir 40-mečiai, 50-mečiai. Priklauso nuo susiklosčiusių gyvenimo aplinkybių. Šiuo metu, duris atvėrus antram korpusui, globos namuose yra apie 100 globotinių. Praėjusių metų gruodžio 28 d., minint I. Aleksandravičienės mirties metines, įstaigoje atidaryta koplyčia. „Mama visą laiką svajojo pastatyti koplyčią. Dar jai esant gyvai, buvo išlieti pamatai, iškilęs karkasas. Išpildėme mamos svajonę“, – pridūrė dukra Sofija.

Kiti projektai

Globos namų gyventojai žvilgsniais ieškojo savo sukurtų darbų, kurie po deginimo krosnyje ganėtinai pakeitė patrauklumą. Žmonės kraipė galvas, žiūrėdami į jų pačių rankomis sukurtus eksponatus, dalijosi emocijomis, užplūdusiomis stovint prie žėrinčių gaminių. Po stiklu dėmesį traukė įvairių formų vazos, panašios į beržo kamieną, kriaukles, dubenėliai, lėkštelės, kitokios grožybės. Eksponatų autoriai dėkojo Oksanai už jiems skiriamą dėmesį ir galimybę ieškoti naujovių bei tobulėti net ir gyvenant globos namuose.  

VšĮ DEKO RESTO lygiagrečiai įgyvendina keletą programų. Todėl lankytojai, atėję pasigrožėti keramikos dirbiniais, galės pamatyti ir piešimo, tapybos, grafikos darbus, kuriuos ekspozicijai pristatė negalią turintys Jonavos krašto žmonės. Pastarąjį socialinės reabilitacijos paslaugų projektą finansuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas. Autorių darbų paroda taip pat didina motyvaciją kurti, nes muziejaus sienos suteikia foną, išryškina kiekvieno kūrinio vaizdą, padidina patrauklumą.

 Ekspozicijoje pristatomi dailės mokytojos Linos Smailytės nutapytų lubinų serija, Deimantės Praškevičiūtės margaspalvės mandalos, Vaido Kapočiaus piešiniai ant medžio, Danutės Galičinienės paveikslai, daugelio kitų meninės sielos jonaviečių kūrinių.

Muziejininkė Giedrė Narbutaitė-Kontrimė, džiaugdamasi žmonių domėjimusi meno sritimis, jas papildant savo sumanymais, linkėjo puikių atradimų, naujų rezultatų, o jonaviečius kvietė susipažinti su ekspozicijomis Krašto muziejaus salėse.

Irena BŪTĖNAITĖ  

G. Narbutaitės-Kontrimės nuotraukos.