Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Norintiems mažesnių sąskaitų už elektrą – 5,3 mln. eurų paskata tapti gaminančiais vartotojais

Ketvirtadienis, 13 January 2022 16:57 Parašė 

Energetikos ministerija praneša, kad jau pirmadienį, sausio 10 d., fiziniams asmenims vėl atveriama galimybė gauti finansavimą saulės elektrinių įsirengimui ar įsigijimui ir tapti gaminančiu vartotoju. 
Pirmiesiems šiemetiniams kvietimams iš Europos Sąjungos (ES) fondų skiriama 5,3 mln. eurų, iš kurių 4,1 mln. eurų – saulės elektrinių įrengimui namų ūkiuose, ir 1,2 mln. eurų – elektrinių įsigijimui iš nuotolinių parkų. 

„Siekiame, kad 2030 m. kas trečias namų ūkis savo elektros energijos poreikiams užtikrinti naudotų atsinaujinančią energiją. Skatindami namų ūkių energetinį savarankiškumą, ne tik didiname vietinės žaliosios energetikos generaciją, bet auginame ir visos šalies energetinę nepriklausomybę“, - sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.
Gyventojai bus kviečiami iki vasario 11 d. teikti paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA).

„Kvietimus pradėsime, investuojant apie 5,3 mln. eurų, tačiau vėliau planuojame šias lėšas padidinti ir taip paskatinti didesnį gyventojų skaičių“, – teigia viceministrė. 

Skaičiuojama, kad, priklausomai nuo suvartojamos elektros, gaminančių vartotojų sąskaitos už elektrą bent trečdaliu mažesnės. 

Kaip ir praėjusiais metais, finansinis skatinimas  sieks 323 eurus už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios – tiek esančios ant stogo, tiek nutolusios saulės elektrinės iš saulės parkų. Finansavimas bus skiriamas už iki 10 kW galios bet kurio tipo saulės elektrinę. Tai reiškia, kad maksimali suma, kurią gali susigrąžinti gyventojas, siekia 3 230 eurų.

Finansavimu taip pat gali pasinaudoti ir tie gyventojai, kurie jau turi įsirengę saulės elektrines, tačiau nori padidinti jų galią. Už kiekvieną įrengtą papildomą kW jie gali gauti 243 eurus. Tokiu atveju ES lėšos taip pat bus skiriamos iki 10 kW suminei galiai pasiekti. Tokiu finansiniu mechanizmu  galės pasinaudoti visi butų, gyvenamųjų arba sodo namų savininkai, atitinkantys priemonių finansavimo sąlygose numatytus reikalavimus. 

Proveržis saulės energijos rinkoje
Lietuvoje saulės jėgainėmis elektrą sau pasigaminantys ir ją naudojantys gyventojai, vadinami gaminančiais vartotojais, vis dažniau renkasi investuoti į žalios energijos gamybą. Per pastaruosius dvejus metus fizinių ir juridinių asmenų, kurie ant savo vartojimo objektų įsirengė saulės modulius, kiekis padidėjo penkis kartus. Nors šiemet augimo tempas išliko stabilus nuo pernai metų, lyginant su 2019 m., įvykęs gaminančių vartotojų skaičiaus šuolis yra itin didelis. Šių metų gruodį bendras tokių vartotojų skaičius pasiekė 14 tūkst., iš kurių beveik 93 proc. yra privatūs gyventojai, o likę 7 proc. – įmonės.

Naujausi duomenys taip pat rodo, kad ženkliai auga prijungiamų elektrinių galia, o tam didelės įtakos turi teikiamas finansinis skatinimas. 2020 m. gyvenamuosiuose namuose įrengtų elektrinių vidutinė galia buvo 8kW, o šiemet – 10kW. Atitinkamai verslo klientų elektrinių vidutinė galia siekė 34 ir 43 kW.
Paraiškas bus galima teikti per Agentūros informacinę sistemą APVIS