Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Ne visada viską lemia tik pinigai

Antradienis, 28 June 2016 11:20 Parašė 

Mieste darbas veja darbą: tvarkomi daugiabučių kiemai, paplūdimys, prasidėjo trijų pagrindinių miesto gatvių remonto darbai, iš pagrindų remontuojamas ir tiltas link „Achemos“, įpusėjo Jonažolių skvero įrengimo darbai, Rimkų mikrorajono mažieji galės džiaugtis dar viena modernia vaikų žaidimų aikštele. Apie sparčiai besikeičiantį miesto veidą kalbamės su Miesto reikalų komiteto pirmininku Erlandu ANDREJEVU.

Kas asmeniškai labiausiai džiugina Jus, einantį miesto gatvėmis, sukantį ratus dviračių takais ar lydintį miesto svečių delegacijas?

– Mane labiausiai džiugina gyvas miestas: pilnas renginių, aktyvių visuomeninių organizacijų, kurios nuolat vykdo įvairias veiklas, o jose dalyvauja jonaviečiai. Jau sutvarkyta ir toliau tvarkoma aplinka, kurioje gera gyventi, leisti laisvalaikį. Jonava tampa miestu, kuriame ne tik grįžus po darbų gali išsimiegoti, bet ir miestu, kuriame gera gyventi.

Katastrofiškai stinga vietų automobiliams statyti prie daugiabučių namų. Jūsų vadovaujamame Miesto reikalų komitete „gimė“ sprendimas, kad gyventojų mokami mokesčiai už teritorijos priežiūrą būtų panaudojami kiemams tvarkyti. Biudžete tam numatyta skirti 300 tūkst. eurų. Kas jau padaryta ir kiek kiemų kompleksiškai bus sutvarkyta iki metų pabaigos?

– Didžioji dauguma daugiabučių statyti sovietmečiu, kai turėti automobilį buvo didelė prabanga, tad tuo metu projektuojant daugiabučius ir kiemus aplink juos, buvo sunku nuspėti, kas bus po 30–40 m. Tad ši problema yra ne tik Jonavoje, bet ir visoje Lietuvoje.

Pernai žengėme didelį žingsnį ir pamėginome spręsti šią problemą. Jonavos rajono mero Mindaugo Sinkevičiaus ir jo komandos taryboje dėka, biudžete numatėme 300 tūkst. eurų kiemams tvarkyti.

Šiais metais jau sutvarkyti kiemai prie Lietavos g. 9, 11, 15, 21, 27, 29 ir 51 namų, taip pat Žeimių tako g. 1, 3, 5, o iki metų pabaigos tikimės sutvarkyti Žeimių tako g. 4, 6 ir Kosmonautų g. 3B kiemus. Aš nuoširdžiai tikiu, kad eidami šiuo keliu palengva sutvarkysime visus miesto daugiabučių kiemus.

Pasinaudodamas proga, noriu padėkoti rajono Savivaldybės darbuotojams, taip pat miesto seniūnui Povilui Beišiui už kantrybę ir atliktą didžiulį darbą, kad kiemai būtų sutvarkyti kokybiškai ir laiku.

Jūs buvote vienas iš iniciatorių, kad Žeimių g., nuo Jonavos arenos link Kosmonautų g., atsirastų pėsčiųjų tiltas. Kas šia linkme jau padaryta?

– Šiais metais Savivaldybė kreipėsi į Lietuvos automobilių kelių direkciją prie Susisiekimo ministerijos, teikdama pasiūlymą įgyvendinti minėtą projektą. Jame numatyta į esamą pėsčiųjų takų tinklą pastatyti įsijungiantį dviračių ir pėsčiųjų tiltą per Žeimių g. su saugiam pėsčiųjų, neįgaliųjų ir dviratininkų judėjimui pritaikytomis tilto prieigomis. Tiltas taps svarbia miesto jungtimi, nes bus statomas netoli Žeimių ir Kosmonautų g. sankryžos ir užtikrins saugų žmonių judėjimą per judrią keturių juostų Žeimių g. Savivaldybė, suprasdama eismo saugos svarbą, inicijavo investicijų projekto „Dviračių ir pėsčiųjų tilto per Žeimių g. statyba“ parengimą, kuriame yra numatytos 6 tilto įrengimo alternatyvos, įvertinant skirtingas galimas tilto konstrukcijas ir dizainą, apskaičiuotas preliminarus projekto biudžetas. Tilto įrengimas yra Savivaldybės strateginės svarbos objektas, tai atsispindi Savivaldybės strateginio planavimo dokumentuose ir Jonavos miesto bendrajame plane. Tilto statybai pritaria Jonavos miesto bendruomenė. Dviračių ir pėsčiųjų tilto vizualizacijos buvo pristatytos visuomenei, atsiklausta jonaviečių nuomonės. Iš visų 6 siūlytų alternatyvų daugiausia palaikymo sulaukė trečia alternatyva – surenkamas metalinis dviračių ir pėsčiųjų tiltas su įstiklintais metalo turėklais. Planuojamo tilto ilgis būtų apie 47 m, plotis – apie 5 m. Tiltas būtų apšviestas, tuo pačiu apšviečiant pėsčiųjų zonas ir tilto konstrukcijas. Įrengus tiltą būtų išspręsta pėsčiųjų ir dviratininkų saugumo problema, gerinama eismo sauga, sukurtos sąlygos sklandžiam neįgaliųjų judumui, gerinamas miesto estetinis vaizdas, pagerintos saugios susisiekimo sąlygos su baigiama statyti universalia sporto sale šalia centrinio miesto stadiono.

Miestas jau kurį laiką nestebimas vaizdo kameromis, nes pasibaigė nuomos sutartis. O kai ir buvo stebimas, vargu ar iš to būta naudos – vaizdas nekokybiškas. Ant laiptų link Kosmonautų g., kažkodėl buvo stebima ne laiptų teritorija, o... Kultūros centro pastato stogas ir kraštelis Žeimių g. Ar jau baigtos viešųjų pirkimų procedūros naujoms vaizdo kameroms pirkti? Jeigu taip, tuomet kur jos bus įrengtos?

– Sutinku, kad ankstesnės kameros buvo nekokios, o ir jų perduodamas vaizdas – nekokybiškas. Jau baigtos pirkimų procedūros, tad jau šią savaitę bus pradedamos mieste montuoti naujos, aukštos kokybės vaizdo stebėjimo kameros. Jas planuojame įrengti prie Senamiesčio gimnazijos – bus galima stebėti naująjį stadioną, taip pat prie R. Samulevičiaus ir J. Vareikio progimnazijų, miesto stadione, Joninių slėnyje. Dvi kameros atsiras prie turgaus – viena bus nukreipta į turgaus pusę, antroji – į J. Basanavičiaus ir Prezidento g. sankryžą. Kitos kameros bus sumontuotos Sąjūdžio aikštėje, žiedinėje sankryžoje, prie Chemikų g. 84 namo link laiptų, taip pat prie A. Kulviečio g. 22 namo, kur rengiama nauja vaikų žaidimo aikštelė, prie naujojo prekybos centro „Norfa“ ir prie Panerių g. 15 namo, kur bus stebimos jaunimo susibūrimo vietos, taip pat prie Kosmonautų g. laiptų.

Jonaviečiai džiaugiasi, kad ypač per pastaruosius metus miestas išgražėjo, atsirado naujų erdvių. Todėl ir patys žmonės nori prisidėti keičiant miesto veidą. Antai žiemą privačios iniciatyvos dėka atsirado čiuožykla, prieš Velykas viena šeima padovanojo Velykų medelį. Kaip ir kuo gyventojai dar galėtų prisidėti?

– Labai smagu, kai žmonės patys imasi iniciatyvos ir pasiūlo ar net padaro kažką gera ir parsminga Jonavai. Asmeniškai visada esu pasiruošęs su visais pabendrauti ir padiskutuoti, galbūt bediskutuojant gražios idėjos taps realybe? Ne visada viską lemia pinigai, kartais reikia vieningumo ir bendros vizijos, o jau tuomet ir kalnus galima nuversti.

Pasidalykite artimiausiais planais.

– Sako, kai žmogus planuoja, Dievulis juokiasi. O jei rimtai, patys artimiausi ir svarbiausi šiuo metu darbai būtų tokie: sėkmingai užbaigti Jonavos arenos statybas, laiku ir kokybiškai sutvarkyti Vasario 16-osios, Chemikų ir A. Kulviečio g., taip pat užbaigti tilto remontą prie AB „Achema“.

Ačiū už pokalbį. Laikysime kumščius, kad niekas planų nesujauktų!

Kalbėjosi Laima SLOVIKIENĖ