Paskelbtas Aktualijos

„Sodros“ išmokos ir įmokos – kas naujo 2022 metais

Ketvirtadienis, 30 December 2021 11:31 Parašė 

Nuo kitų metų bedarbiai gaus didesnes nedarbo išmokas, padidės privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos. Pokyčiai susiję su minimalios mėnesio algos (MMA) augimu – nuo jos priklauso kai kurių „Sodros“ išmokų ir įmokų dydžiai.

„Sodra“ primena, kokių pasikeitimų 2022 metais sulauks apdraustieji.

Didės nedarbo išmoka

Dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) augimo kitais metais augs nedarbo išmokos. Nedarbo išmoką sudaro dvi dalys – kintama ir pastovioji, kurios dydis priklauso nuo MMA. Pastovi nedarbo išmokos dalis lygi 23,27 proc. mėnesį, už kurį mokama išmoka, galiojančios MMA. 2022 metais MMA sieks 730 eurų, taigi pastovi nedarbo išmokos dalis bus 169,87 eurų (2021 metais – 149,39 eurų). Didesnių nedarbo išmokų už sausį bedarbiai sulauks vasario mėnesį – ši išmoka mokama už praėjusį mėnesį.

Kintamoji nedarbo išmokos dalis priklauso nuo žmogaus turėtų draudžiamųjų pajamų. Pavyzdžiui, jei žmogus užsiregistruos Užimtumo tarnyboje 2022 metų sausį, pastovi jo nedarbo išmokos dalis sieks 169,87 eurų, o kintama dalis bus apskaičiuota pagal vidutines draudžiamąsias pajamas turėtas nuo 2019 metų birželio pradžios iki 2021 metų lapkričio pabaigos.

Maksimali nedarbo išmoka asmenims, kurie Užimtumo tarnyboje užsiregistruos 2022 metų pirmąjį ketvirtį, bus 922,73 eurų.

Keisis mažiausios ir didžiausios išmokos

Nuo sausio 1 d. keisis maksimalių ligos, tėvystės, vaiko priežiūros išmokų dydžiai bei minimalus ligos išmokų dydis. Taip yra dėl to, kad šių išmokų dydžiai susiję su šalies vidutiniu mėnesiniu darbo užmokesčiu (VDU), o šis yra perskaičiuojamas kiekvieną ketvirtį. Išmokų apskaičiavimo principas nesikeičia – ir toliau kiekvieno gyventojo gaunamos išmokos dydis priklausys nuo jo turėtų draudžiamųjų pajamų. Keisis tik kai kurių išmokų „grindys“ ir „lubos“.

Pavyzdžiui, ligos išmoka per mėnesį negali būti mažesnė negu 11,64 procento šalies VDU, galiojusio užpraeitą ketvirtį iki laikinojo nedarbingumo nustatymo dienos. Todėl apskaičiuojant išmokų dydžius pirmąjį 2022 metų ketvirtį, bus naudojamas VDU, galiojęs besibaigiančių metų trečią ketvirtį - 1586 eurų.

Nuo sausio mėnesio minimali mėnesio ligos išmoka sieks 184,61 eurų, dienos – 8,83 eurų. Minimalias išmokas gauna gyventojai, jeigu pagal jų draudžiamąsias pajamas apskaičiuotas išmokos dydis yra mažesnis, nei minimali riba. Maksimali mėnesio ligos išmoka asmens ligos ar traumos atveju bus 1968,54 eurų, dienos – 94,19 eurų.

Su VDU susijusi ir vaiko priežiūros išmoka. Maksimalus kompensuojamasis uždarbis vaiko priežiūros išmokoms apskaičiuoti negali viršyti dviejų VDU galiojusių užpraeitą ketvirtį iki teisės gauti vaiko priežiūros išmoką atsiradimo dienos.

Kiekvienam gavėjui išmoka apskaičiuojama individualiai, pagal jo draudžiamąsias pajamas. Įgijus teisę į išmoką  kitų metų pirmą ketvirtį, ji negalės būti didesnė nei 2460,83 eurų, jei asmuo pasirinko išmoką gauti iki vaikui sueis vieneri metai. Jeigu pasirinko išmoką gauti iki vaikui sueis dveji metai – maksimali išmoka pirmaisiais vaiko auginimo metais bus 1722,71 eurų ir 984,27 eurų- antraisiais vaiko auginimo metais.

Svarbu priminti, kad gruodį gyventojai, auginantys vaikus iki dvejų metų, gavo dvi vaiko priežiūros išmokas – už lapkritį ir už gruodį. Gruodžio išmoką „Sodra“ moka iki metų pabaigos - o ne, kaip įprasta, kitą mėnesį.

Dėl to vaiko priežiūros išmokos sausio mėnesį nebus mokamos, o vėlesni mokėjimai vyks įprasta tvarka. Tai reiškia, kad 2022 metais kitą – už sausio mėnesį – vaiko priežiūros išmoką šeimos gaus vasarį.

Didės PSD įmokos

Tam, kad galėtų pasinaudoti nemokamomis medicinos paslaugomis, individualią veiklą vykdantys ir verslo liudijimus turintys asmenys turi patys kas mėnesį mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Savarankiškai PSD privalo mokėti ir niekur nedirbantys bei nesimokantys, Užimtumo tarnyboje neregistruoti žmonės. Individualios įmonės moka PSD už savininkus, ūkinės bendrijos už tikruosius narius, mažosios bendrijos už mažųjų bendrijų narius bei už vadovus, kurie nėra nariai ir gauna atlygį.

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD)  įmokų tarifas siekia 6,98 proc.. 2022 metais minimali mėnesio alga sieks 730 eurų. Nuo sausio 1 d. patys už sveikatos draudimą mokantys gyventojai  ir savarankiškai dirbantieji, kurie moka PSD įmokas nuo minimalios mėnesinės algos,  kas mėnesį turės „Sodrai“ pervesti 50,95 eurų.

Individualią žemės ūkio veiklą vykdantys asmenys, kurie moka 2,33 proc. dydžio PSD įmokas nuo MMA, 2022 metais per mėnesį mokės 17,01 eurų dydžio įmokas.

VSD įmokų lubos

Su minimalios mėnesio algos pokyčiais susiję ir verslo liudijimus turinčių asmenų socialinio draudimo įmokų pasikeitimai. Gyventojai vykdantys veiklą su verslo liudijimu moka 8,72 proc. nuo MMA pensijų socialinio draudimo įmokas. 2022 metais visą mėnesį galiojančio verslo liudijimo VSD įmoka sieks 63,66 eurų, jei asmuo nekaupia pensijai papildomai.

Visiems apdraustiesiems (tai yra dirbantiems pagal darbo sutartis) ir savarankiškai dirbantiems asmenims yra nustatytos atitinkamai 60 ir 43 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) dydžio pajamų, nuo kurių skaičiuojamos įmokos, lubos. 2022 metais vidutinis darbo užmokestis įmokų bazei skaičiuoti bus 1504,10 eurų. Todėl didės maksimali suma, nuo kurios skaičiuojamos įmokos – apdraustiesiems asmenims ji sieks 90 246 eurų, o savarankiškai dirbantiems asmenims - 64 676,30 eurų.

Pensijų kaupimo įmokos

Tie gyventojai, kurie kaupia pensijai papildomai savo lėšomis ir kurie pasirinko antrojoje pakopoje įmokoms skirti palaipsniui didėjantį atlyginimo procentą, kitąmet pensijų kaupimui skirs 2,7 proc. (šiais metais – 2,4 proc.), o papildoma valstybės paskata jiems sudarys 1,2 proc. VDU.

Taigi, jei žmogus uždirba 1 000 eurų popieriuje, kitais metais pasirinkus kintamąjį tarifą kas mėnesį kaupimui bus pervedama 27 eurai atlyginimo ir 17,28 euro valstybės paskatos.

Jei žmogus pasirinko maksimalų kaupimo tarifą, jis skirs 3 proc. nuo atlyginimo pensijų kaupimui, o valstybė už jį perves į pensijų fondus 1,5 proc. nuo VDU. Jei kaupiančiojo atlyginimas 1000 eurų „ant popieriaus“, kiekvieną mėnesį į pensijų fondą keliaus 30 eurų nuo jo atlyginimo ir 21,59 eurų dydžio valstybės įmoka.