Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Joninės šiemet – be lašo lietaus ir blaivesnės

Pirmadienis, 27 June 2016 11:35 Parašė 

Jonaviečiai paprastai Jonines švenčia savo Jonų Respublikoje. Ir svečių pasikviečia. Vienadienė Jonų respublika jau turi per du tūkstančius oficialių savo piliečių ne tik Jonavoje ar Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Birželio 23-osios rytą Santarvės aikštėje iškilmingai pakelta Jonų respublikos vėliava – miesto gatvėse prasidėjo šurmulys.

Nuo 1989 m. Kultūros centras išpuoselėjo Rasos šventės tradicijas su pagoniškąja misterija – unikali šventė į Jonavą sutraukia dešimtis tūkstančių svečių, daugelis sako, kad atvyksta į Jonavą būtent dėl unikalios pagoniškos misterijos.

Paprastai per Jonines beveik visada lyja. Kultūros centro direktorės pavaduotoja Jurgita Serapinė suskaičiavo, kad iš viso per Joninių šventę lijo net 18 kartų. Šiemet dangaus nedengė nė menkiausias debesėlis. Ir šventė buvo priverstinai blaivesnė – Savivaldybės taryba dar gegužę priėmė sprendimą visoje Savivaldybės teritorijoje per Joninių šventę uždrausti prekiauti stipresniais alkoholiniais gėrimais. Anot mero Mindaugo Sinkevičiaus, mes norime švenčių su blaiviais veidais, su saugiais vaikais, kurie nebijotų, kad užgrius koks girtas dėdulė.

Šiemet apsispręsta dėl Jonų respublikos prezidento kadencijos – kadencija truks vienerius metus. Todėl Kultūros centro darbuotojai atliko gyventojų mini apklausą ir pasiūlė išrinkti Metų Joną ar Janiną. Šventės meru inauguruotas naujasis Jonų respublikos prezidentas – gyventojų valia juo tapo Savivaldybės teatro režisierius Jonas Andriulevičius, kuris šias garbingas pareigas perėmė iš Jono Sirvydžio.

Žmonės užplūdo Joninių slėnį: pro didžiuosius vartus visi įžengė gaiviu šaltinio vandeniu nusiplovę rankas. Amatininkų kiemelyje tvyrojo tikra Joninių dvasia: galima buvo paragauti įvairių sveikatą gerinančių ir stiprinančių arbatėlių, kurias surinko žolininkės Adelė ir Gintarė Karaliūnaitės, paragauti tikro žemaitiško kastinio ir imbierinio vyno, įdomu buvo stebėti šakočio kepimo procesą, išsiburti, susipažinti su vilnos vėlimu, juostų pynimu, žvakių gamyba, pynimu iš vytelių ir sudėtingu drožybos amatu. O kaip grįši į namus nenusikaldinęs laimės monetos? Be to, masino išskirtiniai rankų darbo papuošalai, keramikos gaminiai.

Sūrininkai iš visos Lietuvos varžėsi jau ketvirtajame čempionate, jonaviečiai ir miesto svečiai taip pat turėjo galimybę paragauti ir į namus parsinešti išskirtinių sūrių: ir pagal kiekvieno skonį, ir pagal kišenę. Darbščios ir rūpestingos Kulvos bendruomenės šeimininkės pasirūpino, kad miestelėnai atsigaivintų namine gira, o išalkusiems čia pat kepė kiaušinienę.

Joninių slėnyje skambėjo tik lietuviška muzika – šventės dalyvius linksmino grupės „Kamanių šilelis“, „Kitava“, „Žalvarinis“, ansamblis „Žilvitis“, Kazimieras Jakutis su grupe, o senąsias Rasos šventės tradicijas puoselėjančius žiūrovus į savo magiją įtraukė vasarvidžio misterija.

Ar pajutote trumpiausios vasaros nakties magiją? Jos grožį priminti padės užfiksuotos kelios sustabdytos akimirkos.

Laima SLOVIKIENĖ