Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Padėkos vakaras – pagarbos, dvasinės šilumos ir vilties šventė

Ketvirtadienis, 16 December 2021 13:07 Parašė 

Metų pabaigoje įstaigos, įmonės, visuomeninės organizacijos susumuoja veiklos rezultatus, o rajono Savivaldybė, vadovaujama mero Mindaugo Sinkevičiaus, rengia tradicinį Padėkos vakarą, kuriame už išskirtinius darbus pasižymėjusiems kolektyvams  įteikiamos „Krištolinės gulbės“ ir „Šviesos bokšto“ nominacijos, padėkojama visai bendruomenei. Gruodžio 14-ąją tokia šventė nušurmuliavo Jonavos kultūros centre.

Gerovę kuria visi

Sveikindamas susirinkusiuosius, meras M. Sinkevičius pabrėžė, kad 2021-ieji buvo sudėtingi metai, pateikę nemažai iššūkių ir netikėtumų. Pasak vadovo, ir ši šventė kiek neįprasta, nes kasmet jis kiekvienam atėjusiajam paspausdavęs ranką, o šiemet koronaviruso pavojai scenarijų pakoregavo taip, kad sveikinimai skamba nuo scenos. Tačiau tai nė kiek nesumenkino renginio nuoširdumo. Gal net priešingai – suteikė daugiau dvasinės šilumos ir jautrumo.

M. Sinkevičius prisipažino dažnai klausiantis savęs: ar gražėjanti aplinka, pėsčiųjų ir dviračių takai, kiti mieste iškylantys objektai suartina žmones, ar vienas kitą geriau pažįstame ir glaudžiau bendraujame?

„Ar tie objektai keičia mus, ar augina kultūros lygį? Manau, kad taip. Ir tas kalėdinis miestelis, kuriame dėmesį traukia daugiau kaip 70 skirtingų eglučių, rodo, kad mūsų krašto žmonėms rūpi kurti, gražinti, puošti, – kalbėjo meras. – Mane džiugina ne tie materialūs dalykai, bet tamprus ryšys, rodantis, kad esame draugiška bendruomenė.  Šiame Padėkos vakare visi negali dalyvauti, bet tikiu, kad čia esantieji nuneš padėkos žodį į savo kolektyvą, nesvarbu, ar tai būtų viešas sektorius, ar verslo pasaulis. Miestą kuria ne valdžia, bet bendruomenė. Visi jūs kuriate Jonavą savo darbais, planais, svajonėmis.  Ačiū kiekvienam iš jūsų už tą gerovę, prie kurios prisiliečiate. Visiems linkiu adventinio susikaupimo, susitelkimo, ramybės, kurios labai trūksta. Labai norėtųsi, kad šventes sutiktumėte saugiai, su artimaisiais, apkabintumėte juos ir pasikalbėtumėte apie šviesius ir šiltus dalykus“, – linkėjo šventės iniciatorius rajono meras.

Jis akcentavo, kad šiemet pagal specialų užsakymą pagamintos „Krištolinės gulbės“ ir „Šviesos bokšto“ statulėlės bei apdovanojimo pažymėjimai bus įteikti tiems, kurie įdėjo išskirtinį indėlį į rajono plėtrą, pramonę, kultūrą, kovojo už žmonių gyvybę, skiepijo tikėjimą šalia esančiuoju.

„Šviesos bokštas“

„Šviesos bokšto“ nominaciją rajono vadovas  įteikė Jonavos dekanui, Šv. apaštalo Jokūbo parapijos klebonui, kun. Virginijui Birjotui. Apdovanojimas pelnytas už  sakralinių vertybių išsaugojimą ir puoselėjimą atnaujinant pagrindinę miesto bažnyčią bei jonaviečių telkimą tikėjimo bendrystei maldoje už Jonavą ir jos gyventojus.   

Savivaldybės ir Šv. apaštalo Jokūbo parapijos drauge įgyvendintas projektas, kurio metu buvo atnaujinta bažnyčia, yra unikalus keliais aspektais. Pirmiausia, tai labai retas atvejis, kad bažnyčios atnaujinimo darbus finansavo Europos Sąjungos fondai. Šis projektas gavo lėšas, nes bažnyčia pristatyta kaip kultūros paveldo objektas, reprezentuojantis Jonavos miestą bei krašto istoriją. Unikalu ir tai, kad visos papildomos projekto išlaidos buvo apmokėtos tiek Savivaldybės biudžeto, tiek ir pačių parapijiečių suaukotomis lėšomis. Meras pastebėjo, kad projekto sėkmę lėmė prieš kelerius metus Jonavoje pradėjusio dirbti dekano įžvalgumas ir šiltas bendravimas su parapijos bendruomene.

„Nuoširdžiai dėkui jums, mieli jonaviečiai, kad padėjote atlikti visus darbus, dirbome surėmę pečius, būdami kartu. Popiežius Pranciškus sako: šventumo kelias yra ne vien tik herojiški darbai, bet ir daugelis kasdienių mažų darbų. Taigi, laukdami Kristaus gimimo švenčių, darykime gerus darbus ir nepaverskime prakartėlių vien tik kasos aparatais. Ačiū visiems. Gražių Šventų Kalėdų“, – po apdovanojimo kalbėjo dekanas kun. V. Birjotas.

„Krištolinė gulbė“

Už kilnų, ištikimą ir garbingą Hipokrato priesaikos vykdymą gelbstint žmonių gyvybes kovoje su COVID-19 neganda bei nepailstamą vilties skleidimą skyriaus pacientams ir jų artimiesiems „Krištolinė gulbė“ įteikta VšĮ Jonavos ligoninės KOVID-19 skyriui, kuriam vadovauja gydytojas Gediminas Ramanauskas.

Pirmą kartą ligoninės kovidinis skyrius buvo atidarytas 2020-ųjų lapkričio mėnesį. Jau pirmomis dienomis sulaukta pirmųjų pacientų, o netrukus užpildytos visos 25 jame paruoštos lovos. Į Jonavos skyrių (taip pat į Prienų ir Kėdainių ligonines) buvo vežami koronavirusu užsikrėtę pacientai iš visos Kauno apskrities. Šių metų vasarą, atslūgus susirgimams, Jonavos kovidinio skyriaus veikla buvo pristabdyta, tačiau neilgam – kylant susirgimų COVID-19 kreivei, rugsėjį vėl atnaujino darbą ir veikia iki šiol. Buvę skyriaus pacientai ir jų artimieji itin šiltai atsiliepia apie juos gydžiusius medikus, slaugytojus ir visą personalą.

Meras M. Sinkevičius, įteikdamas prestižinę statulėlę skyriaus vedėjui G. Ramanauskui, linkėjo, kad gulbė skleistų viltį ir padėtų įveikti medikų darbe pasitaikančias negandas.

Skyriaus vedėjas G. Ramanauskas, laikydamas rankose „Krištolinės gulbės“ statulėlę, sunkiai valdė užplūdusį jaudulį. „Ne mums, vadovams, šis apdovanojimas, bet visam ligoninės kolektyvui, ryžtingai kovojusiam ir kovojančiam už pacientų gyvybes. Buvo labai sunku, ne visada viskas buvo taip, kaip norėjome. Dėkojame merui, rajono Savivaldybei už ligoninės palaikymą, už jos stiprinimą, už suteikiamą viltį, nes be vilties, be dvasios žmogus yra tuščias, o gyvenimas – bevertis. Labai ačiū visiems už mūsų lūkesčių supratimą“, – dėkojo G. Ramanauskas, o jo žodžius palydėjo griausmingi aplodismentai.

Pasak skyriaus vedėjo, šiuo metu daug nerimo kelia Sveikatos apsaugos ministerijos numatyta reforma, kuri grasina uždaryti ligoninės skyrius, vadinasi, susiaurinti pacientams teikiamas paslaugas. „Didžiausia svajonė – išsaugoti mūsų ligoninę, kuri rajono gyventojams labai reikalinga, kad ramiai galėtų dirbti personalas, nereikėtų gydytojams ieškotis darbo kitur, o pacientai būtų garantuoti, jog Jonavoje visada gaus reikiamas paslaugas. Išlaikyti šiandienę gydymo įstaigą – svarbiausias mūsų siekis“, – pabrėžė medikas.

Pagrindiniai pokyčiai         

Padėkos vakaro metu buvo parodyta video medžiaga, kurioje pristatyti pagrindiniai 2021-ųjų pokyčiai Jonavoje – mieste, kuriame patogu gyventi, dirbti, leisti laisvalaikį.

Mūsų rajone sparčiai įgyvendinamas darnaus judumo planas, diegiamos priemonės, mažinančios neigiamą automobilių poveikį, keičiančios gyventojų judumo įpročius. Šiuo metu dviračių ir pėsčiųjų takų tinklas siekia 88 kilometrus ir nedaug nusileidžia didiesiems Lietuvos miestams. Šiemet Lietuvos automobilių kelių direkcija pradėjo viaduko konstrukciją kelyje Jonava–Rukla. Savivaldybės prašymu tuo pačiu projektu bus nutiestas dviračių takas, kuris įsilies į bendrą dviračių takų sistemą, o gyventojai šiomis transporto priemonėmis saugiai galės pasiekti Ruklą.

Jonava, aplenkusi kitus rajonus Kauno regione, džiaugiasi pirmais ekologiškais elektra varomais autobusais, kurie aprūpinti visomis saugumo priemonėmis, pritaikyti neįgaliesiems bei mamoms su vaikų vežimėliais.  Vasarą atidarytas naujas pėsčiųjų-dviračių tiltas per Žeimių gatvę, atnaujintas  centrinis stadionas, talpinantis du tūkstančius žiūrovų. Neseniai sporto mėgėjus nudžiugino pradėjęs veikti kalnų dviračių parkas Joninių slėnyje.

Ukmergės gatvėje statoma aliuminio profilių gamykla, sukursianti 60 naujų darbo vietų, įgyvendinta daug kitokių projektų.

Padėkos vakaro vedėjas Paulius Skučas ne vieną kartą pabrėžė, kad „Jonava augo, auga ir, be abejo, augs, nes ja rūpinasi savo kraštą mylintys žmonės.“

Šventę vainikavo Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai, baleto grupė ir orkestras, diriguojamas Virgilijaus Visockio. Su operečių siužetais ir atlikėjais supažindino aktorius Ramūnas Šimukauskas.

Irena BŪTĖNAITĖ