Už pažadą lengviau išlaikyti vairavimo egzaminą - teismo bausmė

Trečiadienis, 15 December 2021 12:21 Parašė 

Už svetimo turto įgijimą apgaule 27 metų L. S. vakar priimtu nuosprendžiu Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmai skyrė 8 (aštuonis) mėnesius laisvės apribojimo, įpareigojans L. S. nuo 22.00 val. iki 6.00 val. būti namuose, jei tai nesusiję su darbu ar mokymusi tęsti darbą arba būti registruotam Užimtumo tarnyboje.

Teismas nustatė, kad L. S. 2020 m. kovo mėn., turėdamas tikslą apgaule savo naudai įgyti svetimą turtą, įdėjo žinomai melagingą skelbimą apie tai, kad suteikia paslaugą už atitinkamą mokestį, tai yra pigiau ir lengviau išlaikyti egzaminus vairuotojo pažymėjimui gauti, iš anksto žinodamas, kad šios paslaugos nesuteiks, piktnaudžiaudamas nukentėjusiojo P. J. pasitikėjimu, bendraudamas su nukentėjusiuoju SMS žinutėmis, nurodė nukentėjusiajam už paslaugą per terminalą „Perlas“ jo vardu pervesti 600 eurų, o nukentėjusiajam šiuos pinigus pevedus bei  2020 m. rugpjūčio mėn. gale, prie parduotuvės Jonavoje, 200 eurų perdavus L. S. į rankas, skelbime nurodytos paslaugos nesuteikė, tokiu būdu apgaule savo naudai įgijo svetimą turtą – 800 eurų, padarydamas nukentėjusiajam 800 eurų turtinę žalą.

L. S. kaltu prisipažino. Teismui paaiškino, kad internete perskaitė nukentėjusiojo skelbimą, kad prašo pagalbos dėl vairuotojo pžymėjimo. Jis suprato, kad asmuo nori gauti vairuotojo pažymėjimą, jo legaliai nelaikant. Tuo metu jo finansinė padėtis buvo sunki ir žinodamas, kad tokios paslaugos nesuteiks, norėdamas pasipelnyti, pažadėjo nukentėjusiajam padėti.

„Akivaizdžiai matyti, kad kaltinamasis pradėdamas bendrauti su nukentėjusiuoju net neketino jam pagelbėti supaprastintu būdu įsigyti vairuotojo pažymėjimo. Pirmiausia jis žinojo, kad tokias funkcijas atlieka tam įgaliota institucija ir sąmoningai nukentėjusiajam sakė netiesą, norėdamas pasipelnyti.“- rašoma teismo nuosprendyje.

Skiriant bausmę L. S., teismas atsižvelgė į tai, kad padarytas nesunkus nusikaltimas. Praeityje teistas, teistumas neišnykęs, administracine tvarka baustas, dėl padaryto nusikalstamo - prisipažino ir gailisi. L. S. atsakomybę sunkina tai, kad nusikaltimą padarė būdamas recidyvistas.

L. S. skirta galutinė 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmė, įpareigojant L. S. nuo 22.00 val. iki 6.00 val. būti namuose, jei tai nesusiję su darbu ar mokymusi

tęsti darbą arba būti registruotam Užimtumo tarnyboje.

Taip pat iš L. S. nukentėjusiajam priteistas 800 Eur dydžio civilinis ieškinys.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui, skundą paduodant per Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmus.

Vaiva Milkeraitienė

Teisėjo padėjėja