Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

4/5 narių pritarė streikui AB „Achema“

Antradienis, 14 December 2021 09:09 Parašė 

81 proc. – tokios didžiulės paramos susilaukė Achemos darbuotojų profesinės sąjungos iniciatyva dėl pritarimo streikui bendrovėje „Achema“.

Rezultatai paaiškėjo suskaičiavus nuo gruodžio 2 d. trukusio slapto Achemos darbuotojų profesinės sąjungos narių balsavimo rezultatus. Tai sudaro apie 30 proc. visų bendrovės darbuotojų.

„Pagal įstatus streikui skelbti reikėjo tik 25 proc. narių pritarimo, bet sulaukėme kur kas daugiau. Toks rezultatas aiškiai parodo, kad darbuotojai pavargo nuo keletą metų trunkančio netinkamo „Achemos“ vadovybės elgesio, pažadų nesilaikymo, kolektyvinių derybų vilkinimo“, – sako Birutė Daškevičienė, Achemos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė.

Vis tik B. Daškevičienė pabrėžė, kad šis balsavimas parodo profesinės sąjungos narių pritarimą streikui, bet tai nereiškia, kad jis šiomis dienomis ir vyks.

„Achemos darbuotojų profesinės sąjungos Taryba įstatuose nustatyta tvarka turės priimti sprendimą, ar/kada streikas vyks. Tai gali paaiškėti kad ir kitą mėnesį. Be to, daug kas priklausys nuo AB „Achema“ pozicijos. Streiko dėl streiko mums nereikia – ADPS siekia rezultato, t. y. kad bendrovėje būtų pasirašyta kolektyvinė sutartis su konkrečiais įsipareigojimais darbuotojams. Jei darbdavys pagaliau imtųsi konstruktyviai spręsti akligatvyje jau ne vienerius metus užstrigusią situaciją ir atsižvelgtų į mūsų reikalavimus, viskas vyktų paprasčiau“, – pabrėžia B. Daškevičienė.

Vienas iš tokių žingsnių galėtų būti kad ir netrukus vyksianti atlygio sistemos peržiūra ir adekvatus atlyginimų padidinimas.

B. Daškevičienė pabrėžia, kad ADPS visada siekia klausimus spręsti dialogu ir derybomis, deja, darbdavys atsakydavo ignoravimu, tuščiais pažadais arba kaltinimais. „Nesame naivūs, kad kliautumėmės bendrovės vadovybės „geranoriškumu“, „tuščiais pažadais“, vis tik dabar turime naują ginklą savo arsenale, kurio jau nepavyks taip lengvai ignoruoti kaip nacionalinėje bei tarptautinėje teisėje įtvirtintų profesinių sąjungų ir jų narių teisių“, – ironizuoja ji.
B. Daškevičienė prideda, kad ADPS narius maloniai nustebino ir padrąsino didžiulė parama jiems ir jų keliamiems reikalavimams iš įvairių organizacijų. Palaikymo sulaukta tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio organizacijų. ADPS palaikė ne tik atskiros profesinės sąjungos, šakinės organizacijos ar Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, bet palaikymą išreiškė ir tokios įtakingos tarptautinės profesinių sąjungų federacijos kaip „IndustriAll“ ar Europos viešųjų paslaugų sąjunga – EPSU. „Tai parodo, kad mūsų profesinė sąjunga eina teisingu keliu“, – įsitikinusi ADPS pirmininkė.

ADPS inf.