Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Menas užgrobė širdį

Penktadienis, 10 December 2021 16:22 Parašė 

Jonavos kultūros centro Meno galerijoje gruodžio 7 d. atidaryta Jonavos menininkų paroda 2021 m. Dvidešimt keturi autoriai pristatė savo darbus : Andrius Šukutis, Atūras Rimkevičius, Aidaras Merkevičius, Dovilė Juškevičienė, Brigita Čapkauskaitė, Vytautas Butas, Ričardas Bidva, Violeta Švėgždaitė-Borsevskienė, Birutė Gadišauskienė, Janina Celiešienė, Danutė Linkevičienė, Neringa Dambrauskienė, Inga Šišovienė, Giedrius Linkevičius, Saulius Sabaitis, Vladimiras Nikonovas, Jelen Šimonienė, Zita Guogenė, Inga Naujokienė, Eitvydė Pranevičienė, Vaiva Driuseikienė, Feliksas Paulauskas, Eugenijus Lugovojus ir Gintarė Tilūnaitė.

Už prisidėjimą prie parodos įgyvendinimo, už ekspozicijos išdėliojimą, sukabinimą, fotografiją, dėkojame visų menininkų vardu parodų koordinatorei Renatai Kuliešienei. „Kiekvienas menininkas savo kūrybos stiliumi yra skirtingas ir individualus. Stengiausi, kaip galima tiksliau atskleisti parodos autorių darbus atskirose salelėse, įjungti apšvietimą ir kartu pademonstruoti kolektyvinio meno kūrėjų žingsnius“ - kalbėjo  R. Kuliešienė. 

Pristatydama parodą, Jonavos kultūros centro direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Jurgita Serapinė pasakojo, kad ši paroda gyvuoja jau 17 metų. „Pirmoji jonaviečių menininkų paroda įvyko 2004 m. Viso galerijoje yra surengta 339 parodos. Sveikinu jus, atvykus į patį laukiamiausią metų renginį.“ - susirinkusius pasveikino J. Serapinė. 

Menininkas Feliksas Paulauskas suvaidino vieno veiksmo žiaurią tragediją „Košmariški košmarai Marijos žemėje“. Vyras ir moteris užsidėję juodas dėžes ant galvų įkūnijo paieškas pakitusioje realybėje, jie tarsi klajojo po nepažįstamą lauką, keikė pandemijos sąlygotus apribojimus, išmėtė agitacinius politinio turinio juodus lapelius. Spektaklio vinis, kad visais laikais menininkų kūrybos procesus veikia praradimai, o scena, kuomet veikėjai atsidengia akis ir sunkiais žingsniais išeina, demonstruoja, kaip bus sunku žmogui orientuotis atviroje aplinkoje. 

Parodos metu menininkai galėjo pažvelgti į vienas kito darbus, pasidalinti tarpusavyje žiniomis iš profesinės praktikos, pastebėjimais, papasakoti kuriamo darbo istoriją.

Paroda yra labai graži, pasižymi skirtingais darbų deriniais. Karaliauja blizgūs iš atskirų metalų sudėlioti vaizdai, medinė žmogaus figūra, ikonos, vitražiniai stiklo darbai su istorija, keramikos darbai, išvelta juoda varna. Paveiksluose neišbaigtų formų kūnai, gėlės, gyvūnai, paukščiai. Dailiojo čiuožimo atstovai, moters kūnai, kalnai, užšalusi upė, autoportretai, gimtinės vaizdai ir daug kt. Jaunos autorės pirmoji paroda ir du darbai, kuriuose atskleidžiamas spalvų ir paklydusių minčių miražas. Tačiau vienas darbas dilgina, skatina žiūrovą naviguoti akimis į jo pusę, provokuoja savo drąsa ir išradingumu. Akys pagauna vos kelias linijas, o fantazija nuneša toli, toli... 

Štai kokia, ta Jonavos menininkų paroda 2021 metais. Manau, tikslas pasiektas, niekas kas gražiausia neprasprūdo pro menininkų akis. Verta aplankyti parodą, pažinti ir atrasti kiekvienam savo kūrybinės kaitos galias. Pasitikrinkite ar dabartinė jūsų būsena artima iliuzinei tikrovei? 

Gyvename laike, kai viskas gali pasikeisti bet kurią akimirką. Man asmeniškai, menas užgrobė širdį. Prašau, neieškokite sąsajų tarp paveikslo ir autoriaus, ieškokite sąsajų tarp paveikslo ir savęs. Jaudina tai ką matote ar ne? Meno galerijos durys užsidarė, nutilo Andriaus Šukučio gitaros garsai, menininkai išėjo, bet paveikslai liko...

Eitvydė Pranevičienė