Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos švietimo įstaigos „Reitingų“ žurnale

Penktadienis, 10 December 2021 16:20 Parašė 

Žurnalas „Reitingai“ šią savaitę pristatė Lietuvos gimnazijų reitingus pagal dėstomus dalykus, kurie parodo, kad tam tikrų dalykų mokiniai geriausiai išmoksta ne tik prestižinėse Vilniaus ar Kauno gimnazijose, bet ir Jonavos mokyklose.

Jonavos J. Ralio gimnazija šiuose reitinguose patenka tarp dešimties šalies gimnazijų, geriausiai išmokančių rusų kalbos, o Senamiesčio gimnazija yra penkta, kurioje geriausiai Lietuvoje išmokstama chemijos.

Mokytojai šviesuliai

Žurnalas pristato daugiau nei 260 šalies mokytojų, kuriuos šį kartą vadina šviesuliais: tai pedagogai, kurie sugeba iš mokinių išspausti maksimumą pagal jų gebėjimus. Šie mokytojai, anot žurnalo leidėjų, suteikia mokiniams didžiausią pridėtinę vertę.

Tarp tokių šviesulių paminėti ir pedagogai iš Jonavos rajono: rusų kalbos mokytoja Roma Kaminskienė (J. Ralio gimnazija), chemijos mokytoja Audronė Kuliešienė (Senamiesčio gimnazija), geografijos mokytojos Svetlana Glušniova (Senamiesčio gimnazija) ir Aušrinė Živaitienė (J. Ralio gimnazija).

„Reitingai“ naujausiame savo numeryje pastebi, kad vienose Lietuvos mokyklose dirba po 4-6 psichologus ir socialinius pedagogus, o dešimtyse jų nėra nė vieno pagalbos mokiniui specialisto.

Tarp gerųjų pavyzdžių nurodomos Jonavos Pradinė mokykla, Užusalių ir Žeimių daugiafunkciai centrai, kuriuose dirba po tris tokius specialistus.

Paminklas absurdui

Nemažai dėmesio „Reitingų“ žurnale jo autoriai skiria Lietuvos mokyklų tinklui, kurį vadina paminklu absurdui.

„Ar įstaiga, kurioje iš viso mokosi 12 ar 13 mokinių, gali vadintis visaverte mokykla? Lietuvoje – taip”, - pastebi „Reitingai“ vyr. redaktorius Gintaras Sarafinas.

Geriausiai savo mokyklų tinklą optimizavusia savivaldybe „Reitingai“ nurodo Švenčionių rajoną: čia yra tik keturios mokyklos, o mažiausioje iš jų mokosi 390 mokinių. Tokiu būdu visi vaikai, net ir gyvenantys atokiausiuose savivaldybės kaimuose, gali tikėtis vienodos ugdymo kokybės. Be to, vietos valdžia džiaugiasi, kad rajone netrūksta mokytojų, galima įsigyti naujausios įrangos ir technologijų.

Jonavos rajono savivaldybė, kurioje yra 14 mokyklų, priskiriama prie vidutinio dydžio savivaldybių, vienai mokyklai čia vidutiniškai tenka 354 mokiniai. Jonavos švietimo įstaigų tinklas vertinamas kaip gerai sutvarkytas, tą ne kartą yra pabrėžusi pati Švietimo ir mokslo ministerija.

„Savo rajono švietimo tinklui esame skyrę nemažą dėmesį ir šiemet pasitvirtinome bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos planą iki 2025 m. Turime sutikti, kad mažėjantis mokinių skaičius neabejotinai lems pokyčių ateityje, mūsų tikslas – laiku reaguoti į besikeičiančią situaciją priimant tokius sprendimus, kad siekiama ugdymo kokybė nenukentėtų, o priešingai – tik tvirtėtų“, - sako mero pavaduotoja B. Gailienė.

„Reitingai“ yra analitinis švietimo ir aukštojo mokslo žurnalas. Jis kokybiniais pjūviais analizuoja ir pateikia išsamius ir plačius absoliučiai visų Lietuvos švietimo ir aukštojo mokslo institucijų tyrimus ir reitingus, taip pat skirtingų užsienio universitetų reitingų apžvalgas.