Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Užusaliai nenustoja stebinę

Trečiadienis, 08 December 2021 12:00 Parašė 
Audrius Sutkus ir Daiva Marazienė Audrius Sutkus ir Daiva Marazienė

Tokių veiklių žmonių, kokie gyvena Užusalių seniūnijoje, tik pavydėti galima! „Alio Jonava“ jau ne sykį rašė apie bendruomenės veiklas, renginius, įgyvendintus projektus. Šį kartą į svečius pasikvietė garsią keliautojų porą – panevėžiečius Almą ir Audrių SUTKUS.

Atsidarykite svetainę www.1000wow.lt ir tarsi pasisveikinimą paskaitykite Volto Disnėjaus sentenciją: „Gali pasiekti viską, apie ką sugebi svajoti“.

Panevėžiečių svajonė – aplankyti 1000 gražiausių ir įdomiausių pasaulio vietų, parodyti, kokia nuostabi mus supanti aplinka, žmonės, spalvų kaita ir kokia skaidri  keliautojo laisvė. Kodėl būtent tokia svajonė?

Audrius Sutkus: „Svajonės – raktas į žmogaus charakterį, kitaip tariant, „pasakykite, apie ką svajojate, pasakysime, kas esate“. Žmonės mėgsta svajoti apie tai, ko neturi. Dvi nuostabias dukras mes jau turime, namą jau buvome pastatę, todėl ir svajonės mūsų kitokios. Dukros užaugo, išvyko studijuoti, Almai tvarkyti 200 kv. m namus, man užaugintą medį paversti malkomis, „tarnauti” sodybai – pjauti žolę ir kiti kasdieniai rūpesčiai – atsibodo, tad pradėjome svajoti apie kitus dalykus – keliones. Tai tikrai nėra mūsų pirmoji kelionė. Jau esame buvę ekspedicijoje Altajus-Mongolija-Baikalas. 2011-2017 metais išmaišėme Europą, Afriką, Sibirą, Uralo kalnus. Dabar, įpusėjus projektui, aš jau svajoju apvažiuoti Žemę perimetru, aplankyti visus švyturius, o senatvėje gaminti jų modelius. Dar svajoju apie anūkus… Žmogus juk gyvas tol, kol turi svajonių, panašu, kad aš jų turiu dar 100 metų į priekį“.

Ši kelionė – komercinis projektas. Įsigijote du visureigius, patobulinote kemperius, pavadinote juos „gryčia” ir „troba”, vieną automobilį nuomodavote atskiruose etapuose, kitu važiavote patys. Norinčiųjų keliauti buvo daug, kaip išsirinkdavote, su kuo keliausite? Kokie jums svarbūs keliautojų bruožai, kokios taisyklės jiems taikomos?

Audrius Sutkus: „Norintys keliauti kartu turėdavo turėti tam laiko. Laikas – didžiausias turtas, atsitraukti nuo savo darbų, įsipareigojimų 50-čiai dienų gali ne kiekvienas. Taip pat reikia turėti pinigų automobilio nuomai (apie 8500-10000 eurų dviem asmenims). Norintys keliauti turėdavo pasidaryti vizas, nebūti antivakseriais (skiepai privalomi), susipažinti su taisyklėmis. Jose aptarta higiena, tvarka, punktualumas, galiojantis tarptautinis B kategorijos vairuotojo pažymėjimas bei tinkami visureigio vairavimo įgūdžiai. Taip pat labai svarbu įsivertinti savo fizinę sveikatą ir psichologinę būklę, kad pavyktų atlaikyti galimą krūvį, negandas ir nuosmukius, galimą namų ir artimųjų ilgesį, įveikti baimes ir trūkumus”.

Neatsisakote idėjos po šių kelionių išleisti nuotraukų albumą „1000 pasaulio stebuklų“?

Audrius Sutkus: „Pasaulis – vienas didelis stebuklas, su paslėptomis istorijomis, žmonijos pasiekimais ir kūriniais, iki šiol išlikusiais gamtos dariniais. Filosofine prasme, pasaulyje suskaičiuotume milijonus stebuklų, nuo mistinio žvėries pėdsako akmenyje ar esant -50 laipsnių šalčiui neužšąlančio upelio, pastato Dubajuje ar Žemės saulėlydžio vaizdo stebėjimo iš kosminio palydovo. Kiekvienas turime savo nuosavų stebuklų, tokių kaip senas močiutės receptas ar gimimo dienų sutapimai su kažkuo neįtikėtinu. Pasaulyje pripažintų stebuklų, apčiuopiamų reginių, UNESCO saugomų senovinių ar vertingų objektų, religinių, žmonijos sukurtų inžinerinių statinių ar svaiginančiai gražių vietų yra žymiai mažiau nei milijonas, bet tikrai ne 7 senieji ir 7 naujieji pasaulio stebuklai. Mūsų projekto pagrindinis tikslas – apvažiuoti ir nufotografuoti tūkstantį pasaulio stebuklų, kurių sąrašas sudarytas remiantis įvairiausiais šaltiniais. 2023-2025 metais planuojame išleisti foto albumą lietuvių, anglų, kinų, ispanų ir rusų kalbomis, organizuoti albumo pristatymo turą didžiuosiuose pasaulio miestuose. Kviečiame jonaviečius jau šiandien tapti šio albumo rėmėjais!“

***

Viena aktyviausių Išorų kaimo gyventojų, VšĮ „D&DM” direktorė Daiva Marazienė prieš keliautojams išvykstant į didžiąją kelionę mokė juos pirmosios pagalbos teikimo, kad, esant reikalui, galėtų vieni kitiems skubiai ir teisingai pagelbėti. Todėl Daivos  ir jos vyro Dariaus firmos “D&DM” logotipą galite matyti ant abiejų ekipažų bei ant keliautojų aprangos.

Daiva, papasakokite, kodėl pasikvietėte pasaulio stebuklų tyrinėtojus – Almą ir Audrių – į svečius Užusaliuose, ar pati sekėte jų keliones?  

„Renginyje dalyvavę žmonės patys turėjo progą įsitikinti, kad šie žmonės – Audrius ir Alma – patys yra WOW. Žavi šių keliautojų patriotiškumas, ekologiškumas, lyderystė, planavimas, optimizmas bei užsispyrimas. Tiesa, prisipažinsiu, tą dieną, kai Audrius užkalbino mane Lietuvos geriausio vairuotojo konkurso metu, kur mes abu teisėjavome savo rungtyse, pamaniau, kad jam stogas „nuvažiavo”. Parduoti namus, investuoti į mašinas, kurą ir keliauti 4 metus po pasaulį? Bet reikia geriau pažinti šį žmogų ir tuomet supranti, kad jam tai tikrai įmanoma. Tai žmogus, kuris niekada neprapuls. Su tokia galva ir auksinėmis rankomis tu gali viską. Ir dar turint tokią žmoną, kuri visuomet palaiko.  

Kas mane geriau pažįsta žino, kad nesu nei keliautoja, nei mėgėja žiūrėti keliautojų laidas. Bet Almos ir Audriaus nuotykiai mane tiesiog užbūrė. Žiūrėdavau jų laidas ir pykdavau, verkdavau ir džiaugdavausi kartu. Gal net ištesėsiu seniai duotą pažadą savo giminaičiams Australijoje ir juos aplankysiu, kai baigsis visi šie „reikalai“ su COVID. Tokie žmonės įkvepia ir pripildo tave entuziazmo ir gerų emocijų, o juk dabar taip to trūksta mums visiems!“   

***

Renginio Užusaliuose metu buvo traukiamas vienas laimingasis, kuris gavo dovanų Valdo Valiukevičiaus knygą „Benzingalviai“. Laimingąja tapo Jonavos kultūros centro Turizmo informacijos centro skyriaus vadovė Vijolė Šadauskienė. Vijole, kaip jūs vertinate šį renginį ir pačius keliautojus?

„Loterijose man nesiseka, todėl laimėti keliautojo Audriaus Sutkaus pasirašytą knygą man buvo maloni staigmena. O renginys, žinoma, puikus, sveikinu aktyvių Užusalių seniūnijos gyventojų Daivos ir Dariaus Marazų iniciatyvą kviesti įdomius žmones į Užusalius.

Keliautojai Audrius ir Alma Sutkai man padarė labai gerą įspūdį: paprasti, šilti, bet ypatingi. Juk toli gražu ne kiekvienas dėl svajonės ryžtųsi parduoti savo namus ir leistis į kelionę aplink pasaulį. Dažnas esame pripratę prie savo buities, namų, savų darbų, prie savo rutinos. Esame įsisukę į kasdienių rūpesčių ratą, net nepastebime, kaip greitai gyvenimas bėga pro šalį. Aš tikrai neagituoju aukotis ir dėl galimybės pamatyti pasaulį parduoti savus namus, tačiau keliauti, nors ir po savo kraštą, tikrai galime kiekvienas. Kviečiu savo didžiąsias keliones pradėti nuo mažesnių žingsnelių – pirmiausia nuo savo krašto pažinimo. Visos kelionės žmones tarsi pakylėja. Jos suteikia pertrauką nuo kasdienybės, leidžia pajusti, ką reiškia būti už savo gyvenamosios vietos ribų. Kelionės padeda prasiblaškyti ir nuo kasdienės rutinos bei padaro mūsų gyvenimą daug spalvingesnį ir įdomesnį. Keliavimas padeda praplėsti akiratį, išmoko daugybės naujų dalykų... Keliaudami susirandame draugų. Pagaliau – kelionės daro žmogų gerokai laimingesniu“.

***

Viena pagrindinių renginio organizatorių, Užusalių mokylos-daugiafunkcio centro renginių organizatorė Laurita Puškova – aktyvi keliautoja. Vos Daivai Marazienei  užsiminus apie galimybę pasikviesti į svečius keliautojus Almą ir Audrių, iškart sutiko ir pradėjo renginio organizavimą. Laurita, kuo jus sužavėjo šie pasaulio stebuklų ieškotojai?

„Kelionės yra vienas iš didžiausių mano gyvenimo variklių, todėl pasikviesti į Užusalius žmones, kurie apkeliavo beveik visą pasaulį, buvo tikra garbė. Manau, kad iš tokių žmonių, kaip Audriaus ir Almos, tikrų keliautojų, kiekvienas galime daug ko pasimokyti, nes kelionės nėra vien poilsis, gulėjimas prie baseino ir muziejų lankymas. Kelionės ugdo ir lavina kantrybę, tarpusavio ryšį, pagarbą vienas kitam“.

 ***

 Šio renginio informaciniai rėmėjai – Užusalių ir Išorų bibliotekos bei jų nenuilstančios entuziastės Ala Kontromavičienė ir Ina Aleksandravičiūtė. Pasak Alos, tai –puikus sumanymas ir renginys, vienas iš būdų sutelkti bendruomenę.

Karolina VIČIŪTĖ

S. Koženiauskaitės nuotr.