Paskelbtas Miesto naujienos

Vitalija Kraučelienė: nebuvo nė karto, kad kitur keliaudami nepakviestume aplankyti ir mūsų krašto

Trečiadienis, 08 December 2021 11:54 Parašė 

Jonavietę Vitaliją KRAUČELIENĘ puikiai pažįsta visi, kas mėgsta keliauti. Ir ne tik po Jonavos kraštą. Socialiniuose tinkluose ar į asmeninius el. paštus sukrenta Vitalijos kvietimas keliauti po Lietuvą ar į užsienį, „prikabinama“ kelionės programa. Ir gatvėje sutiktą pažįstamą V. Kraučelienė palabins, apie planuojamą kelionę papasakos. Žodžiu, belieka tik apsispręsti. Su Vitalija keliavau ir aš. Įspūdžių – nors vežimu vežk! 

Prisiminusi keliones, nuoširdžiai apsidžiaugiau, kad Kauno apskrityje laimėtoja tapo mūsų Vitalija, gidė ir kelionių organizatorė, įkūrusi Jonavos keliautojų klubą „Jongida“. 

Koks konkursas? Tai –  išskirtinis Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) projekto „Integruojanti infrastruktūra“ inicijuotas konkursas „Aš – savo krašto ambasadorius“, finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. Mėnesį trukusiame konkurse savo kandidatūrą tapti krašto ambasadoriais pateikė per šešiasdešimt  asmenų iš įvairių Lietuvos regionų. Kandidatai dalijosi savo pasiekimais, rašė apie vertybes, kurias puoselėja ir kaip prisideda prie gerovės kūrimo savajame krašte. O laimėjo tie, kurie surinko daugiausiai lrytas.lt lankytojų balsų.

Visų mūsų krašto kelionių entuziastų vardu sveikiname Vitaliją Kraučelienę ir kalbiname laimėtoją Kauno apskrityje.

– Vitalija, kada pradėjai organizuoti keliones?  

Labai seniai. Daug metų teko keliauti su „Achemos“ turizmo biuru „Joris“. Paskui –  Kaunas. Priklausau Kauno gidų draugijai „Gidas“. Tuometinė klubo vadovė Marija Aleknavičienė  mane, kaip gidę ir kelionių organizatorę, vis skatino „judinti“ Jonavą. Taip, besišnekėdami su pažįstamais apie keliones, besiklausydami jų norų, ir pradėjom keliauti. Visada turiu paruošusi bent keletą įdomių kelionių.  

– Kas paskatino įkurti Jonavos keliautojų klubą „Jongida“? 

Bendrauju su mūsų Krašto muziejumi. Čia smagu apsilankyti, sužinoti kas naujo, o kartais ir mano pagalba reikalinga. Dažnai kalbant apie keliones su muziejaus direktore Daiva Petrikėniene, jai kilo mintis kurti turizmo klubą. Idėja yra, keliautojų yra, teliko sugalvoti pavadinimą. Jis turėjo būti skambus ir informatyvus. Dėsčiau,  dėsčiau, kol suskambėjo JONGIDA. Susirinkome visi, pasitarėme ir, ruošiantis paminėti Pasaulinę turizmo dieną 2014 m. rugsėjo 25-ąją, Krašto muziejuje įvyko Jonavos keliautojų klubo „Jongida“ įkūrimo vakaras. Muziejaus edukatorė Ramunė Rugienė įteikė keliautojų klubui senovės baltų keliautojų dievą Kelukį. Tai – kelio dievaitis, mitinis keliautojų globėjas, kelionėn padedąs išvilioti ir draugus. Muziejus mums padovanojo ir logotipą. Nutarėme, kad keliausim po Lietuvą, susipažinsim su savo rajonu, jį garsinsim. Pasigaminome ženkliukus su Jonavos keliautojų klubo logotipu „Jongida“. 

– Papasakok plačiau apie savo veiklą: gal turi statistikos, kiek ir kur organizavai kelionių? Kokios pačios populiariausios? 

Statistika mums nėra rodiklis. Keliautojai džiaugiasi suradę čia daug bendraminčių, naujų draugų. Kartu daug keliaujam. Keletas akimirkų apie šimtus kilometrų. Anksti ryte išvykstame iš Jonavos ar Lietuvos. Keliaujame, kad atrastume rūmus, pilnus ekstravagantiškos prabangos, barokui būdingo tviskėjimo, kad akys pasimėgautų gėlių spalvomis, susipažintume su mūsų krašto regionais, jų papročiais ir valgiais. 

Yra įsimintinų akimirkų, kai Platelių ežere savo rankom gaudėm vėžius ar keliavom po raudonojo molio kanjonus, kur visa grupė tilpo ekskavatoriaus kauše. Pamatėme, kad Naujoji Akmenė nėra užkampis, o labai gražiai sutvarkytas miestas, sužinojome, kad Žagarė senesnė už Rygą... Ne kartą mus keliai jau nuvedė pas kaimynus latvius, estus, lenkus, baltarusius, ukrainiečius. Grožėtasi Saremos salos grožiu, Tartu, Talino ir Narvos senamiesčiais. Aplankytas karališkasis miestas Augustavas; Gdanskas, Sopotas, Gdynė, Malborko pilis, Olštynas ir t. t. Ne kartą lankėmės Rundalės, Bauskės pilyse; Jelgavoje – ledo skulptūrų festivalyje. Pas mano draugę Inarą dalyvavom sūrių fiestoje, pas Janį ragavome čitaki grybų, česnakų ūkyje smagiai praleidome laiką. O kur Ventspilis, Daugpilis, Agluona, Duobelė su alyvų žydėjimu... 

– Kiek keliautojų vienija tavo klubas? Galbūt jungiasi ne tik jonaviečiai, bet ir visas Kauno regionas?

Kaip čia pasakius. Ekskursijai kartais per pusdienį autobusas užsipildo. Vienu metu buvo iki 160 „sąrašinių“. Bet metai eina, keliautojai keičiasi. Branduolys – apie 40 ir likusieji, rečiau keliaujantys ar naujai prisijungę. Kaip minėjau, nesame užsidarę. Atvyksta norintys keliauti  iš Ruklos, Žeimių miestelio, Naujasodžio, Liepių, Upninkų, Gulbiniškių, Šveicarijos, Užusalių. Turime keliautojų ir iš Karmėlavos, Kauno, Alytaus. 

– Sakoma, vienas lauke – ne karys. Kas tavo artimiausi pagalbininkai, aktyviausi klubo nariai? 

Labai džiaugiuosi, kad mes, klubiečiai, labai draugiški. Aš kartais prašau jų patarimo,  kai planuoju keliones: kokie norai, idėjos, pasiūlymai. Žinoma, yra pagalbininkų. Turime „finansų ministrę“ Robertą ir „kultūros ministrę“ Gemą. Ji penkmečio proga sukūrė smagų „Jongidos“ himną. Nuotraukomis rūpinasi Dalia, Eugenija, Vera, Rita. Galėčiau sąrašą dar tęsti. 

– Kuo keliautojus patraukia Jonavos kraštas? 

Įdomus kraštovaizdis, turi solidžią istoriją, yra gana jaunas, modernus, šiuolaikiškas. Jame gyventi gera. Ne kartą teko girdėti turistus kalbant, kad miestas kompaktiškas ir labai sutvarkytas. Džiaugiasi pažinę mūsų kraštą, nes mes turime tai, ko neturi kiti rajonai. Kartą teko skambinti į Šiaurės Lietuvą užsakyti edukaciją. Paklausė, iš kur bus keliautojai. Grupė buvo iš Šveicarijos, taip ir pasakiau. Pauzė... Mes užsienietiškai nevedam ekskursijų. Paaiškinau, iš kokios Šveicarijos, pakviečiau atvykti į mūsų kraštą. Sulaukėme. Klubiečiai neleis sumeluoti: per tiek metų  nebuvo nė karto, kad kitur keliaudami nepakviestume aplankyti mūsų  krašto. Stengiamės nuvežti lankstinukų apie Jonavą ar suvenyrą.    

– Viską aukštyn kojomis apvertusi pandemija privertė mąstyti dar kūrybiškiau. Kaip ji atsiliepė tavo vadovaujamam klubui?

Tikrai taip. Turime save saugoti, todėl į kelionę kviečiame tik keliautojus, turinčius galimybių pasą. Keliaujame mažiau, bet spėjom pabuvoti Latvijos Šveicarijoje – Gaujos nacionaliniame parke. Ekskursiją pradėjome lankydamiesi Lygatnės gamtos takuose, persikėlėm lynų keliu per Gaują. Smagiai sutraukėm lietuvišką dainą Gutmanio oloje, aplankėme lazdų parką, Ciesio, Siguldos, Turaidos, Krimuldos pilis. Rugsėjį lankėme Krokuvą su senosiomis pilimis, Zakopanę, Čenstakavą, Varšuvą. Džiazavom Panemune, susipažinom su Zanavyku kraštu, ragavom šio krašto valgį – ragaučių. Kelionės dabar daugiau gamtoje... 

– Kas tave paskatino dalyvauti konkurse „Aš – savo krašto ambasadorius“? 

Jongidiečiai. Yra dar vienas žmogus, kuriam esu dėkinga.   

– Tave, kaip laimėtoją, apibūdino taip: „Ji garsina savo miestą po visą Lietuvą ir pasaulį kviesdama turistus aktyviai lankytis Jonavoje ir juos supažindina su šiuo nuostabiu miestu ir apylinkėmis“. Imk ir pakomentuok. Nesikuklindama.  

Čia – tikra tiesa. Pasitaikius progai visada supažindinu. Kartą vienoje ekskursijoje išgirdau Kauno gidą sakant, kad pro Jonavą pravažiuoja aplinkkeliu, nes nėra ką rodyti. Po kiek laiko pavyko Kauno gidus pakviesti apsilankyti mūsų krašte. Jiems suorganizuota ekskursija ir edukacija. Buvo nustebę, kad atrado Jonavą kaip tikrai įdomų miestą. 

Yra dar vienas kolektyvas, kuris turės ką pasakyti apie Jonavą. Tai – Trečiojo amžiaus universiteto turizmo fakultetas, kurio dekanė esu aš. Jau buvome nuvykę į totorių sostinę Raižius, pakeliavome po Alytaus kraštą. Dabar studijuojame Jonavos krašto istoriją ir Jonavą. Reikia ne tik praeiti, bet ir žinoti, pro ką praeini.  

– Laimėjimas konkurse „Aš – savo krašto ambasadorius“ ne tik džiugina, bet ir įpareigoja. Kokie „Jongidos“ tolimesni planai? Kuo žadi nustebinti prisiekusius kelionių fanus? 

Titulas sutapo su skaudžiu įvykiu šeimoje, dar nespėjau susivokti, todėl žiūriu ramiai. Ką veikti su titulu ir ką įpareigoja, matysim. Dabar dar nežinau. Daugiau mėgstu kalbėti apie padarytus darbus.

Dėl „Jongidos“ planų daug. Matysim pagal situaciją, kiek jų liks stalčiuje ateičiai. Aš žinau, kad jongidiečiai mėgsta gerai praleisti laiką, atrasti tai, ko dar neregėjo, todėl nustebinti juos  nėra lengva. Šiemet nustebinau džiazuojančia Panemune. Klausėmės garsaus pasaulyje džiazo trimitininko ir dainininko Lui Armstrongo dainų ir džiazavome „Džiazo sūrio“ degustacijoje. Mes, jonaviečiai, buvome pirmieji lankytojai ir vertintojai. Suintriguosiu: turiu paruošusi dar vieną gerą žinią...

– Ačiū už pokalbį. 

Kalbėjosi Kristina LUKOŠEVIČIŪTĖ

 

cpva es logo       

 

 region logo