Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Kaip stipriai skiriasi biudžetinės ir premium klasės žieminės padangos?

Penktadienis, 03 December 2021 10:37 Parašė 

Naujos padangos yra ganėtinai brangus pirkinys. Atsižvelgiant į padangų matmenis bei kokybę, už komplektą teks pakloti nuo šimto iki kelių tūkstančių eurų. Tačiau, kodėl vieni vairuotojai už tą pačią kainą gali įsigyti vieną, o kiti keletą padangų komplektų?

Žinoma, didelę įtaką kainai daro padangų matmenys. R15 padangos įprastai yra gerokai pigesnės už R21 modelius. Didelėms žemo profilio padangoms sukurti reikia pagaminti itin tvirtas sieneles, o kordas turi atlaikyti didelį krūvį. Tačiau, gamintojo pavadinimas ant padangos krašto taip pat turi didelę įtaką jos kainai. Tad kaip stipriai iš tiesų skiriasi premium ir biudžetinės klasės padangos?

Automobilio valdymo savybės

Padangų kokybė atsiskleidžia jau per bandomąjį važiavimą. Prieš porą metų „Tyre Reviews“ atliko bandymą ant dviejų vienodų automobilių sumontavę skirtingus žieminių padangų komplektus – biudžetinį ir premium.

Kaip jau turbūt atspėjote, vienas iš bandymų buvo stabdymas ant sniego. Kiekvienas automobilio gamintojas nustato automobilio stabdymo kelią, tačiau jis labai priklauso nuo padangų kokybės. Bandymų metu pastebėta, kad automobilis su biudžetinėmis padangomis sustojo 20% toliau nei konkurentas su premium padangomis.

Vairuotojai padangas išbandė ir trasoje. Pastebėta, kad automobilį „apautą“ premium klasės padangomis valdyti yra gerokai lengviau ir patikimiau. Posūkiuose nesusiduriama su nenuspėjamais judesiais, o sukibimo savybės puikios. Tuo tarpu, biudžetinės klasės padangos nebuvo tokios patikimos važiuojant didesniu greičiu – posūkiuose teko važiuoti dar lėčiau, o stabdžius spausti anksčiau.

Ilgaamžiškumas

Išlaidos padangoms susideda ne tik iš jų kainos, bet ir tarnavimo laiko. Jeigu pigios padangos atlaikys tik tris žiemas, o brangios šešias – savaime suprantama, kad brangesnės padangos, iš tiesų, gali būti netgi pigesnės! Premium padangų gamintojai pasitelkia technologijas, leidžiančias puikų sukibimą suderinti su ilgaamžiškumu – iš to ir susideda geriausios žieminės padangos.

Žiemai skirtos padangos yra gaminamos iš specialaus gumos mišinio, kuris nesukietėja žemoje temperatūroje. Gali atrodyti, kad pagaminti minkštą gumą padangoms nėra sudėtinga, ir tai yra tiesa – daug įvairiausių biudžetinės klasės padangų gamintojų tai sugeba. Tačiau, ilgaamžiškumą užtikrinti gali ne kiekvienas.

Beje, kaip greitai dėvėsis padangos galite sužinoti dar prieš jas įsigydami. Vienas iš daugybės užrašų ant padangos sienelės yra „TREADWEAR“. Įvairių bandymų metu nustatoma protektoriaus dėvėjimosi sparta. Kuo skaičius šalia užrašo didesnis, tuo padanga atsparesnė dėvėjimuisi.

Ar pigesnės padangos mažiau saugios?

Prastos kokybės, nesaugios padangos į parduotuvių lentynas nepakliūna. Kiekvienas padangos modelis privalo atitikti tam tikrus saugumo reikalavimus, todėl sukibimas, ilgaamžiškumas, triukšmo lygis ir kitos panašios savybės yra labiausiai kintantys kriterijai.

Vairuotojas turėtų pats įvertinti eismo sąlygas, su kuriomis jis susiduria dažniausiai, ir tik tada rinktis tinkamiausias padangas. Dažniausiai premium klasės padangos užtikrina trumpiausią stabdymo kelią, mažesnį triukšmo lygį bei ilgaamžiškumą, tačiau visa tai nėra būtina kelis šimtus kilometrų per metus miestelio keliais nuvažiuojantiems vairuotojams.

Kaina

Labai dažnai būtent padangų kaina pirkėjams yra svarbiausia. Tarkim 235 45 R17 dydžio modeliai prasideda nuo 30 eurų, tačiau šio dydžio „Dunlop“, „Michelin“, „Pirelli“ ir kitų premium klasės gamintojų padanga gali kainuoti 200 eurų ir daugiau. Turėkite omeny, kad ir žinomi gamintojai siūlo produkciją įvairiems poreikiams, todėl kiekvienas vairuotojas ras puikų kainos ir kokybės santykį.

Padangoms, kaip ir įvairiems produktams, puikiai tinka populiari taisyklė: „kiek sumokėsi, tiek ir gausi“. Premium klasės padangos užtikrina ilgaamžiškumą ir puikų sukibimą su įvairiais kelio paviršiais. Tad nenustebkite, jeigu dvigubai pigesnės padangos susidėvės dvigubai greičiau!