Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sportas

Naujos viltys galvočių langeliuose

Trečiadienis, 01 December 2021 11:32 Parašė 

Jonavos sporto arenoje įvyko rajono greitųjų šaškių pirmenybės. Vienai partijai sužaisti kiekvienam buvo skiriamos 7 minutės, pridedant po kiekvieno ėjimo 5 sekundes.

Kaip papasakojo „Joneidros“ sporto klubo vadovas ir šių varžybų teisėjas Aleksandras Fomkinas, į pirmenybes atvyko ir svečių iš Kauno, Širvintų, Elektrėnų, Anykščių, Kupiškio, Ukmergės. Nors į mūsų rajono čempionus svečiai negalėjo pretenduoti, vadžių nuo pat pirmųjų ratų nepaleido. Nepralenkiamas čia buvo elektrėniškis didmeistris Anatolijus Šugajevas, po jo sekė anykštėnas Valdas Veršulis ir kaunietis Emilis Jurkynas. Vos kelis žingsnelius nuo nugalėtojų atsiliko kaunietis, beje, buvęs jonavietis Vincas Guogis, po jo – du broliai iš Kupiškio – Arijus ir Astijus Ribokai.

Septintoje vietoje – pirmas iš mūsiškių Jonas Čižiūnas, kuris ir pelnė rajono čempiono titulą. Netoli bičiulio buvo Jonas Venckas, Stasys Markevičius, bet paskutinėse partijose šiedu vyrai suklupo ir kiek atsiliko. Įdomu, kad čempionu tapusiam J. Čižiūnui plačiausiai nusišypsojo Fortūna ir neseniai vykusiose kovose Deltuvoje (Ukmergės r.), kur jonavietis iškovojo „Aukštaitijos taurę“. Kiti Jonavos pasiuntiniai taip pat pagirtinai ten pasirodė.

Džiugu, kad šaškėmis vis labiau domisi ir moterys. Kai kurios norėtų atkurti ir sustiprinti vaikystėje įgytus įgūdžius, kai kurioms pandemijos metu atsiranda daugiau laiko ne tik skaityti, spręsti kryžiažodžius, įvairius loginius uždavinius, bet ir susidomėti viliojančiais šaškių labirintais. Antai tose pat rajono pirmenybėse neblogai pasirodė kupiškėnė Lina Malinauskaitė, ukmergiškė Melanija Juškienė, jonavietė Karolina Šimkutė bei pirmąkart rimtose varžybose sudalyvavusi mūsų gimnazistė Diana Saukaitytė.

Atrodo, Jonavoje atgyja ir šachmatai. Neseniai „Aido“ draugijai stojęs vadovauti tarptautinis korespondencinių šachmatų didmeistris Vytautas Andriulaitis puoselėja viltis konsoliduoti ganėtinai išsisklaidžiusią žaidėjų bendruomenę ir jau organizavo keletą turnyrų. Vienas jų buvo skirtas tarptautinio meistro Aido Labucko atminimui, kitas praėjusį šeštadienį įsiplieskė dėl Lietuvos Seimo nario Eugenijaus Sabučio apdovanojimų. Džiugu, kad Seimo narys ir ateityje ketina remti šį karališkąjį žaidimą, ne veltui kadaise, dar pirmoje klasėje, pats lankė Jonavos šachmatų klubo treniruotes. Kol kas pirmuosius turnyrus, vykstančius Savivaldybės viešojoje bibliotekoje (ačiū jai), laimi pats draugijos vadovas, bet, tikėkimės, laikui bėgant ir jam atsiras konkurentų. Karališkojo žaidimo reabilitacijai Jonavoje reikia ne tik  greitojo žaidimo po 10 minučių, bet ir jaunimo edukacinės veiklos, rimtesnio susimąstymo reikalaujančių kovų.

Marius Glinskas

Vaidos Stundienės nuotr.