Paskelbtas Aktualijos

Populiariausia biokuro rūšis Lietuvoje – mediena

Antradienis, 30 November 2021 16:40 Parašė 

Biokuro terminas daug kam girdėtas ir gerai pažįstamas. Biokuras yra skirstomas į kietąjį, skystąjį ir dujinį biokurą. Biokuras yra gaminamas iš biologiškai skaidžios biologinės kilmės žemės ūkio, miškų ūkio ir susijusių pramonės šakų žaliavų, atliekų ir liekanų, įskaitant augalines ir gyvūnines medžiagas, taip pat biologiškai skaidžių pramoninių ir komunalinių atliekų.

Mediena ir jos produktai namų šilumai

Medienos granulės, briketai ir malkos yra kietasis biokuras. Kietuoju biokuru yra vadinami iš medienos ar kitų biokuro rūšių (žolinių augalų biomasės, vaisių biomasės ir biomasės mišinių) pagaminti degūs kietieji produktai, naudojami energijai gaminti.

Iš ąžuolo, uosio, skroblo, guobos, vinkšnos, klevo ir t. t. medienos paruoštos malkos bei pagaminti briketai ir medienos granulės yra kaitriausi. Malkų, medienos granulių ir briketų kaitrumas (kaloringumas) yra viena svarbiausių kuro, naudojamo namams šildyti, savybių. Kaitrumą lemia medienos tankis ir drėgmė. Iš visų kietojo biokuro rūšių, lyginant malkas, medienos granules ir briketus, mažiausias drėgnis yra briketuose.

Peleningumas – dar viena savybė, į kurią reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis kietąjį biokurą. Kas slepiasi po šiuo terminu? Peleningumas yra savybė, nurodanti susidarančių pelenų kiekį, degant kietajam biokurui. Verta prisiminti, kad kuo mažesnis jūsų pasirinkto kietojo kuro peleningumas, tuo ilgiau jums tarnaus jūsų katilas ar krosnis ir tuo rečiau jums teks užsiimti jų valymu.

Kokias malkas pasirinkti?

Malkas galima suskirstyti į tris grupes. Pirmoji grupė – malkos, išskiriančios didelę šilumos vertę. Jos yra paruoštos iš buko, obelų, ąžuolo, klevo ir beržo medienos. Antroji grupė – tai malkos, išskiriančios vidutinę šilumos vertę. Antrajai grupei priskiriamos malkos yra paruoštos iš guobos, vyšnių, eglių, klevo ir beržo medienos. Ir, galiausiai, trečioji grupė – tai malkos, išskiriančios mažiausią šilumos vertę. Jos yra paruoštos iš drebulės, pušies, raudonalksnio, eglės ir kedro medienos.

Karštesnį ir ilgesį degimo laiką garantuoja malkos, paruoštos iš lapuočių medžių medienos. Tai ne vienintelis šių malkų privalumas. Jos taip pat turi mažiausiai dervų ir sakų, todėl yra švaresnės. Tiesa, malkos, paruoštos iš minėtos medienos, dažniausiai yra brangesnės.

Vis dėlto, kokias malkas pasirinkti? Manau, kad atsakymas labai paprastas ir tikrai nėra netikėtas. Pasirinkti reikia sausas malkas, nes drėgnos malkos, nesvarbu iš kokios medienos rūšies būtų paruoštos, neatliks tinkamai pagrindinės savo funkcijos.

Kokius briketus ir medienos granules pasirinkti?

Didelio skirtumo, kokius briketus pasirinksite, nėra. Briketus galima naudoti visuose kietojo kuro katiluose ir židiniuose ir tam nereikia jokios papildomos įrangos ar pasiruošimo. Briketai pasižymi mažu peleningumu, jie neišskiria jokių kenksmingų lakiųjų medžiagų, todėl yra „draugiški“ gamtai, jie yra pigesni nei malkos, bet negali būti sandėliuojami lauke.

Kalbant apie medienos granules, galima paminėti, kad jos, lyginant su kitu kuru, naudojamu šildymui, yra pigesnės, o jų peleningumas nesiekia nei 1 proc. Medienos granulės yra kompaktiškos, neužimančios daug vietos, o, svarbiausia, uždengus jas galima sandėliuoti ir lauke.

Nesvarbu, kokią kietojo kuro rūšį (malkas, briketus ar medienos granules) pasirinksite, Esaurida.lt padės jums išsirinkti gaminį, geriausiai atitinkantį jūsų poreikius.