Paskelbtas Laisvalaikis

Kaip pasirinkti tinkamiausią terasą ir įsirengti stoginę

Antradienis, 30 November 2021 16:32 Parašė 

Sulaukiama vis daugiau skambučių ir užklausų dėl terasos ar stogo įrengimo konsultacijos. Šie klausimai dažnai kartojasi, todėl supratome, kad sunku pradėti montuoti pastatus. Todėl norime atkreipti Jūsų dėmesį į pagrindinius su Jūsų užklausa susijusius aspektus bei svarbiausias užduotis, kurias reikia atlikti kreipiantis dėl terasos ar stogo įrengimo darbų. Ne tik privačių namų savininkams – mada mėgautis terasos teikiamomis pramogomis. Vis daugiau pirmame aukšte esančių butų savininkų yra linkę įsirengti šią nedidelę ir patogią poilsio zoną gryname ore. Norint, kad jis ilgiau džiugintų šeimininką, pravartu laikytis tam tikrų paruošimo ir šiltinimo principų bei naudoti kokybiškas ir patikimas šiltinimo medžiagas.

Dažniausiai terasa įrengiama ant žemės, ji gali būti jungiama prie namo, arba gali būti įrengta šiek tiek toliau nuo namo

Kai kuriais atvejais terasą galima įrengti ir ant stogo. Bet kokiu atveju jis turės tvirtą pagrindą, ant kurio vėliau bus įrengiamos terasos grindys. Mediena yra tinkamai paruošta ir apsaugota nuo neigiamo drėgmės ir atmosferos poveikio. Terasos grindys neturi tiesiogiai liestis su betonu ar žeme, todėl konstrukcijoje numatytos sijos, kurios sukuria tarpą tarp terasos pagrindo ir kelio dangos. Būtent šis tarpas leidžia medienai vėdintis ir išgaruoja dėl lietaus po terasos danga susidariusi drėgmė. Taip pat būtina parinkti tinkamas sijas kiekvienai medienos rūšiai, iš kurios gaminamos terasos plokštės. Pagrindinė taisyklė: čia naudojamos medienos tankis turi būti panašus į terasinių lentų tankį.    Tvirto terasos pagrindo vaidmenį dažniausiai atlieka betoniniai blokeliai arba poliai, išlieti iš betono išgręžus grunte skyles. Kai kuriais atvejais medinei terasai išliejamas ir ištisinis juostinis pamatas. Bet kuriuo iš šių atvejų betoną būtina apsaugoti nuo grunto drėgmės – šitaip ir terasos mediena ilgiau išliks tvirta, ir drėgmė iš grunto nepersiduos į pastato sieną, jei betoninis terasos pagrindas su ja liečiasi.

Pirmas dalykas, kurį reikia padaryti, yra išmatuoti būsimos terasos ar stogo plotą

Taip pat iš pradžių galima apskaičiuoti plotą (kv.m), kad suprastumėte dydį ir lengviau bei tiksliau apskaičiuotumėte numatomą vertę bei pasirinktumėte tinkamą medžiagą. Tai puiku, kai klientas apsisprendė, kokią medžiagą norės naudoti terasai ar stogui. Tada galime tik teikti pasiūlymus, ar pasirinkimas yra teisingas praktiniu požiūriu, ir, kai reikia, siūlyti alternatyvas. Ar kada nors susimąstėte, kokio medžio rėmo norite? Kokią lentą (plastikinę, ty wpc ar medinę) norite montuoti?


Kalbant apie stogo dangą, reikėtų žinoti, ar montuoti metalinį ar medinį karkasą. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į stogą. Pagrindinė danga: polikarbonatas, skarda, stiklas. Stogo dydis turi būti šiek tiek didesnis nei terasa, kad būtų visiškai uždengta terasa. Labai svarbu prieš pateikiant užklausą dėl montavimo darbų nurodyti kokiame Lietuvos mieste bus atliekami darbai. Tai vienas svarbiausių aspektų apskaičiuojant darbų kainą  bei planuojant logistiką https://terasustatyba.lt/terasos-stogines-irengimas/.