Paskelbtas Miesto naujienos

Asmeninė pagalba – nauja paslauga neįgaliajam pagal jo poreikius

Penktadienis, 26 November 2021 16:22 Parašė 

Neįgalūs žmonės neretai susiduria su įvairiomis kliūtimis. Tam, kad šių žmonių gyvenimas būtų lengvesnis, o atsiradusios kliūtys netrukdytų gyvenimo kokybei, Jonavos rajono gyventojams prieš šiek tiek mažiau nei du mėnesius pradėtos teikti asmeninės pagalbos paslaugos. Asmeninė pagalba – kas tai?

Asmeninės pagalbos teikėjas Jonavos rajone yra Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centras. Neįgalusis taip pat turi teisę siūlyti pasitelkti savo asmeninį asistentą, atitinkantį jo poreikius, tačiau nesusijusį su neįgaliuoju artimais giminystės ryšiais. Asmeninę pagalbą teikia asmeninis asistentas, prieš tai išklausęs įžanginius individualios priežiūros personalo mokymus. Tai gali būti pagalba namuose ar viešojoje erdvėje, pavyzdžiui, asistentas gali padėti pasirūpinti asmens higiena, maistu, padėti nuvykti į reikiamą vietą, pagelbėti bendrauti, tvarkyti finansinius reikalus, orientuotis aplinkoje, organizuoti laisvalaikį ir poilsį, palydėti ir padėti nuvykti į darbo pokalbį, surasti tinkamą transporto priemonę, padėti judėti ten, kur nėra pritaikyta aplinka. Svarbiausias asmeninio asistento uždavinys – ne atlikti veiksmus už neįgalųjį, o atlikti kartu su juo. Asmeninę pagalbą gali gauti visi neįgalieji, kuriems šis poreikis bus nustatytas, neatsižvelgiant į amžių, negalios sunkumą ar pobūdį.

Asmeninės pagalbos paslaugos yra mokamos. Jeigu neįgaliojo, kuriam reikalinga asmeninė pagalba, pajamos mažesnės nei 256 Eur, už asmeninę pagalbą jam mokėti nereikia. Jeigu pajamos didesnės, neįgalusis turėtų apmokėti ne daugiau kaip 20 proc. paslaugos kainos. Be to, asmeninės pagalbos teikimo kaštų ir neįgaliojo įmoka neturėtų viršyti 20 proc. jo pajamų. Asmeninė pagalba, tai pagalba ne tik tiesiogiai paslaugas gaunančiam žmogui, bet pagalba ir neįgaliųjų artimiesiems. Tikimasi, kad, užtikrinus asmeninės pagalbos teikimą, į darbus galės grįžti 50–70 proc. neįgaliųjų šeimos narių, kurie iki šiol užsiimdavo namiškio su negalia priežiūra. Taip pat turėtų padidėti ir dirbančių neįgaliųjų skaičius.

Šiuo metu Jonavos rajone asmeninės pagalbos paslaugos teikiamos 8 gyventojams. Vidutiniškai žmogui paslaugos teikiamos 56 val. per mėnesį. 63 proc. paslaugų gavėjų –  moterys, 37 proc. – vyrai. Vyriausio amžiaus paslaugų gavėjui yra 80, o jauniausio – 12 metų. Negalios pobūdis labai įvairus: regėjimo, judėjimo, intelekto, jutimo ir kt. Pagal šiuos duomenis matyti, kad asmeninės pagalbos paslaugos individualizuojamos pritaikant paslaugų pobūdį prie kiekvieno žmogaus negalios pobūdžio ir paslaugų poreikio. Taip siekiama užtikrinti neįgaliųjų savarankiškumo ir pasirinkimo laisvę.

Šiandien drąsiai galima teigti, kad asmeninė pagalba neįgaliajam leidžia gyventi oriau, kokybiškiau ir savarankiškiau. Kviečiame Jonavos rajono savivaldybės gyventojus, kuriems reikalinga asmeninė pagalba, kreiptis į Jonavos rajono savivaldybės administracijos socialinės paramos skyrių  118 kab. (tel. 8 349 50032) ir teikti prašymus.