Paskelbtas Renginiai

Birutės Gadišauskienės tapybos darbų paroda „Įspūdžio išraiška“

Trečiadienis, 24 November 2021 15:01 Parašė 

Jonavos kultūros centro fojė vyksta tapytojos Birutės Gadišauskienės paroda. Drobės alsuoja realizmo erdve, natūraliu išraiškingumu, individualumu. Menininkė intensyviai dalyvauja grupinėse parodose, rengia autorines parodas. Ji gyvena, kuria ir dirba Jonavoje. 

Autorė yra charizmatiška asmenybė, jos kūrybą ženklina ekspresyvi kompozicija, spalvos ir ekspresyvūs potėpiai. Jausmų ir spalvotų minčių srautas iš gyvenimiškos ekspresijos. Tai nuolatinės grumtynės su vidiniu „cenzoriumi“ ir nesibaigiantis procesas tobulėjimo link.

Parodoje pristatomi abstrahuoti autorės tapybos darbai, orientuoti į skirtingas temas, individualias sukūrimo istorijas, tai atsispindi naudojant įvairią koloristiką. 

Keliose drobėse atsirado naujadaras. Man tai priminė trumpąją fragmentišką prozą, kuri yra sudurstyta iš teksto gabalų. Tuose darbuose matome kaip drąsiai Birutė Gadišauskienė naudoja spalvas ir spalvines kompozicijas su individualiai parinktais mažais paveikslais, kurie įsikomponuoja į drobę.

– Parodoje pristatau darbus tapytus šiais metais. Galima sakyti, kad jie visi dar kvepia dažais. Kaip pastebėjote, paveikslai visai kitokie – ir sandara, ir tema, ir stilistika. 

Covido laikas buvo labai tinkamas metas sustoti, apmąstyti ir imtis kažko naujo. O nauja yra viskas: drobė, spalva, tema ir atlikimo maniera. - pasakoja autorė. 

- Pasinėriau į abstrakciją, bet ji taip pat padiktuota įspūdžių – kelionių po Lietuva, susitikimų ir atmintyje išlikusių matytų nerealių vaizdų.  

Birutės Gadišauskienės parodos lygmenį ženklina nauji darbai, matome visiškai kitokį autorės posūkį mene. Noriu pristatyti kelis man patikusius eksponuojamų darbų pavadinimus: „Rytas Dubingiuose“, „Labūnavos perlai”, „Vakaro simfonija“.

Paklausiau autorės kaip kilo idėja nutapyti vieną ar kitą paveikslą, kodėl pavadinote parodą „Įspūdžio išraiška“, kodėl tokios ryškios spalvos? „Tai –reali įspūdžio išraiška: Nemuno krantai, apgaubti tamsos, atrodantys, kaip nerealūs kalnai. Tai ir laužas su „NEMO“ komanda netoli Luizos tilto, tai ir oro burbuliukai upelyje Labūnavos parke... Ar nendrės Panemunės pilies tvenkiniuose... Spalvos, vaizdai ir nepaprastai geras jausmas, prisilietus prie gamtos, lieka atmintyje. Negaliu be tapybos. Tai mano gyvenimas! Kodėl ryškios spalvos? Pilka spalva ateina, bet neužsibūna...Norisi gyvenimo skonio, kurio negalėjo nublukinti nei pandemija, nei karantinai. Jis nenumaldomai žygiuoja į priekį, nusinešdamas dar vienus metus, skatindamas gyventi čia ir dabar.“ – atsakė autorė.

„Tai dvidešimtoji mano personalinė paroda. Toliau keliauju per Lietuvą, rengiu parodas: Vilniuje ,Kaune, Panevežyje, Radviliškyje, Kaišiadoryse, Kėdainiuose. Kas matėte mano darbus anksčiau, šiandien galite palyginti du skirtingus tapybos stilius, kas nematėte, galite tai gyvai pamatyti-vienokį Jonavos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje, kitokį JKC fojė“, – kviečia autorė. Paroda vyks iki lapkričio 30 d.

Eitvydė Pranevičienė