Paskelbtas Renginiai

Lapkričio 10-oji Jonavos viešojoje bibliotekoje buvo skiriama Čekijos ir Lietuvos draugystei

Penktadienis, 12 November 2021 10:27 Parašė 

Lapkričio 10-ąją, trečiadienį, Jonavos viešojoje bibliotekoje vyko renginiai, skirti Čekijos ir Lietuvos draugystei, juose svečiavosi Čekijos Respublikos Ambasadorius Lietuvoje Vít Korselt.

Susitikimas su Čekijos ambasadoriumi Vít Korselt prasidėjo nuo bibliotekos erdvių apžvalgos. Džiaugėmės galėdami aprodyti ambasadoriui šviesias, atnaujintas ir inovatyvias bibliotekos erdves. Bibliotekos direktorės pavaduotoja Dalia Plaktonienė, vesdama svečius po erdves džiaugėsi, jog koridoriuose nuolat eksponuojame Jonavos krašto menininkų ir svečių meno darbų parodas. Kraštotyros skaitykloje eksponuojamą ekspoziciją „Pranas Dovalga (1911–1941 m.) – užmirštas ir atrastas idealistas“ ambasadoriui ir svečiams pristatė Vytautas Davalga – žurnalisto, publicisto ir vertėjo Prano Dovalgos sūnėnas. Ekspozicijoje eksponuojami P. Dovalgos verstų knygų originalai, laiškai, rankraščiai, dokumentai, patvirtinantys jo dalyvavimą Šaulių sąjungos veikloje bei šių dienų straipsniai, skirti jo atminimui.

Po ekspozicijos pristatymo bibliotekoje buvo pristatyta kita paroda – Čekijos Nacionalinio muziejaus paroda „Aksominė revoliucija 1989“ sukurta 30-osios Aksominės revoliucijos metinėms paminėti. Parodą pristatė ir plačiau apie Čekoslovakijos Aksominės revoliucijos įvykius mintimis pasidalino VU doc. Dalia Bukelevičiūtė. Parodoje chronologiškai pateikiami esminiai 1989 m. Aksominę revoliuciją nulėmę įvykiai, pasakojama apie pačią Aksominę revoliuciją kaip reiškinį, pristatomos įžymios ir svarbios pasaulio ir Čekoslovakijos asmenybės. Parodos stenduose komikso elementai persipina su Aksominės revoliucijos laikmetį iliustruojančiomis archyvinėmis nuotraukomis. Kaip teigia vienas parodos autorių, Čekijos Respublikos Nacionalinio muziejaus parodų padalinio vadovas Martin Musil: „Parodos stendus sukūrėme kaip komiksų knygos puslapius, siekdami padaryti parodą patrauklią jaunajai kartai – „Laisvės kartai“.“

2 renginio dalis - Kasmetinės Prano Dovalgos premijos įteikimas. Jonavos viešosios bibliotekos kraštotyrininkas Vytautas Venckūnas pristatė Praną Dovalgą. „Kalbėdami apie Praną Dovalgą, mes pirmiausia jį įvardiname kaip žurnalistą ir literatūros žmogų, tačiau aš įvardinčiau jį kaip kovotoją už Europos demokratiją, ko mes siekėme daugybę metų. Šis jonavietis tapo pirmuoju internacionalistu Europoje. Tai yra prieškarinės Lietuvos šaknys, vedančios kultūrinį ir politinį pakilimą, kai valstybė kovojo už valstybę, už kiekvieną žmogų“. Baigdamas savo kalbą, Vytautas Venckūnas palinkėjo pagerbti P. Dovalgą, kaip kad jis gerbė Lietuvą. Premiją įteikti ir mintimis pasidalinti pakviesta konkurso kūrinių vertinimo komisijos pirmininkė, Jonavos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Birutė Gailienė. „Nors ši Prano Dovalgos premija skirta jo asmenybės įamžinimui, bet ji neša dar vieną svarbią žinutę apie prigimtines žmogaus teises, pasisako už pasipriešinimą blogiui, žodžio ar laisvės suvaržymui.“ Premija pirmą kartą įteikta ne lietuvių kūrėjui, bet čekų tautybės vertėjai Věrai Kociánovái už A. Šlepiko knygos „Mano vardas Marytė“ į čekų kalbą. Nepaisant to, kad premijos nugalėtoja atvykti į renginį negalėjo, Věra Kociánová perdavė padėką ir linkėjimus virtualiai – jos pasisveikinimą renginio svečiai išvydo video formatu.

Renginį gražiomis mintimis užbaigė Lietuvos ir Čekijos draugijos pirmininkas Algirdas Vaclovas Valiulis, P. Dovalgos sūnėnas Jonas Martinaitis ir Petras Algis Mikša – pirmosios Prano Dovalgos premijos (2018 m.) laureatas. Muzikos garsais renginį praturtino Jonavos Janinos Miščiukaitės tautinių instrumentų skyriaus pedagogai Asta Grigaliūnienė, Eglė Merkelienė ir Narimantas Murauskas ir ugdytinis Linas Laurinavičius.

Čekijos Nacionalinio muziejaus parodą „Aksominė revoliucija 1989“ ir ekspozicijas „Pranas Dovalga (1911–1941 m.) – užmirštas ir atrastas idealistas“ bei „Prano Dovalgos premijos laureatai“  kviečiame apžiūrėti visą lapkričio mėnesį.

Rinkodaros ir viešųjų ryšių specialistė Simona Žičkienė

Jonavos rajono savivaldybės viešoji biblioteka