Paskelbtas Miesto naujienos

Ministras: „Jonava yra gerai besitvarkančio miesto pavyzdys“

Antradienis, 26 October 2021 16:47 Parašė 

Antradienį aplinkos ministras Simonas Gentvilas su Jonavos rajono meru Mindaugu Sinkevičiumi aptarė, kaip Jonavos rajono savivaldybei sekasi įgyvendinti prioritetines aplinkosaugos standartų gerinimo kryptis – atliekų, vandens tvarkymo – bei pritraukti naujas investicijas ekonomikos transformacijai.

Pasak Simono Gentvilo, Jonava turi unikalią galimybę tapti gerosios pertvarkos pavyzdžiu. „Žaliasis kursas – tai nauja darbo vietų kūrimo darbotvarkė. Vykdant transformaciją į klimatui neutralią ekonomiką būtina užtikrinti, kad vietos gyventojai turėtų galimybę save realizuoti versluose, kurie yra draugiški aplinkai. Teisinga pertvarka vyksta ne dėl verslų, o dėl žmonių. Jonava gali būti pozityvus tokio požiūrio pavyzdys“, – sakė aplinkos ministras.

Mindaugo Sinkevičiaus teigimu, Jonava yra pasirengusi pritraukti naujas investicijas bei su valstybės parama, investuodama į vietinį verslą, keistis ir tapti dar draugiškesne aplinkai.

Ministras ir meras taip pat aptarė atliekų tvarkymo sistemos pokyčius, kurie šioje savivaldybėje pažangūs. Jonavos rajone per metus surenkant apie 13,6 tūkst. tonų atliekų, net apie 72 proc. perdirbama arba panaudojama pakartotinai – palyginti su kitomis savivaldybėmis tai pavyzdinis rodiklis. Valstybės užduotis perdirbimui ir panaudojimui pakartotinai šiuo metu siekia 50 proc., o nuo 2025 m. turi didėti iki 55 proc. 

Atliekų surinkimo paslaugą Jonavos krašte gauna 99,5 proc. gyventojų, ten veikia 3 didelių gabaritų surinkimo aikštelės, pastatyti 42 tekstilės konteineriai (daugelyje savivaldybių konteinerių tekstilei dar nėra). Be to, pernai savivaldybė įgyvendino beveik 2 mln. eurų vertės projektą plėtoti pirminio rūšiavimo infrastruktūrą.

Nors Jonava sąvartyne vis dar šalina daugiau už vidurkį – 21,8 proc. atliekų, tačiau yra pasiruošusi pokyčiams sumažinti arba apskirtai atsisakyti atliekų šalinimo sąvartyne. Valstybė siekia, kad nacionaliniu mastu sąvartynuose būtų šalinama ne daugiau kaip 5 proc. atliekų jau 2030-aisiais.

„Džiaugiuosi Jonavos siekiu dar labiau pagerinti pirminį rūšiavimą ir apskritai atsisakyti atliekų šalinimo sąvartyne. Tai pažangus požiūris, kuris užtikrins ne tik regiono kokybinį šuolį, bet reikšmingai prisidės valstybei įgyvendinant žiedinės ekonomikos tikslus“, – apibendrino aplinkos ministras.  

Aplinkos ministerija taip pat netrukus skelbs naujas paramos priemones maisto ir asbesto atliekoms tvarkyti, todėl kviečia savivaldybes aktyviai jomis pasinaudoti gerinant atliekų rūšiavimo galimybes gyventojams.

Aplinkos ministerijos inf.