Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavoje statomi „garažai“ dviračiams prie daugiabučių: gyventojai jau gali rezervuoti vietas

Antradienis, 26 October 2021 15:51 Parašė 

Jonavoje diegiama dar viena naujovė dviratininkams – mieste bus įrengtos dviračių saugyklos, kuriose gyventojai galės saugoti savo dviračius, tarsi automobilius garažuose.

Dviračių saugyklos bus įrengtos 15-oje miesto vietų – prie autobusų stoties ir daugiabučių namų kiemuose: Lietavos g. 27-29, Lietavos g. 51, Kosmonautų g. 9, Prezidento g. 18, Parko g. 5-7 arba Parko g. 1-3, Kauno g. 5, Chemikų g. 74-82, Chemikų g. 100, A. Kulviečio g. 4-6, Chemikų g. 19, Vaičiūno g. 6-8, Klaipėdos g. 5, Kulviečio g. 3-5, Kulviečio g. 13A.

Šios vietos parinktos atsižvelgus į gyventojų apklausą. Kiekvienoje vietoje bus įrengta po 10 saugyklų.

Planuojama, kad visos saugyklos bus įrengtos iki šių metų pabaigos.

Kviečiame jonaviečius jau dabar rezervuoti saugyklą savo dviračiams. Rezervacija vykdoma užpildant ČIA ESANČIĄ ANKETĄ ir susipažįstant su dviračių saugyklos naudojimosi taisyklėmis. Negalinčius to padaryti elektroniniu būdu, dėl saugyklų rezervacijos maloniai kviečiame kreiptis į Jonavos miesto seniūniją adresu: Žeimių g. 13, Jonava, 113 kab.

Unikalaus projekto pradžioje saugyklas gyventojams planuojama suteikti vieneriems metams.

Dviračių saugyklų bendra kaina siekia 147 tūkst. eurų. Tiekėjas – UAB „Bipa“.

Dviračių saugyklos prie daugiabučių yra viena iš darnaus judumo plano priemonių, kurios jau įgyvendinamos Jonavoje.

Anksčiau šiemet prie mokyklų, bibliotekos, poliklinikos ir kitų lankomų įstaigų buvo įrengtos dviračių stoginės, kuriose saugiai galima palikti savo dvirates priemones.

Mieste pertvarkomos ir įrengiamos naujos viešojo transporto stotelės, kuriose atsiras informacinės švieslentės – jos realiu laiku rodys, kada atvyks autobusas.

Miesto autobusuose taip pat atsiras švieslentės, kuriose bus informuojama apie autobuso judėjimo maršrutą, skelbiamas stotelės pavadinimas.

Darnaus judumo plane numatyta ir tolesnė dviračių takų plėtra. Bendras dviračių ir pėsčiųjų takų tinklas Jonavos rajone, anot Statistikos departamento, jau dabar siekia 88 km ir ilgiu nedaug nusileidžia tik didiesiems šalies miestams.

Jau dabar dviračiais galima apvažiuoti visą Jonavą, pasigrožėti vaizdingais maršrutais, pailsėti specialiai įrengtose poilsio zonose.

„Norime sukurti tokią sistemą, kad judėti viešuoju transportu arba dviračiu mieste būtų taip pat patogu, kaip ir automobiliu. Kad kuo daugiau žmonių dviračius atrastų ne tik kaip laisvalaikio formą, bet jais važinėtų į darbą, mokyklas“, - sako Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius.

Projektas „Darnaus judumo priemonių diegimas Jonavos mieste“ įgyvendinamas pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonę „Darnaus judumo priemonių diegimas“.