Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Maltiečių iniciatyva – jaunųjų paramedikų mokymai

Penktadienis, 17 June 2016 12:00 Parašė 

Maltos ordino iniciatyva mūsų rajone pradėti jaunųjų paramedikų mokymai. Pilotiniam projektui buvo pasirinktos šešios Jonavos rajono mokyklos, mokymuose dalyvauja apie 100 moksleivių.

„Jaunieji mokyklos paramedikai mokomi pagal specialią 36 valandų pirmosios pagalbos mokymo programą, – pasakojo maltiečių pirmosios pagalbos mokymų koordinatorė paramedikė Aleksandra Podosetnikova. – Ją dėsto maltiečių pirmosios pagalbos instruktoriai ir visuomenės sveikatos biuro specialistai. Išklausę teorinę ir praktinę mokymų programos dalis bei išlaikę teorijos ir praktikos patikras, moksleiviai gaus Jaunojo mokyklos paramediko pažymėjimą ir reikalingą įrangą. Nelaimingų atsitikimų mokykloje metu jaunieji mokyklos paramedikai galės suteikti pirmąją pagalbą ir būti visuomenės sveikatos priežiūros specialisto ar mokytojo pagalbininkais. Vėliau jaunųjų paramedikų žinios bus nuolat atnaujinamos, rengiamos pirmosios pagalbos varžybos“, – aiškino mokymų koordinatorė.

Neseniai vyko rajono mokyklų jaunųjų paramedikų varžybos. Prieš jas visi susirinkusieji užgniaužę kvapą stebėjo rajono priešgaisrinės tarnybos ir greitosios medicinos pagalbos komandų gelbėjimo operaciją: užgesintas degantis mokyklos stogas, iš gaisro išgelbėti keli dūmais apsinuodiję vaikai. Gerai, kad tai tik profesionalių gelbėtojų parodomoji programa. Projekto „Jaunieji paramedikai“ tikslas – skatinti mokinius ugdytis pirmosios pagalbos teikimo gebėjimus, todėl R. Samulevičiaus ir J. Vareikio progimnazijų, Šveicarijos, „Neries“, „Lietavos“ ir Panoterių P. Vaičiūno pagrindinių mokyklų jaunųjų paramedikų komandos pademonstravo ne tik teorines žinias, bet ir atliko praktines užduotis – teikė pirmąją pagalbą nukentėjusiesiems. Geriausiai šį kartą sekėsi „Neries“ pagrindinės mokyklos komandai, nedaug atsiliko J. Vareikio ir R. Samulevičiaus progimnazijų jaunieji paramedikai.

Jaunieji gelbėtojai neslėpė džiaugsmo, kad dalyvaudami projekte išmoko labai svarbių dalykų: padėti nelaimės ištiktam žmogui, suteikti jam pirmąją pagalbą, įgijo pasitikėjimo savimi. Jaunieji paramedikai mano, kad pirmosios pagalbos žinios ir įgūdžiai stiprina saugumo jausmą, mažina žmonių pažeidžiamumą, ugdo bendruomeniškumą. Kiekvienas žmogus, išmokęs greičiau ir teisingiau reaguoti į nelaimingus atsitikimus, gali išgelbėti savo ar kitų gyvybę.

Daiva BALANDIENĖ

„Neries“ pagrindinės mokyklos mokytoja