Paskelbtas Renginiai

Kultūros centro foje švytintys paveikslai

Trečiadienis, 20 October 2021 10:34 Parašė 

Brendu per žolyną, žingsnis po žingsnio atsiveria nauji pasauliai ornamentų, spalvų, tekstūrų...

Žvelgiu į žvaigždes ir jos atkartoja jau matytus raštus po kojomis. Viskas susiję mano mintyse ir aš visa tai supyniau ir perteikiau savo piešiniuose. Kviečiu jus ateiti, patyrinėti, atrasti ir grožėtis, - sako parodos autorė Evelina Tomkvaitienė (meno erdvėje Eva Lauma).

1999 metais autorė baigė Vilniaus Dailės akademiją, tapybos specialybę, tačiau surado savo stilių grafikoje.

Būtent šioje srityje ji pasižymėjo išskirtine estetika ir sulaukė pripažinimo. 2013-2021 metais Eva Lauma surengė net šešiolika personalinių parodų. 2018 m. menininkei suteiktas meno kurėjo statusas. Dailininkė kuria vienetinius didelio formato piešinius tušinuku ar pieštuku (nors dažnai naudojamas ir akrilas, tačiau šie darbai naudojami grafiškai – piešiant liniją, apskritimą ar kvadratą). Ji savo darbais supažindina mus su astronomija,  autorės paveikslus tamsoje apšvietus žibintuvėliu gali išvysti kosminių kūnų ir jų sistemų (Visatos,  galaktikų, žvaigždžių ar ūkų). Tai ne tiražuojama grafika, o unikalūs darbai, kurių vienas iš išskirtinių bruožų, yra būtent tai, kad jie yra vienetiniai. Monochromatiškumas pabrėžia, kad dailininkė atsisako savo tapybinės patirties ir orentuojasi į liniją.

Eva Lauma dažnai naudoja ir baltų simboliką(matome darbuose „Žvaigždžių soda“ ar „Sodai“), kuri įvedama subtiliai, rafinuotai ir siejama su šiuolaikinio pasaulio ženklais. Kaip nebūtų keista, kiti darbai primena Australijos aborigenų meną, o tai rodo, jog dailininkė kuria universalias kosmogonijas. Jos pasaulio įvaizdžiai yra tuo pat metu archainiai ir modernūs, dažnai panašūs į lasteles ir pirminius elementus, taip pat yra plataus diapazono – nuo žvaigžių iki molekulių. Autorės darbai yra labai dekoratyvūs, ornamentiniai, ažūriniai, o ažūras primena keramikos ar tekstilės raštus iš Atlantidos. Besikeičiančios šviesos efektai grąžina į šiuolaikinį skaitmeninį industrinį pasaulį, kviečiantį žiurovą mąstyti, medituoti tarp praeities ir dabarties.

Aš autore pradėjau domėtis ir lankiausi parodose:  2017m. Ukmergės kultūros centro galerijoje personalinė šviesos-video- piešinių paroda „Šviesti“, 2018 m. piešiniai, meninė fotografija parodoje „Žmogus taro resursų ir savartyno“, 2021 m. grupinėje parodoje foto-piešiniai „Kaukė“ Kaune.

Eitvydė Pranevičienė