Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Tarybos narys Remigijus Osauskas: „Nemokamas viešasis transportas Jonavoje – misija (ne)įmanoma?“

Trečiadienis, 20 October 2021 10:30 Parašė 

Prieš porą metų savivaldybės opozicija siūlė Jonavos miesto viešąjį transportą padaryti nemokamu. Valdantieji tuomet pasišaipę, kad kuriamas Jonavoje komunizmas, pasiūlymą atmetė. Tačiau dalis Lietuvos savivaldybių, įvertinę viešojo transporto kaštus, per pastaruosius kelis metus nusprendė kitaip. Šiandien nemokamas miesto transportas yra Šilalėje, Kretingoje, o Tauragės bei Mažeikių savivaldybės nutarė nemokamai vežti keleivius ne tik mieste, bet ir visame rajone. Vilniaus miestas nusprendė viešuoju transportu nemokamai vežti pedagogus.

Nepaisant kitų savivaldybių gerųjų pavyzdžių, dabartinė Jonavos valdžia žino tik vienintelį sprendimą – didinti kainas. Per daug neužsiimdama maršrutų analize, greitai nutarė – važiuoja mažiau keleivių, mažiau pajamų, vadinasi reikia pabranginti bilietus. Sprendimo projekto aiškinamajame rašte teigta, kad „miesto bilietų kainos nesikeičia jau daugiau nei 5 metai ir yra vienos mažiausios šalyje.“. Tiesiog nenuginčijama logika. Paskutiniame Tarybos posėdyje, valdančiųjų balsais buvo priimtas sprendimas nuo 2021 m. gruodžio mėn. 1 d. pabranginti Jonavos miesto bei priemiesčio autobusų bilietus. Važiuoti miesto autobusu kainuos 0,70 Eur (buvo 0,50 Eur), iki Kauno miesto – 3 Eur (buvo 2,50 Eur), brangs kelionės ir į kitas rajono vietoves.

Ar iš tiesų, kaip sakė meras tarybos posėdyje, siūlymas mieste važiuoti nemokamai – artėjančių rinkimų ženklas? Tenka nuvilti merą, nes opozicija, šį pasiūlymą iškėlusi prieš porą metų, galvojo ne apie rinkimus, o vertino keleivių pavežėjimo kaštus, keleivių skaičių, UAB „Jonavos autobusai“ pajamas bei sąnaudas. Nemokamo keleivių vežimo miesto autobusais tikslas, kad kuo daugiau žmonių vietoj nuosavų automobilių rinktųsi viešąjį transportą. Kitų savivaldybių patirtis rodo, kad įvedus nemokamą važiavimą, keleivių skaičius besinaudojančių viešuoju transportu padidėjo 10-15 proc.

Kadangi savivaldybė iš savo biudžeto lėšų kompensuoja UAB „Jonavos autobusai“ nuostolius, tai, matant bendrovės finansinę analizę, savivaldybei reiktų 110 - 150 tūkst. eurų papildomai, kad visi Jonavos mieste galėtume viešuoju transportu važiuoti nemokamai. Jei važiavimas autobusais būtų nemokamas, tuomet ir važiavimo trukmė tarp stotelių būtų trumpesnė, nes kaip teigia UAB „Jonavos autobusai“ vadovybė, keleiviams perkant vienkartinius miesto transporto bilietus autobuse, daug laiko užima keleivių bilietavimas (centų skaičiavimas, grąžos atidavimas), dėl to autobusai vėluoja arba reikia ilginti važiavimo trukmę. Taip pat brangsta grynųjų pinigų inkasavimo paslaugos. Matome, kad nemokamas važiavimas padarytų viešąjį transportą patrauklesniu ir patogesniu. Jonavoje darbo dienomis ryte susidaro automobilių „kamščiai“ ties mokyklomis, tad dalies moksleivių, mokytojų persėdimas iš šeimos automobilio į autobusą, prisidėtų prie  „kamščių“ mažėjimo.

Kaip žinia, netrukus UAB „Jonavos autobusai“ įsigis elektra varomą autobusą. Įgyvendinant ES investicijų paramos projektą, vienas elektroautobusas miesto gatvėmis turėtų riedėti jau lapkričio mėnesį. Dar keli elektroautobusai papildytų autobusų parką kitais metais. Taigi važiavimo sąnaudos turėtų gerokai atpigti. Kaip teigia UAB „Jonavos autobusai“, šiuo metu miesto autobusų 1 km sąnaudos yra 1,40 Eur. Ekspertai sako, kad elektroautobuso 1 km sąnaudos yra 0,07 Eur. Taigi galimybės padaryti nemokamą miesto transportą tikrai yra, tereikia tik sprendimo.