Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Sėkmingai pasirodė ir Lenkijoje

Pirmadienis, 18 October 2021 08:36 Parašė 

Džiugiai nusiteikę iš Seinų grįžo mūsų liaudiškos muzikos kapelos „Lankesa“ atstovai Antanas Kirvelevičius ir Valery Posakh. Jų rankose – padėka už dalyvavimą XIX kapelų šventėje „Seinai 2021“.

Kapelų festivaliai šiame Lenkijos pakraščio mieste – jau tradicija, tad ir jonaviečiai joje – ne naujokai. Pradžia padaryta, berods, 2014-aisiais, kai tenykštė lietuvių bendruomenė pakvietė mus į Karaliaus Mindaugo karūnavimo šventę. Bėgo metai, keitėsi kapelos atlikėjai, o jos vadovo rengiamuose metraščiuose vis daugiau padėkų, apdovanojimų, prisiminimų. Šiemet vyskupo Antano Baranausko vardu pavadintas fondas ir „Lietuvių namai“ pagerbė šešias kapelas, tarp kurių vietos lietuvius ir lenkus ypač sužavėjo Marijampolės „Gegužio žiedai“,  „Ančia“ ir „Lankesa“.

Kiekvienas kolektyvas turėjo atlikti po tris kūrinius. „Lankesa“ sutrenkė dvi polkas ir valsą. Valery virkdė savo ištikimą bajaną, o Antanas  kaukšėjo skrabalais. Nors dar neseniai jis šį liaudies instrumentą savo rankomis sumeistravo, bet kiekviename koncerte kaukši vis drąsiau ir smagiau. Anot žinovų, šiuo metu Lietuvoje tėra trys muzikantai, kurie ganėtinai virtuoziškai groja skrabalais. Tarp jų – ir Antanas. Tuo tarpu Valery – senas akordeono ir bajano meistras. Jaunystėje baigęs Molodečno (Baltarusija) muzikos mokyklą ir studijavęs Kultūros institute, jis dvi dešimtis metų plušėjo muzikos mokykloje, apkeliavo su koncertais Lenkijoje kone visą Ščecino vaivadiją. Dabar, jau apie 15 metų praleidęs Jonavoje, jis sėkmingai įsijungia į „Lankesos“ kapelą.

„Jau nebe berniokai esame, bet ilsėtis nėra kada,- sako „Lankesos“ vadovas A. KIrvelevičius. - Tai grojame Trečiojo amžiaus universitete, tai kokiose nors sanatorijose. Juk gera nuotaika stiprina imunitetą, o tai pandemijos metu labai svarbu“.

Marius Glinskas