Paskelbtas Miesto naujienos

Tylos eisena – bendruomenės protestas prieš ligoninės naikinimą

Ketvirtadienis, 14 October 2021 11:32 Parašė 

Trečiadienio popietę medicinos darbuotojai surengė tylos eiseną, nukreiptą prieš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) planą susiaurinti VšĮ Jonavos ligoninės teikiamas paslaugas. Akcijoje dalyvavo ne tik medikai, bet ir būrys jonaviečių, pasisakančių už šios gydymo įstaigos išsaugojimą.

Neapgalvota reforma

Kaip buvo teigiama žiniasklaidoje, nuo ligoninės Žeimių gatve nusidriekusi eisena – tai tylus tiek Jonavos bendruomenės, tiek įstaigos kolektyvo protestas prieš SAM sumanymą atimti iš žmonių specializuotas paslaugas savo gyvenamoje vietoje. Dalyviai laikė plakatus, kuriuose atsispindėjo jų pozicija. „Kur Jonavos gyventojai gaus traumatologo ir chirurgo paslaugas?“, „Atsipeikėkite ir nediskriminuokite rajono gyventojų“, „Sustabdykite viceministrės (SAM – I. B.) Jankauskienės rajono ligoninę žlugdančią reformą“ ir t. t.

VšĮ Jonavos ligoninės Reanimacijos, Anestiziologijos skyriaus vedėjas Gediminas Ramanauskas akcentavo, kad kiekviena reforma privalo būti apgalvota ir išanalizuota.

„Šia tylos eisena norėjome parodyti, kad Jonavos bendruomenė nesutinka ir nepritaria Sveikatos apsaugos ministerijos numatomai reformai, kuri, mūsų nuomone, yra neapgalvota ir padarys didelę skriaudą rajono gyventojams. Planuojama naikinti specializuotas paslaugas. Jonava yra didelis miestas, ir jo gyventojai privalo gauti visas ligoninėje šiandien teikiamas paslaugas. Čia, vietoje, turi gimdyti moterys, turi gauti pagalbą vaikai, privalo būti teikiama  traumatologinė-chirurginė pagalba visiems asmenims. Šia akcija mes rodome, kad to siekiame ir norime atkreipti Sveikatos apsaugo ministerijos dėmesį, jog reforma negali būti vykdoma aklai, – sakė ilgametę patirtį turintys medikas. – Reformos tikslai šiandien nėra aiškūs, bet pagal turimas žinias, ketinama naikinti specializuotą pagalbą – chirurgiją, traumatologiją, akušeriją-ginekologiją, vaikų skyrių. Manome, kad Jonava šias paslaugas privalo išlaikyti, žmonės turi jas gauti vietoje. Ministerija alternatyva laiko Kauną. Bet tai tikrai neišsigelbėjimas garbaus amžiaus žmogui, mamai su vaikučiu, jaunai šeimai, kurie neturės nei finansinių, nei fizinių galimybių ten nuvažiuoti. Todėl neabejojame, kad reikia kalbėtis, išsiaiškinti realią situaciją ir atkreipti dėmesį, kad reformos turi būti apgalvotos. Mes pokyčių nebijome, bet tiek medikai, tiek vietos bendruomenė mato problemos aktualumą ir todėl šiandien jungiasi į tylos eiseną“, – dalyvių poziciją išsakė G. Ramanauskas.  

„Mes, medikai, tai išgyvensime – ieškosime darbo kitur ir rasime. Bet gyventojai susidurs su problemomis. Šiandien nežinome konkrečių pokyčių, kurie mūsų ir visos Jonavos krašto bendruomenės laukia. Pavyzdžiui, jie netektų ortopedijos-traumatologijos paslaugų ir turėtų ieškoti pagalbos Kaune. Toks atstumas anaiptol ne kiekvienam gyventojui yra lengvai pasiekiamas ir prieinamas. Kai paslaugos yra šalia, prieinamos bet kuriuo paros metu, jos yra sveikatos stiprinimo garantas “, –kalbėjo  gydytoja Gintarė Valuntaitė.    

Prasilenkiama su logika

Sveikatos apsaugos ministerija, skelbdama naujas reformas, akcentuoja, kad permainų tikslas – geros kokybės paslauga ir jos prieinamumas. Eisenos dalyviai tokias „kiauras“ įžvalgas įvardijo „populistinėmis ir nelogiškomis“. Jie pabrėžė, kad SAM planuose nėra jokios logikos:  kur tas prieinamumas, jeigu planuojama uždaryti skyrius?  

Žmonės, dalyvavę tylos proteste, neslėpė nei nuostabos, nei pasipiktinimo. Štai Donatas Auglys, kuris domisi visais pokyčiais, vykstančiais Lietuvoje, nevyniojo žodžių į vatą: „Nežinau, kur ritasi mūsų šalis. Pakanka prisiminti gyvenimą prieš 15–20 metų, kuomet neturėjome tokių nesuprantamų mokesčių, ir tas pats PVM buvo mažesnis. Tikrai visiems visko užteko, nors surenkamas biudžetas buvo kuklesnis. Sakykite, kas dabar darosi mano gimtojoje Lietuvoje? Viskas trumpinama, uždaroma, naikinama, centralizuojama. Kam dabar reikia uždaryti Jonavos ligoninę, kam atimti iš žmonių paslaugas, kurias galima gauti vietoje, nesidairant į Kauną ar kitas gydymo įstaigas? Ką daryti kaime gyvenantiems žmonėms? Ar jie pasmerkti apsieiti be gydytojų pagalbos? Gal jie palikti likimo valiai – mirti ar likti neįgalūs? Jonava yra devintas pagal gyventojų skaičių miestas, kodėl norima atimti iš mūsų ligoninę? Rūpinamasi visai ne tuo, kuo reikia. Tai, kas padeda žmogui, dabar yra gniuždoma. O toji gyvenimo gerovė, apie kurią taip mėgstama kalbėti, yra skirta ne mums, o KAŽKAM – tam tikroms grupėms,  reformatoriams. Tai yra KAŽKIENO, o ne mūsų gerovė. Naikinti ar siaurinti regioninėje ligoninėje teikiamas paslaugas – tai protu nesuvokiama beprotybė, ministerijos neišmanymas ir nežinojimas tikrosios padėties. Ką daugiau čia begalima pridurti?“

Jonaviečiai piktinasi

Daugelis jonaviečių piktinosi planuojamu ligoninės uždarymu. Viena moteris sakė, niekaip negalinti įsivaizduoti Jonavos be šios gydymo įstaigos, kurios paslaugomis naudojosi ne kartą. „Ką ta valdžia Vilniuje gali sugalvoti, niekas nežino. Pirmiausia – privalo išgirsti gyventojų nuomonę. Visi tik kalba, kad turi atsigręžti į žmogų,  bet elgiasi priešingai. Mūsų nuomonės niekas neklausia. Tai gal tuščiose patalpose ketina apgyvendinti pabėgėlius, kurių dabar turime labai daug, o gal įkurs senelių prieglaudą? Atleiskite, bet dabartinė situacija rodo, kad Sveikatos apsaugos ministerijai gyventojų sveikata nerūpi“, – piktinosi jonavietė Regina.

„Jeigu  mes visą laiką tylėsime, tai nieko ir nelaimėsime. Tai bent organizuokime tokius protestus, gal išgirs ir tie, kurių rankose mūsų likimas? Pagaliau mes turime savo nuomonę. Nesame kažkokia suinteresuota grupė, mes esame pacientai, kurie tikisi pagalbos sulaukti ten, kur gyvena. Tai ką, mus laiko visiškais beteisiais? Ministerija privalo atsiklausti mūsų, Jonavos krašto visuomenės, o ne vienašališkai nuspręsti, kaip mums gyventi toliau. Man atrodo, kad visos medicinos įstaigos yra labai reikšmingos ir negalima visko užkrauti ant Kauno ar Vilniaus medikų pečių, kur ir taip turi daug darbo ir pacientų. Jau dabar ten susidaro milžiniškos eilės, tai ko tikėtis, jei uždarys mūsų ligoninę? Paimkime paprastą pavyzdį. Ketinama uždarytis Akušerijos-ginekologijos skyrių. Tai ką – dabar reikės bobučių ieškoti, kad priimtų gimdymą? Juk  gimdymo skyriaus nebebus. Pasakysiu taip: mes einame atgal į praeitį“, – situaciją komentavo jonavietė Janina.

Eisenos dalyviai sakė nebetikį nei Seimo, nei Vyriausybės noru gerinti gyvenimo kokybę. Jų nuomone, reikia ne mitingų prie Parlamento rūmų, bet visuotinio streiko. Gal tada susimąstytų apie savo priimamus sprendimus. „Galvoju: visi matome, kad Lietuvoje kažkas nebe taip, nes žmonės palikti gyventi sau. O jeigu  būtų paskelbtas streikas? Kas tada? Gal pagalvotų, ar tikrai jų sprendimai yra teisingi?“ –  mintimis dalijosi pusamžis vyriškis.

Valdžios reakcija į SAM planus  

Jonavos rajono savivaldybės, kuri yra ligoninės steigėja ir dalininkė, meras Mindaugas Sinkevičius teigė, kad prielaidų naikinti pilnai funkcionuojančią ir gerų rezultatų pasiekusią Jonavos ligoninę nerandąs ir dėsiąs visas pastangas, kad regioninės ligoninės statusą turinti įstaiga išliktų tokia, kokią turime šiandien.

Gydymo įstaiga visada sėkmingai dalyvavo sveikatos apsaugos reformose, perprofiliuodama savo veiklą į prioritetines kryptis. Ji viena iš pirmųjų Lietuvoje optimizavo stacionarinių lovų skaičių, siekdama efektyvaus lovų funkcionavimo rodiklių, sėkmingai vysto Dienos chirurgijos, Ambulatorinės chirurgijos, Dienos stacionaro, Stebėjimo paslaugas, viršydama kvotas ir pateikdama jas gyventojams kaip alternatyvą stacionarinėms paslaugoms, sėkmingai dalyvavo Vakarų ir vidurio Lietuvos kardiologijos, Dienos chirurgijos bei ambulatorinių paslaugų vystymo, Šveicarijos konfederacijos Nėščiųjų ir gimdyvių priežiūros gerinimo projektuose ir t. t.

Į Sveikatos apsaugos ministerijos planus reorganizuoti ar naikinti regioninių sveikatos priežiūros įstaigų tinklo paslaugas operatyviai reagavo Jonavoje išrinktas Seimo narys Eugenijus Sabutis. Parlamentaras kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį dėl Jonavos ligoninės ir konsultacinės poliklinikos galimos pertvarkos. Žvalgytuves Jonavoje atliko ir pats ministerijos vadovas, tačiau daugiau aiškumo neatsirado. Jonaviečiai nepraranda vilties ir viliasi, kad Sveikatos apsaugos ministerija jų nuomonę išgirs ir įvertins.  

Irena BŪTĖNAITĖ

Donato Auglio nuotraukos.