Paskelbtas Renginiai

Projektas, kurio tikslas - vaikų šypsenos

Pirmadienis, 11 October 2021 12:15 Parašė 

Visai šalia Jonavos esanti Samulevičių memorialinė sodyba mena net tris joje gyvenusius ir kūrusius menininkus: Antaną Samuolį, Stasę Samulevičienę ir Raimundą Samulevičių. Pažinoję Samulevičius tvirtina, kad jų namuose, tiek Kaune, tiek vienkiemyje Prauliuose, visada buvo laukiami draugai ir niekada netildavo kalbos apie teatrą, meną, kūrybą. Norėdami, kad sodyba būtų pilna lankytojų ir joje netruktų kalbų apie kūrybą pakvietėme vaikus į Lietuvos kultūros tarybos ir Jonavos rajono savivaldybės finansuojamo projekto „Šypsenos vaikams: menininkų Samulevičių palikimo įkvėpti“ veiklas. Rugsėjo 20 – 24 dienomis vyko kūrybinės dirbtuvės ir edukaciniai užsiėmimai, padovanoję vaikams daug gerų emocijų.

Daug šypsenų padovanojo susitikimas su „Stalo teatro“ įkūrėja, aktore, režisiere Saule Degutyte. „Stalo teatro“ įkūrėja kvietė išlaisvinti savo vaizduotę, nebijoti eksperimentuoti, bandyti, ieškoti. Ji pasakojo, kad įkvėpimas dažnai ateina iš labai paprastų dalykų. Štai šaldytuvo durelės, ant kurių sudėti magnetukai, rašteliai, nuotraukos, pasakojančios namų ir jų gyventojų istoriją, gali tapti pačia puikiausia teatro scena magnetiniams pasakų veikėjams. Ant tikrų tikriausių šaldytuvo durelių atgijo pasaka „Stebuklinga pati“ iš Jono Basanavičiaus tautosakos bibliotekos. Saulė Degutytė pakvietė visus dalyvius tapti kūrėjais – sukurti ir pasigaminti po savo veikėją šaldytuvo durelių teatrui.

Rugsėjo 21 d. yra minima Šypsenos ordino diena. Šią dieną skyrėme šio ordino laureatės, žaislų kūrėjos, vaikiškų knygų autorės Stasės Samulevičienės atminimui. Projekto dalyviai ne tik sudalyvavo ekskursijoje po Samulevičių sodybą, apžiūrinėjo menininkės sukurtu žaislus, vartė knygeles ir kiekvienas pasisiuvo po Stasės Samulevičienės kūrybos įkvėptą žaisliuką Šlamutį. Vaikai nuoširdžiai sakė, kad pasigaminti žaisliuką nėra lengvas darbas, tačiau labai įdomus ir džiuginantis.

Pasigrožėti Stasės Samulevičienės kurtais žaislais galima ne tik Jonavoje, bet ir Kauno vaikų literatūros muziejuje. Šiame muziejuje saugoma didelė dalis S. Samulevičienės palikimo. Iš  Vaikų literatūros muziejaus į Samulevičių sodybą atvykusios Daiva Šarkanauskaitė ir Danguolė Vilma Petrikienė, kartu atsivežė ir „Pasaką lagamine“. Vaikai sudalyvavo spektaklio repeticijoje, iš lagamino traukdami vis įdomesnes pasakų veikėjų lėles. Muziejininkės didelį dėmesį skyrė lietuvių rašytojų kūrybai, kvietė iš knygų pasimokyti, pasisemti patirties.

Prisimindami sodyboje gyvenusį dailininką Antaną Samuolį, ketvirtą dieną skyrėme tapybai. Projekto dalyviai turėjo galimybę prisiliesti prie Sigutės Ach kūrybinio pasaulio. Popieriaus lapas, teptukas ir keli lašeliai dažų gali išlaisvinti vaizduotę ir praverti duris į nuostabų, spalvų ir fantazijų pilną pasaulį. Sigutės Ach nuoširdumas, jautrumas ir kūryba nepalieka abejingų.

Rugsėjo 24 d., užbaigdami projektą, pakvietėme į susitikimą su vaikiškų knygų rašytoju Benu Bėrantu ir iš Jonavos kilusia iliustratore Vilija Kvieskaite. Šio susitikimo metu buvo atsakyta į smalsių vaikų klausimus: kaip atsiranda knygos ir jų veikėjai? Kas išpiešia knygeles? Kiek laiko trunka parašyti knygą? Linksmo susitikimo metu buvo skambėjo dainos, o dalyviai buvo pakviesti į kūrybines dirbtuves. O visą projektą vainikavo teatro vaikams „Teatriukas“ koncertinė programa. Visi kartu nusprendėme, kad „Teatriuko“ kolektyvas taip pat vertas Šypsenos ordino, nes tiek vaikams, tiek juos atlydėjusiems tėvams, tikrai sukūrė šypsenų šventę.

Projekto tikslas – suteikti vaikams kuo daugiau gerų emocijų, įkvėpti kūrybai ir priminti apie šalia Jonavos gyvenusius tris menininkus Samulevičius. Bet regis pavyko daug daugiau –  Sigute Ach, Saulė Degutytė ir „Teatriuko“ kolektyvas buvo nustebinti, kad buvo pakviesti į pažįstamų ir vaikystėje labai mylėtų knygelių „Padaužiukai“, „Padaužiukų bičiuliai“, „Broliukai nykštukai“ autorės namus. Krašto muziejus užmezgė gražius ryšius su Kauno vaikų literatūros muziejumi, kurio fonduose taip pat saugomi S. Samulevičienės sukurti žaislai. Samulevičių memorialinė sodyba vėl buvo pilna vaikų juoko, klegesio ir fantazijų. O mūsų, Krašto muziejaus, kolektyvas džiaugėsi galėdamas atverti Samulevičių memorialinės sodybos duris gausiam būriui projekto dalyvių iš Jonavos Lietavos pagrindinės mokyklos, Raimundo Samulevičiaus progimnazijos, Jonavos vaiko ir šeimos gerovės centro bei Paparčių Šv. Juozapo šeimos namų.