Paskelbtas Miesto naujienos

Miesto švara ir patrauklumas priklauso nuo gyventojų

Pirmadienis, 11 October 2021 09:11 Parašė 
E. Mulokas E. Mulokas

Nuo spalio 1-osios įsigaliojo naujos komunalinių atliekų tvarkymo taisyklės, kurias patvirtino į rajono Tarybą išrinkti politikai. Apie pokyčius ir naujoves  kalbėjomės su uždarosios akcinės bendrovės „Jonavos paslaugos“ direktoriumi Edmundu Muloku.

Įpročius teks pakeisti

Vienas iš taisyklių punktų – panaikinta galimybė sekmadieniais palikti prie konteinerių bet kokio tipo atliekas. Tai bene svarbiausias reikalavimas žmonėms, kurie atsikratydavo nereikalingais daiktais atliekų surinkimo aikštelėse.

Vadovo teigimu, keisti iki šiol gyventojams įprastą tvarką paspartino pačių gyventojų elgesys. „Aikštelės prie pusiau požeminių konteinerių kartais pavirsdavo šiukšlių krūvomis ir savo išvaizda primindavo sąvartynus. Mes leisdavome sukrauti atliekas tik sekmadieniais, deja, nesupratingi gyventojai fotelius ar įvairius nebetinkamus naudoti rakandus pradėdavo tempti nuo savaitės vidurio. Ir ne tik sunešdavo, bet ir automobiliais atveždavo. Tokia situacija netenkino nei mūsų, nei tvarką mėgstančių jonaviečių. Niekam nemalonu vidury miesto matyti krūvą įvairaus šlamšto. Jei mūsų įmonės valytojos aplinkos neaptvarkytų, tai situacija būtų dar bjauresnė. Todėl nuo spalio 1 dienos aikštelėse draudžiama palikti bet kokius daiktus. Tikime žmonių sąmoningumu, gal situacija pasikeis į gerąją pusę?“ – pokyčių būtinybę komentavo direktorius.

Pasak E. Muloko, komunalininkams nepakakdavo vienos dienos, kad išgabentų visas sukrautas atliekas. O jų surinkimas, trunkantis, tarkime, dvi dienas, didina šio darbo kainas, kurios anksčiau ar vėliau tam tikra forma „nugula“ į tų pačių gyventojų  mokesčius. „Neabejoju, kad naujos taisyklės drausmins būstų savininkus, jie taps atsakingi už švarų ir estetiškai patrauklų miestą, o mes darbus galėsime atlikti laiku, nedidindami sąnaudų“, – pridūrė bendrovės vadovas.

Nauji reikalavimai nurodo, kad dėti atliekas prie komunalinių atliekų surinkimo konteinerių griežtai draudžiama. O tų nepaklusnių gyventojų, išdrįsiančių laužyti taisykles ir neatsisakyti įpročio krauti įvairias atmatas aikštelėse, laukia baudos. E. Muloko teigimu, ir iki šiol ne vienam piliečiui, kurį užfiksavo kilnojamos ar stacionarinės vaizdo stebėjimo kameros, teko patuštinti piniginę.   

Konteineriai skirti tik pakuotėms

Nemažai miestiečių kruopščiai bei atsakingai rūšiuoja susikaupusias atliekas ir paskirsto jas į atitinkamus konteinerius. Būtina įsidėmėti – jie skirti tik pakuotėms.   Komunalininkai  primena, kad žmonės, nežinantys, kuriai rūšiai priklauso išmetamas daiktas, turėtų perskaityti sąrašus, priklijuotus prie kiekvieno konteinerio. Jų teigimu, daugiausia rūšiavimo reikalavimų neatitinkančių daiktų išmetama į plastikui skirtas dėžes. Čia galima aptikti ne tik įvairių žaislų ar plastikinių statulėlių, bet  ir sveikatai pavojingų daiktų, kaip, pavyzdžiui, dažų, lakų, tirpiklių balionėlių, augalų apsaugos priemonių,  medžiagų su asbesto ar gyvsidabrio dalelėmis. Šios atliekos, kaip ir statybos laužas, elektros ir elektroninės įrangos detalės, stambūs buities ir namų apyvokos daiktai ir t. t., turi būti pristatytos į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, esančias Jonavoje,  Darbininkų g. 19  (tel. 8 683 04 871), arba Jonalaukio k. (tel. 8 683 38 483), priklausančias Kauno regiono atliekų centrui (KRAC).

Gyventojai pasigenda maisto atliekoms skirto konteinerio. Tačiau, pasak pašnekovo, pagal valstybinį atliekų planą, maisto atliekų konteineriai turės būti nuo 2023 m. „Dabar jie privalomi miestuose, turinčiuose per 30 tūkstančių gyventojų. Kol kas Lietuvoje tokių vietovių dar mažai, bet per porą metų šią paslaugą teikti taps privalu. Todėl ir Jonavoje bus pradėtas maisto atliekų rūšiavimas“, – teigė direktorius.

Būtina užsiregistruoti

Ateityje keisis ir apvažiuojamasis atliekų surinkimas. Štai nuo ateinančių metų sausio 1 d. norintieji atsikratyti didelių gabaritų ir buityje susidariusių pavojingųjų atliekų turės iš anksto užsiregistruoti e. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba skambindami tel. 8 (349) 53 689.

„Jonavos paslaugų“ vadovas patikino, kad stambiagabarites atliekas bus galima palikti nurodytoje vietoje vieną kartą per ketvirtį tą dieną, kuri numatyta šių atliekų surinkimo grafike, paskelbtame svetainėje www.jonavospaslaugos.lt  . Tačiau direktorius įspėjo, kad vis tiek registracija bus reikalinga, tai padės orientuotis į sukauptų atliekų kiekius.     

„Kol kas mes dar svarstome, kuriose vietose tikslingiausia numatyti tokias atliekų surinkimo vietas. Galbūt apsistosime ties žmonėms įprastų konteinerių aikštelių“, – svarstė E. Mulokas.

Mokama paslauga

Tiems, kam nepatogu išgabenti sukauptas stambiąsias atliekas iš būsto ar rūsio, į pagalbą ateis įmonės komunalinio ūkio darbininkai – tereikia užsisakyti mokamą paslaugą. Tai bene vienas geriausių būdų atsikratyti didelių gabaritų sofomis, baldais ir t. t., neeikvojant savo laiko ir energijos.

„Mūsų įmonė teiks tokias paslaugas – iš gyvenamų namų ar būstų išneš stambiagabarites atliekas ir išveš galutiniam sutvarkymui. Nustatydami įkainius, atsižvelgėme į laiko sąnaudas. Pavyzdžiui, jeigu nebereikalingi baldai ar kitokie sunkūs daiktai bus išnešti per 15 minučių, tai darbą vertinsime 6 eurais. Žinoma, gabenant didelių gabaritų atliekas iš penkto ar aštunto aukšto, reikės daugiau laiko nei iš būsto, esančio pirmame ar antrame aukšte. O gal baldas netilps pro duris, teks jį išardyti, vėlgi tai pareikalaus laiko. Įmonei įkainiai galbūt kiek nuostolingi, bet žmonėms patogu – jie jau užsako tokią paslaugą“, – komentavo E. Mulokas.

Vieninga sistema

Dar šiemet, spalio mėnesį, gyventojų patogumui bus įdiegta trijų bendrovių – „Jonavos paslaugos“, „Jonavos šilumos tinklai“ ir „Jonavos vandenys“ – vieninga sistema, klientų aptarnavimo centras „Moki Jonava“. Šio projekto idėja – suteikti žmonėms kuo daugiau paslaugų vienoje vietoje tiek elektroniniu, tiek fiziniu būdu.

„Žmogus, pasirinkęs fizinį būdą, mūsų bendrovėje galės ne tik susimokėti mokesčius visoms trims įmonėms už teikiamas paslaugas, vandenį, šildymą, bet ir sudaryti sutartį su bet kuria iš jų, pateikti prašymus, užsakyti meistrą į namus ir t. t. Tą patį bus galima atlikti ir elektroninėje erdvėje. Per savitarną jau galima sumokėti ir už „Jonavos paslaugų“ komunalines paslaugas, už šilumą, už vandenį, atsiskaityti už elektrą, dujas, sumokėti už atžalos darželį ir namo renovaciją. Nuo lapkričio 1-osios nebeliks buvusių ruošinių per bankus, kur gyventojai atsiskaitydavo. Mes stengiamės, kad žmogus kuo daugiau paslaugų gautų vienoje. Tarkime, nusipirkęs butą, jis galės viską sutvarkyti mūsų savitarnoje – nereikės skubėti į kitas bendroves sudaryti sutarčių dėl vandens, šildymo ir panašiai“, – akcentavo UAB „Jonavos paslaugos“ vadovas E. Mulokas.

Vieninga sistema pradės veikti nuo spalio 18 d.     

Irena BŪTĖNAITĖ