Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

SKAITYTOJAI KLAUSIA: Gulbės gyvena savo gyvenimą

Pirmadienis, 11 October 2021 09:10 Parašė 

Į „Alio Jonavos“ redakciją paskambino moteris ir labai vaizdingai papasakojo apie gulbių šeimą, gyvenusią Joninių tvenkinyje. Vieną ar dvi suaugusias gulbes ir šešis gulbiukus. Bet dabar suaugusi gulbė plaukioja tik su vienu gulbiuku. Kur dingo kiti gulbiukai? Kas jiems galėjo nutikti?

Galime tik spėlioti, kur pasidėjo visa plunksnuota šeimyna. Gal į šiltuosius kraštus patraukė, gal piktavalio nuskriausta, o gal paukščių gripas įsisuko? Šalia tvenkinių gyvenantys žmonės ne sykį matė šmirinėjančią laputaitę. Gal pūstauodegė „pasidarbavo“? Atsakymo kreipėmės į specialistus.    

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja-valstybinė veterinarijos inspektorė Diana ŠUTOVIENĖ: „Galiu tik įtarti, kad į šių gulbių pulkelį galėjo įsisukti lapės ar kiti laukiniai gyvūnai. Mūsų skyrius jokių pranešimų dėl kritusių ar sužeistų  gulbių nėra gavęs ir mėginių dėl užkrečiamųjų ligų iš šios vietos nesame ėmę“.

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Kauno valdybos

Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Kęstutis CELIEŠIUS: „Laukiniai paukščiai ir gyvūnai gyvena savo gyvenimą. Mūsų (žmonių) pareiga kiek galima mažiau jaukti laukinės gamtos, tame tarpe ir gyvūnijos, harmoniją. Žmogaus įsikišimas į laukinių paukščių ar gyvūnų pasaulį sukelia tik problemas: sumažina savisaugos jausmą, pakeičia mitybos dažnį bei racioną, keičia paukščių išskridimo žiemoti laiką.

Ornitologų teigimu, gulbės savo vasarojimo vietas paprastai palieka rugsėjo viduryje. Be to, išskrenda ne visos kartu, o atskirai. Migracija ne kartu užtikrina didesnę gulbių šeimos išlikimo galimybę.

Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai neturi informacijos apie galimą gulbių žalojimą Varnakos upės tvenkiniuose“.

Monika KRISTINAITYTĖ