Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Bilietai be grynųjų – šiuolaikiškumo bruožas

Trečiadienis, 29 September 2021 16:27 Parašė 

UAB „Jonavos autobusai“ pristatė mobiliųjų įrenginių aplikaciją „Jonava E-Bus“, kurios dėka bus paprasčiau ir patogiau, be grynųjų pinigų, įsigyti bilietus miesto viešajame transporte. Naujas bilietų įsigijimo būdas įsigaliojo nuo rugsėjo 28 d.

„Šis mūsų produktas, kurį sukūrė „Reception IT“,  yra patogus, tikimės, kad jonaviečiai jį pamėgs ir naudosis. Jo sukūrimą sąlygojo tai, kad kiekviena operacija grynaisiais pinigais kasdien brangsta, be to, pandemijos metu nauja paslauga bus ir kokybiškesnė, ir saugesnė“, – aiškino bendrovės direktorius Otaras Urbanas.

Pasak vadovo, vienu išmaniojo telefono paspaudimu programėlė „Jonava E-Bus“ priims įmoką už bilietą, kuris galios pusę valandos. Jeigu kelionės laikas neviršys 30 min., keleivis, persėdęs į kito maršruto autobusą, galės naudotis tuo pačiu bilietu. „Pakaks arba nuskenuoti autobuse esantį QR kodą, arba programėlėje „Jonava E-Bus“ suvesti kodą 111 – ir mokėjimas bus atliktas. Kol kas ši naujovė įdiegta tik miesto autobusuose, ateityje galvojame ją taikyti ir priemiestiniuose maršrutuose“, – komentavo O. Urbanas.

Rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius akcentavo, kad miestas modernėja.  Netrukus Jonavą pasieks elektra varomi autobusai, kurių 2022-aisiais bus dar daugiau. „Stengiamės būti šiuolaikiški ir modernūs neaplenkdami laiko, bet naudodami tas technologijas, kurios didesniuose miestuose jau yra įprastos. Prekybos centruose pirkdami prekes esame pripratę prie barkodų, prie QR kodų pripratome naudodami galimybių pasus. Tikimės, kad dalis keleivių, kurie naudojasi viešuoju transportu mieste, bilietus įsigis be grynųjų pinigų, tai palengvins įmonės darbą. Rajono Tarybai pateiktas sprendimo projektas dėl kainodaros, kuri skatintų ir siūlytų papildomas nuolaidas naudojantis programėle „Jonava E-Bus“.  Taigi paskata naudotis šiuo QR kodu gyventojams bus. Manau, kad to laukia ir kelionės priemiestyje, galbūt ateityje turėtume turėti bendrą vieningą bilietą visame Kauno regione, kai galėsime keliauti iš vienos vietos į kitą neperkant atskirų bilietų. Šią „Jonavos autobusų“ iniciatyvą vertinu kaip pažangią, dar laukiame švieslenčių stotelėse, rodančių, koks ir kada autobusas atvyks. Stengiamės būti šiuolaikiški ir neatsilikti nuo bendrų tendencijų“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

O. Urbanas pademonstravo, kaip mobiliojo telefono pagalba galima nusipirkti bilietą. Būtina atsisiųsti programėlę „Jonava E-Bus“ iš Google Play į telefoną, palaikantį ne senesnės kaip „Android 4.4“ programinės įrangos versiją. Tada reikia prisiregistruoti ir susikurti „Jonava E-Bus“ paskyrą. Sąskaitą papildyti nuo 2 iki 20 Eur, įvedant kortelės duomenis, taip pat pasirinkti keleiviui priklausančią nuolaidą. Kaip ir troleibusuose, taip ir čia svarbu nepamiršti pažymėti bilietą: būtina įsijungti programėlę „Jonava E-Bus“, skenuoti QR kodą ant autobuso durų arba suvesti kodą, esantį QR kodo apačioje. Paspaudus „Patvirtinti“, parodyti vairuotojui.

Irena BŪTĖNAITĖ