Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Ministerijos planuojama reforma – prieš pacientų sveikatą(?)

Pirmadienis, 20 September 2021 10:20 Parašė 

Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos strategijoje – nauja reforma, nukreipta į ligoninių tinklo pertvarką, paliesiančią ir Jonavos gydymo įstaigą. Apie VšĮ Jonavos ligoninėje planuojamus pokyčius ir jų pasekmes savo įžvalgomis pasidalijo Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius.

Savivaldybės investicijos

Jonavos rajono savivaldybė, būdama VšĮ Jonavos ligoninės steigėja ir dalininke,   mero M. Sinkevičiaus teigimu, rūpinasi įstaigos kasdienybe, domisi jos problemomis ir pagal galimybes padeda jas spręsti. Pasak rajono vadovo, Savivaldybei rūpi ligoninės likimas ir reformų rezultatas, neatsiejant nuo visos šalies įstaigų konteksto.

Tačiau vietos valdžia nėra visagalė, nuo kurios priklauso gydymo įstaigos ateitis, nes tiek Pirminės sveikatos priežiūros centro, tiek ligoninės politiką, susijusią su atliekamomis paslaugomis, jų finansavimu, formuoja valstybė. Kitaip tariant, Valstybinė ligonių kasa (VLK) su ligonine gali sutaryti sutartį dėl tam tikrų paslaugų teikimo, bet gali ir nesudaryti. Tarkime, VLK nuspręs, kad dėl 20 sąnarių keitimo operacijų sutarties neverta pasirašyti, nes pacientas gali nuvažiuoti operuotis į Kauną, tai ta paslauga ir nebus teikiama. Savivaldybė negali įtakoti tokio sprendimo.

„Tad žmonės turi suprasti, kad mes nesame vieni šeimininkai, įtakojantys veiklą. Mes galime įtakoti buitį, patalpų remontą, mėginti įsigyti įrangą, kuri atvertų galimybę teikti naujas paslaugas“, – sako M. Sinkevičius.

Savivaldybės biudžeto lėšos padėjo šiuolaikiškai suremontuoti Vaikų ligų skyrių –  įrengtas liftas, patogiai sutvarkytos palatos, kuriose mažyliai galėtų būti kartu su mamomis, atliktas Patologijos skyriaus stogo remontas, antrame aukšte įrengtas Dienos chirurgijos skyrius, įsigyta rentgeno diagnostikos įranga, kompensuotos medikų kelionės išlaidos, investuota į kitas veiklos sritis. Pernai Savivaldybės indėlis gydymo įstaigos reikmėms sudarė daugiau kaip pusę milijono eurų.   

Planuojami drastiški pokyčiai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), skelbdama naujas reformas, akcentuoja, kad permainų tikslas – geros kokybės paslauga ir jos prieinamumas. Suprantama, kiekvienas pacientas, ištikus bėdai, nori gauti kvalifikuotą medicininę paslaugą. Tačiau ministerijos strateginiuose planuose numatyta panaikinti Jonavos ligoninėje veikiančius Akušerijos, Traumatologijos, Vaikų ligų, Intensyvios terapijos ir reanimacijos profilius, minėtų specialybių Konsultacinės poliklinikos gydytojų konsultacijas, paliekant tik siaurą terapijos profilį.

„Stebėdami Sveikatos ministerijos užmojus, nelabai suprantame, kodėl šių paslaugų Jonavos ligoninėje nebeliktų? Daug metų buvo sakoma, kol gimdymų skaičius sieks 300 ir daugiau, grėsmė naikinti Akušerijos skyrių yra eliminuota. Bet dabartinės reformos strategijoje vien tuo neapsiribojama – numatyta daugiau veiklų, kurios pristatomos svarstyti, siūlant jų nebeteikti mūsų ligoninėje. Tai kelia mums nerimą ir nereikia manyti, kad paliksime savieigai ir lauksime, kol bus paskelbtas ministerijos verdiktas. Tikrai nebūsime kaip tie papjaunami veršiukai“, – piktinasi meras M. Sinkevičius.

Būdamas Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, atkreipia dėmesį, kad bus keliamas klausimas ne tik dėl Jonavos bei kaimyninių rajonų, bet ir visos Lietuvos ligoninių likimo. M. Sinkevičius įsitikinęs, kad reformuotojai turėtų individualiai išanalizuoti kiekvienos savivaldybės situaciją. SAM strategijoje matyti, kad prieš Jonavą užsimota itin drastiškai, o štai  Kėdainių, Ukmergės, Raseinių, Jurbarko, Vilkaviškio, kai kurių kitų savivaldybių gyventojams analogiškų paslaugų panaikinimas negresia. Kyla pagrįstas klausimas: ar jonaviečiai yra diskriminuojami?

Prielaidų nėra

Prielaidų naikinti pilnai funkcionuojančią ir gerų rezultatų pasiekusią Jonavos ligoninę meras prisipažįsta nerandąs. Gydymo įstaiga visada sėkmingai dalyvavo sveikatos apsaugos reformose, perprofiliuodama savo veiklą į prioritetines kryptis. Ji viena iš pirmųjų Lietuvoje optimizavo stacionarinių lovų skaičių, siekdama efektyvaus lovų funkcionavimo rodiklių, sėkmingai vysto Dienos chirurgijos, Ambulatorinės chirurgijos, Dienos stacionaro, Stebėjimo paslaugas, viršydama kvotas ir pateikdama jas gyventojams kaip alternatyvą stacionarinėms paslaugoms, sėkmingai dalyvavo Vakarų ir vidurio Lietuvos kardiologijos, Dienos chirurgijos bei ambulatorinių paslaugų vystymo, Šveicarijos konfederacijos Nėščiųjų ir gimdyvių priežiūros gerinimo projektuose ir t. t.

 „Tai, kad koronaviruso metu mūsų gydymo įstaigoje veikė kovidinis skyrius, aptarnavęs ne tik Jonavos kraštą, bet ir Kėdainius, Kaišiadorius, kitus aplinkinius rajonus, parodė medikų bendruomenės gebėjimą susitvarkyti su itin sudėtinga situacija. Suprasčiau, jei būtume kokie paliegę, silpni, neįgalūs, neturintys specialistų, skendintys finansinėse skolose, gal būtų galima  svarstyti skyrių uždarymo klausimą. Dabar specialistų turime, žinoma, reikia pastangų juos prisikviesti, Savivaldybė kompensuoja jų kelionės išlaidas, investuojame į patalpų remontą, įrangą. Stengiamės patys padėti, nemaldaudami valstybės pagalbos. Tai kur objektyvios prielaidos sumenkinti ligoninę iki menkavertės ir nereikšmingos įstaigos? Jų tiesiog nėra. Todėl sakau: mes be kovos savo įstaigos modifikuoti ir likviduoti neleisim ir reformoms nepritarsime“, – kategoriškai nusiteikęs meras M. Sinkevičius.

Keistas kriterijus

Rajono vadovas pabrėžia, kad jam nepriimtina SAM pozicija, kai svarbiausiu kriterijumi laikoma viena valanda, per kurią žmogus galėtų pasiekti artimiausią gydymo įstaigą. Kažkodėl neatsižvelgiama į tai, kad mūsų rajone yra „Achema“, Ruklos pabėgėlių priėmimo centras, Ruklos poligonas ir t. t. 

„Galbūt ir Jonavos rajone yra žmonių, kurie pajėgūs Kaune, Vilniuje ar net  užsienyje gauti paslaugas, bet didelė dalis gyventojų negali to padaryti. Todėl tikrai nesuprantama, kodėl įstaiga, suteikianti kvalifikuotą pagalbą vietoje, turi būti jei ne uždaryta, tai atimtos teisės į svarbias šiandien teikiamas paslaugas? Stebime situaciją ir tikrai padarysime viską, kad ligoninė neliktų viena, kovodama už savo būvį“, – pažada M. Sinkevičius.

Šiuo metu diskusija tik prasideda. Seimo rudens sesijoje ligoninių reformos klausimas, matyt, bus svarstomas. Bet, mero nuomone, procesas bus nelengvas, todėl greito sprendimo tikėtis neverta.

Nesibaigiančios reformos

Rajono vadovas teigia pats asmeniškai įsigilinsiąs į ligoninės perspektyvą, jau dabar matyti Lietuvos Respublikos Seimo nario Eugenijaus Sabučio susirūpinimas mūsų gydymo įstaigos ateitimi. „Savivaldybė, ligoninės administracija ir parlamentaras Eugenijus Sabutis esame bendraminčiai ir laikomės vienodos pozicijos. Manau, kad turime svarius argumentus ir savo gydymo įstaigą išsaugosime“, – sako M. Sinkevičius.

Beveik dešimtmetį vadovaudamas rajonui,  turėdamas nemažą patirtį, jis matė įvairių reformatorių, skelbiančių reformas, bet jos sukeldavo daugiau erzelio ir nepasitenkinimo, o fundamentalių pokyčių nepasiekdavo. Atsargiai vertindamas ligoninės perspektyvą, M. Sinkevičius nelinkęs į minorą: „Kalbėsime, diskutuosime, informuosime visuomenę apie reformatorių poziciją. Jonaviečiai turėtų suprasti, kad tai ne Savivaldybės sumanymas, o Sveikatos apsaugos ministerijos noras reformuoti sistemą. Patirtis rodo, kad neretai tos reformos atsisuka prieš paslaugų gavėjus. Kartoju: mes to nenorime ir darysime viską, kad visi pokyčiai būtų suderinti su steigėju, su įstaigos administracija bei bendruomene. Manau, turėsime rezultatą jonaviečių naudai“, – optimistiškai nusiteikęs M. Sinkevičius.