Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Sveikatos reforma: Jonavoje siekiama išsaugoti visas paslaugas

Trečiadienis, 15 September 2021 11:17 Parašė 

Sveikatos apsaugos ministerija planuoja reformuoti sveikatos sistemą – šios reformos fone kyla grėsmė rajone veikiančioms įstaigoms. Viena tokių grėsmių – Jonavos ligoninės uždarymas, o tai reiškia – plataus spektro paslaugų netekimas.

„Reaguodami į ministerijos planus, kurie vis dar apgaubti paslapties šydu, nusprendėme nelaukti, kol būsime pastatyti prieš faktą, ir iš anksto planuoti veiksmus, kuriais siektume išsaugoti šiuo metu rajono gyventojams teikiamas sveikatos paslaugas, - sako Jonavos rajono mero pavaduotoja Birutė Gailienė. – Šiuo metu savivaldybėms sakoma, kad, jei dalyvausite reformoje, išlošite, tik nesako, kas per „prizas“ bus. Gal aukso puodas, o gal baronkos skylė.

Ministerija verčia savivaldybes svarstyti dvi galimybes – arba sujungti savo sveikatos priežiūros įstaigas į vieną – Savivaldybės sveikatos centro – darinį, arba sudaryti sutartis su valstybinėmis įstaigomis ir tapti jų skyriais“.

Apie tai, kokios galimos paslaugų teikimo perspektyvos būsimos reformos kontekste, pirmadienį susitikime kalbėjo rajono savivaldybės ir sveikatos priežiūros įstaigų vadovai. Susitikime dalyvo ir Sveikatos, ekologijos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Birutė Platkauskienė, Seimo narys Eugenijus Sabutis.

„Mums VšĮ „Jonavos ligoninė“ vadovų pateikti įstaigos rodikliai, gydomų ir konsultuojamų pacientų skaičiai, palyginimai su kitų rajonų ir visos šalies vidurkiais, atrodo įtikinamai, tačiau įrodinėti reikės ne savivaldybės tarybai, o reformą planuojančiai ministerijai. Deja, bet kol kas jokio aiškumo dėl būsimos pertvarkos iš jos sumanytojų nėra ir kyla labai daug abejonių, ar į mūsų argumentus bus įsiklausoma.

Kita vertus, turime pripažinti, kad savivaldybė viena pati negalės finansuoti visų sveikatos paslaugų Jonavos rajone, todėl ignoruoti vyksiančią reformą vargiai galėsime.. Rugsėjo pabaigoje įvyks pokalbis su Kauno teritorinės ligonių kasos atstovais, labai tikimės daugiau aiškumo“, - sako B. Gailienė.

Daug klausimų kelianti Sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reforma šiuo metu pristatinėjama visuomenei. Sveikatos ministerijos pateikta informacija, rudens sesijoje Seimui turėtų būti teikiami su pertvarka susiję įstatymų paketai, o pats sveikatos įstaigų pertvarkos planas gali kainuoti apie 800 mln. eurų.