Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sportas

Šaškės, šeškės ir geri norai

Antradienis, 31 August 2021 12:05 Parašė 
Pradedantiems galvočiams siūlau išspręsti prieš kelis dešimtmečius savo sukurtą miniminiatiūrą. Baltosios: d2, e5, f4, g5, h4. Juodosios: b2, c5, g7, h8. Baltosios pradeda ir laimi. Pradedantiems galvočiams siūlau išspręsti prieš kelis dešimtmečius savo sukurtą miniminiatiūrą. Baltosios: d2, e5, f4, g5, h4. Juodosios: b2, c5, g7, h8. Baltosios pradeda ir laimi.

Pasinaudodamas vėl siaučiančio viruso atokvėpiu, neįgaliųjų klubas „Joneidra“ (vad. Aleksandras Fomkinas) vasarą suteikė galimybę dar du kartus išmėginti žaidėjų sumanumą 64 langelių lentose. Pirmas kartas – tai prieš keletą savaičių vykęs turnyras, skirtas Jonavos miesto garbei, kitas – Baltijos kelio atminčiai, tiksliai sutapęs su atmintina data – rugpjūčio 23-ąją.

Deja, abiejų turnyrų rezultatai jonaviečių per daug nenudžiugino. Nors nebuvo ko per daug ir tikėtis. Miesto šventės turnyre triumfavo jaunasis kupiškėnas Astijus Ribokas, toliau sekė tie patys asai – Emilis Jurkynas (Kaunas), Valdas Veršulis (Anykščiai), nugalėtojo brolis Arijus, ir tik po jų – mūsiškis Jonas Čižiūnas, atsilikęs nuo Astijaus trimis taškais. Maloniau atsiversti antro turnyro lentelę. Čia į lyderių E. Jurkyno ir V. Veršulio tandemą įsiterpė ir jonavietis Stasys Markevičius, pelnęs lygiai tiek taškų, kaip ir anykštėnas. Smagu matyti penktoje pozicijoje atsidūrusį J. Čižiūną, septintoje – Povilą Railą, vienuoliktoje ir dvyliktoje – Tomą Akmenską ir Joną Vencką. Tad Baltijos kelias, atrodo, tvirčiau sutelkė Jonavos galvočius, kurie su meistrais kovojo kaip lygūs su lygiais. Geriausieji džiaugėsi medaliais, pelnytais ne tik bendroje, bet ir jonaviečių įskaitoje, o jauniausias dalyvis Ugnius – ką tik Šiaulių trenerės Sandros Laurutienės išleista knyga „Šaškių pradžiamokslis“. Tikėkimės, kad loginių užduočių ir paradoksų grožis įtrauks vaikiną į savo labirintus stipriau nei socialinių tinklų vilionės.

Kol nauji karantininiai apribojimai nenutraukė galvočių planų, tikimasi dar išvykti į kitus miestus, sudalyvauti Lietuvos veteranų pirmenybėse, dar kai kur. Randasi vilčių, kad jonaviečiai giliau pastudijuos šio nuostabaus žaidimo teoriją, pasimokys variantų įvairovės ir drąsiau painios savo varžovus kombinacijų labirintuose. Kaip kartą prasitarė mūsų veteranas J. Venckas, reikia užmiršti šeškes ir pradėti žaisti šaškėmis. Tas žaidimas, beje, kaip ir šachmatai, mūsų mieste prašosi geresnio požiūrio.

Marius Glinskas